hesabın var mı? giriş yap

  • başta sinyal ver lan diye böğüren delikanlının karşısında aziz yıldırım olduğunu anladığı anda içine doğru sıçarak niye sinyal vermiyorsun abiye evrildiği videodur.

  • olağanüstü bir doğa olayıdır. izlediğim bir belgesel sonrası araştırma gereği hissettim.
    venezuela’da catatumbo nehri’nin maracaibo gölü ile birleştiği yerde yılın 260 günü yağmur, fırtına ve şimşekle geçiyor. venezuela’daki maracaibo gölü’nde yılda kilometrekare başına 250 şimşek oluşmaktadır. bu sayı guinness rekorlar kitabına girmiştir.

    bu şimşekler öyle parlaktır ki, 400 km öteden görülebilmektedir. hatta oradaki denizciler yönlerini bu şekilde tayin etmektedir.

    şimşeklerin oluşumu genel olarak iki farklı şekilde açıklanmaktadır.

    1. bölgenin yer altındaki petrol yataklarından çıkan metan gazı nedeniyle gölün üstündeki havanın iletkenliğinin artması. bu durum henüz tam olarak kanıtlanabilmiş değildir.

    2. maracaibo gölü, venezuela’nın kuzeybatısında karayip denizi ile birleşir. bu gölün üç yanı and dağları’nın kuzey ucuyla çevrilidir. gündüz sıcak güneş gölde buharlaşmaya neden olur. akşamları ise denizden gelen esinti bu sıcak havayı dağlardaki soğuk havaya doğru sürükler. sıcak hava yukarı yükselirken buharla yüklü bulutlar 12 km kalınlığa ulaşabilir.

    yükselen nemli hava içindeki su tanecikleri soğuk havadaki buz kristalleri ile çarpıştığında statik elektrik oluşur, şimşekli ve gök gürültülü fırtınalar başlar.

    ayrıca şimşek ve yıldırımlar oluşturdukları elektrik yükü ile havadaki oksijeni parçalayarak ozon oluşumunu tetikler. o yüzden bu alan dünyanın en büyük ozon üreticisi olması nedeni ile hayati bir öneme sahiptir.

    harika görsel şöleni buradan izleyebilirsiniz.
    kaynak
    kaynak
    edit; linkler yenilendi.

  • dünya tarihinin bilinen en eski şarkısı: hurri ilahisi!

    hem sözleri hem de müzik notaları ile dünya tarihinin bilinen en eski şarkısı, hurri ilahisi no 6’dır. mö 1400 civarında yazıldığı tahmin edilen eser, 1950'lerin başında geç tunç çağı'nda önemli bir kültür ve ticaret merkezi olan antik ugarit kentindeki (günümüz suriye) bir tablette keşfedilmiştir.

    hurri ilahisi, mö 2. binyılda kuzey mezopotamya bölgesinde konuşulan eski bir dil olan hurri dilinin, kil tablet üzerine çivi yazısıyla işlenmesinden oluşmuştur. şarkının büyük olasılıkla bir tür lir veya arp gibi telli bir enstrümanla çalınması gerektiği düşünülmektedir. yapılan kapsamlı paleografik çalışmalar sonucunda, şarkı sözlerinin bereketle, meyve bahçeleriyle ve ayla ilişkilendirilen, ay tanrısının eşi ve güneş tanrısının annesi olan mezopotamya tanrıçası nikkal'i övdüğü, ayrıca nikkal'in güzelliğini, zarafetini ve ilahi niteliklerini anlatarak onu kutsamalarını ve korumalarını istediği söylenmektedir.

    bu keşif, antik yakın doğu'nun müzik kültürü, dini ritüelleri ve kültürel kimliği hakkında bilgiler sunarak binlerce yıl önceki medeniyetlerin gelenek ve göreneklerini yansıtmıştır.

    şarkıyı dinlemek isteyenler için kaynak

  • öncelikle beter olsun. beğenmiyorsan işini, git daha üst düzey iş yap.

    haber'deki detaya göre, "tüketilecek her çeşit besin veya şeylere zehir katarak veya başka suretlerle bunları bozarak kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürmek'ten 2 yıldan 15 yıla kadar" ayrıca "'mala zarar vermek' suçundan da 4 aydan 3 yıla kadar" hapis cezası talep edilmiş.

    tarım bakanlığı yayınladığı listede yer alan firma sahipleri için de aynı davayı açıyor mu?

  • hesaba gerek yok, konda kendisi yapmış zaten:

    ilkokul mezunu: 50% akp, 19% chp
    ortaokul mezunu: 43% akp, 17% chp
    lise mezunu: 36% akp, 30% chp
    üniversite mezunu: 29% akp, 35% chp
    master/doktora mezunu: 12% akp, 55% chp

    konda'nın kendi yorumu:

    "eğitim seviyesi arttıkça ak parti’ye oy verenler azalırken, chp’ye ve kısmen mhp’ye oy verenler artıyor."

    akp'nin bakanının yorumu:

    "eğitim seviyesi arttıkça akp oyları azalıyor."

    trollsün eyvallah da, hem rakamlar ortadayken hem de adamın gol diyorken ayıp oluyor biraz.