• eskiden geyiğine gidip ciddi ciddi muhabbet ettiğimiz insana yaradandan dolayı çok saygılı süper mistik ve dini muhabbetleri olan temiz insanların mekanı. insanları etkiledikleri dine cektikleri söylensede aslında sadece bişeyler anlatan ve senin alabilitene göre seni etkileyen mekan.. uzun süre gidip beleş çaylar içip süper muhabbetler eden şahsım hiç etkilenmemiş olmakla beraber süper keyifli zaman geçirmiştir..
  • islam alimlerinin büyükleri tarafından talebelere, tasavvuf yani islam ahlakı ve diğer dini ilimlerin ve zamanın fen ilimlerinin okutulduğu yer..
    (bkz: tekke)
  • "kültürel islamcı" çizgiye yakın edebiyat dergisi. uzun yıllardır çizgisini ve kalitesini bozmadan yayına devam etme başarısı göstermekte. ismet özel'in de sık sık şiirlerini yayınlattığı dergi, islami kanattan pek çok yetenekli şairi de edebiyata kazandırdı. (bkz: süleyman çobanoğlu) daha çok nurettin topçu çizgisini takip ettiklerini söyleyebiliriz. feyz alınabilecek, faydalı bir dergidir.
  • içinde derviş ve şeyhlerin bulundugu yapi kompleksi.
  • görsel tasarımı edebiyat dergisi güzelliğine hayli yakışan dergi. saman kağıda, geniş dikdörtgen, tek rengin ön kapakta, dergah yazısında görüldüğü, ağzına kadar yazı dolu, kapak şiiri, bitiş şiiri, orta sayfa sohbet bölümleriyle, tek solukta okunan aylık yayın.
  • "dergah

    "dunya uc tur insan tasir
    diye fisildadi mahallenin delisi
    aptallar,
    abdallar,
    ve arada kalip
    kaybolanlar"
    hayatin sillesi gibi
    yoldan gecen arabanin sicrattigi
    camurla
    surekli elinde gezdirdigi
    siir kitabinin
    islanmasiyla.
    dondu ve bakti ufuga
    "kim ki donduyse bana
    anlayan gozlerle
    yasla doldurdum
    bilmeden
    ve istemeden
    lanetini hissettim
    cabanin ve caresizligin"
    diye haykirinca
    suskunluk girdi diline
    ve beyni ve kalbi
    sordugunun
    ve soramadiklarinin
    anladiginin
    ve anlamadiklarinin
    yasadiginin
    yasattiklarinin
    hesabini cikardi
    ve
    hayat denilen dergahta
    yolundan sapmayanlarin
    yikilmayanlarin hatrina
    bir nefes daha aldi."
  • tasavvuf edebiyatında meyhane olarak adlandırılan yer
  • ahmet haşim derginin adının haşhaş olmasını istiyormuş! baudelaire'in "yapay cennetler" ve dahi quincey'nin "bir opyomanın hatıraları"ndan ilham alaraktan. ancak efrad yahya kemal'in "ithaf" baslikli siirinden gelen "dergah"ı tercih etmiş.

    dergah'ın haşhaş adıyla ve bugünkü dergah'la aynı çizgide yaşamaya devam ettiğini düşünsenize... haşhaş yayınları tanpınar'ın, nurettin topçu'nun, mustafa kutlu'nun bütün eserlerini iftiharla sunacaktı mesela. çok şakacı!
  • aynı anda efendi ve cool bir tasarıma sahip olmayı başaran dergi. islami yüzü baskın olmakla birlikte sağdan ve soldan şairlerin şiirlerini yayınlar, ki hangi kanatta olursanız olun ciddiye alınası bir dergiydi-dergidir. yalnız son sayısındaki şiirlerle sınıfta kalmıştır.
hesabın var mı? giriş yap