hesabın var mı? giriş yap

  • özgürlük heykeli'nin ardındaki gizemli kadın: mısır'dan gelen fallah...

    özgürlük heykeli, abd'nin ve özgürlüğün ikonik bir simgesi olsa da, heykelin ardındaki ilham kaynağı pek bilinmez. yaygın bir inanışa göre heykel, fransız heykeltıraş frédéric auguste bartholdi'nin annesi rosa'dan esinlenmiştir. fakat yeni araştırmalar, bartholdi'nin ilham kaynağının mısır'dan bir fallah (köylü kadın) olabileceğini gösteriyor.

    bartholdi, 1850'lerde devasa heykellerle ilgilenmeye başladı ve ilhamını antik mısır'dan aldı. 1856'da mısır'a seyahat etti ve 3.200 yıldan uzun süredir ayakta duran memnon colossi heykellerinden etkilendi. bu heybetli heykeller, bartholdi'yi derinden etkiledi ve sonsuzluğu ve gücü temsil ettiklerini düşündü.

    1869'da mısır hidivi ismail paşa'ya süveyş kanalı'nın tamamlanması anısına bir heykel öneriyor. bu heykel, bir meşale taşıyan ve başından ışık saçan devasa bir kadın figürü olacak ve "ışığı asya'ya taşıyan mısır" adını taşıyacak. bartholdi'nin taslağı, mısır'ın geleneksel kıyafetleri giyen bir fallahı tasvir ediyor. bu heykel, mısır'ın ilerlemesini ve modernleşmesini simgeleyecekti.

    maalesef bu heykel projesi mali sebeplerden dolayı gerçekleşemiyor. fakat bartholdi, bu taslağı atmak yerine, amerika birleşik devletleri'ne hediye edilen özgürlük heykeli'ne uyarlıyor. mısır'daki fallahın kıyafetleri yunan draperi ile değiştiriliyor, meşale taşıyan eli yükseltiliyor ve sol eline bir tablet ekleniyor. fakat heykelin genel duruşu ve taşıdığı mesaj mısır'daki taslakla aynı kalıyor.

    özgürlük heykeli, 1886'da new york limanı'na yerleştirildi ve o zamandan beri abd'nin ve özgürlüğün ikonik bir simgesi haline geldi. heykelin tasarımı ve yapımında birçok farklı kişi ve olay rol oynadı, ancak bartholdi'nin mısır'daki fallah taslağı heykelin temelini oluşturdu. bu fallah figürü, sadece mısır'ın kültürel mirasını değil, aynı zamanda evrensel özgürlük ve ilerleme değerlerini de temsil ediyor.

  • aynı özverili çalışmayı kural dinlemeyen, ışık tanımayan , yolcu kapma uğruna duraklara dalıp onlarca kişinin hayatıyla oynayan pek kıymetli taksi ve dolmuş şöförleri için de bekliyoruz. ama olmayacak.

    e: imla

  • ilgili yönetmeliğin 5. maddesinde aşağıdaki ifadelerle yer alan yasak:

    "gdo'suz ürünlerin etiketinde ürünün gdo'suz olduğuna dair ifadeler bulunamaz."

    son zamanlarda kendimi hiç bu kadar çaresiz hissetmemiştim. milyonlarca insan toplanıp çığlık atsak belki rahatlarım.

    bu yasağın 'mantıklı' bir açıklamasını ('yabancı şirketlerin çıkarlarını korumak' gibi bir açıklamayı insanlık dışı bularak reddettiğimizi varsayalım) yapabilecek babayiğit varsa beri gelsin.

    kendi yönetimi tarafından insan yerine konulmamak ne acı. bunun farkında olmayan milyonlarca da 'vatandaş'ımız var üstelik. onlar için ayrı, kendim için ayrı üzülüyorum.

    yürüyen banknotlarız biz!

  • görsel

    telefonumu yaklasik 5 yıldır kullanıyorum (iphone 6s) değiştirip yeni bir iphone 13 alayım dedim. yeni dediysem de bu ay çıkaracaklari modeli de sayarsak 2 alt modelini 2023 turkiyesinde kredi ile almaya çalışıyorum. neyse allahim bu ne?? 50 binin geri ödemesi 146 bin lira!! yani kabaca vergisiz fiyatı 25 bin lira olan bir telefona sahip olabilmek için 120 bin lira fazladan para vermem gerekiyor. buda böyle bir 2023 turkiyesi anımdır. yayında yapımda emeği geçen herkesin allah belasını versin ne diyeyim.

    edit: sevgili her boka muhalif arkadaşlar sizce konu burada 50 bine krediyle telefon alınması mi sadece? telefonu unut, gozum bozuk gozluk alacagim, çocuğum var okul alışverişi yapacagim, ev sahibi zoruyla evden çıkarılıyorum yeni eve gecmek için nakliye depozito vs parası ihtiyacı için çekecegim. liste uzar gider. konu gercekten telefon mu sence? 50 bin liraya nasil 146 bin geri ödeme olur konu bu!

  • sürekli "o bütçeyi kime versen başarılı olurdu" diyenler için, gelin ne kadar bütçeyle ne yapmış bir bakalım.

    2015 yılı :
    ------------
    fenerbahçe bütçe olarak cska, barcelona ve real madrid'in gerisinde. bu sene final four'a kalıyorlar ve 4. oluyorlar. (kaynak)

    2016 yılı :
    ------------
    fenerbahçe cska'dan sonra en yüksek 2. bütceye sahip takım. finalde cska'ya yeniliyorlar. (kaynak)

    2017 yılı :
    -------------
    fenerbahce, cska ve real madrid'in ardından 3. en büyük bütceya sahip takım.
    fakat burada bir parantez açayım. bu sene fb 23m ile üçüncü. onu 21 ile barca, 20 ile daruşşafaka, 19 ile milan takip ediyor. bütçeler çok dengeli. bu sene fener şampiyon oluyor. (kaynak)

    2018 yılı :
    ------------
    bu seneyle ilgili net rakamların verildiği bir kaynak bulamadım fakat aşağıdaki linkte, fb ve real'in bütçelerinin cska ve khimki ile boy ölçüşemeyeceği yazılıyor. kaynak sağlam. fb ; cska, khimki ve real'in ardından 4. gibi gözüküyor. (kaynak) bu sene fenerbahce finalde eleniyor. en yüksek bütceli cska 4. oluyor...

    2019 yılı :
    -------------
    real şampiyon olunca kesenin ağzını açıyor. bu sene en yüksek bütce real'de, fener de barca ve cska'nın ardından 4... bu sene bütce olarak 9. sıradaki anadolu efes ile fener final four'a kalıyorlar ve efes fb'yi yenip finale çıkarak cska'ya eleniyor. fener de 4. oluyor. (kaynak)

    2020 yılı :
    -------------

    bu sene fenerbahce bütce olarak 6. sırada ve başarısız oluyorlar. (kaynak)

    bakın ben fb'li olmadığım halde yazıyorum bunları. umarım bu saatten sonra "o para hangi koça verilse şampiyon olurdu" geyiği, en azından bu başlıkta son bulur.

    edit : 2017 'ye "21 ile barca" yazacağıma real yazmışım.