hesabın var mı? giriş yap

  • allahım iyi ki standart bir ailede doğmuşum, iyi ki nişan törenlerimizde ailenin genç kızlarından biri yüzük tepsisini tutuyor, iyi ki anlamsız topuzlarıyla yengelerimiz var, iyi ki "burada birbirini seven iki gencin... diye başlayan konuşmayı yapan ailelerden birinin ağzı iyi laf yapan büyüğü var, iyi ki takı merasimimiz, iyi ki halay başında kendini kaybeden akrabalarımız var, dedirtti bana.

  • seçimlere doğru giderken uydurulan bir başka haber.

    o kadar yumiyum olsa bize çıkarttırırlar mı sanıyorsunuz.

    hepsini kendi yer bu dış güçler.

    yiyemediklerinin de üzerine cıva dökerler.

    aynı haliç'in altında yatan 1673 grostonluk turbo sakız rezervi gibi bize yar olmayacaktır.

    ayrıca urfa'da bulunan 541 milyon dolar değerinde peynir altı suyu tozu yataklarını da unutmayın.

    eyyyy türk halkı!

    biz biliyoruz bunları biz.

  • tek başınalıktan dolayı zamanla donanım kazanır.

    sigorta sarmak(eskiden vardı böyle bir şey), musluk contası tamiri, anten ayarlama, ay sonlarında mutfaktaki üç alakasız şeyle yenebilecek lezzette yemek yapma gibi konularda kendine yetecek denli bilgi sahibidir.

    kriz anlarını daha kolay savuşturur, sakinliği ve evinin huzurunu sever. dağınık ya da toplu kendine ait bir düzeni vardır. kendi kaosuna hakimdir. bu kaos içinde tuzluğun yeri değişse sinirlenebilir, normaldir.

    bulaşık makinası kullanıyorsa ilk bardak rafı dolar. tencere yemeği yapınca iki günden sonra kalan yemek sürünür. arada gaza gelip kiloyla meyve alır, ilkinden sonrası buzdolabında unutulur.

    pijamalarını, sünmüş ve yıkanmaktan incelmiş giysilerini sever. rahatına düşkündür. büyük temizliği de idareten olanı da bilir. evinin huyunu suyunu, çıkardığı sesleri bilir. en ufak bir yabancılıkta kulakları diker. yabancı sesini bilir ve hoşlanmaz.

    kendi kendini oyalamayı, idare etmeyi ve bir yalnızlık level'ı üstünde de sevmeyi bilir.

  • çoçukluguma denk gelen dönemdir. oynayan aynını etrafında bütün çocuklar toplanırdı, ayı lan ayı. sokaklarda ayı gezerdi, elinde tef ile bir adam o ayıyı oynatırdı. şimdi böyle bir şeyi hayal etmek bile olanaksız.

  • biz yazmaya bıktık ama kimse aramaya inanmadı. sonra kızıyorsunuz.

    çok basit arkadaşlar. başlıkta ara kısmına "handsome" yazılacak o kadar.

    (bkz: #25039096)
    (bkz: #26060465)
    (bkz: #44026215)
    (bkz: #52094335)
    (bkz: #53569824)

    bir değil iki değil tam beş kavanoz bal, sadece bir kavanoz bal fiyatına. sourtimes bal dünyası iyi günler diler.

  • uzun zamandır yaşadığım problem. eye floaters ya da vitreous floaters diye geçer. ailede çok olduğu için genetik yatkınlığım ve son yıllarda artış yaşamam sebebiyle göründüğüm doktorlardan edindiğim bilgileri faydalı olması umuduyla sizlerle paylaşmak istiyorum.

    öncelikle ne zaman tehlikelidir ve ne zaman doktora gitmelisiniz:

    - gözünüzün önüne sinek oturmuş, saç geliyormuş gibi görüyorsanız ve gitmiyorlarsa,
    - kar yağması veya kül yağması gibi akan bir görüntü oluşuyorsa.
    bu ikisi kanama demekmiş, hemen doktorunuzla görüşün.

    - ışık çakmaları görüyorsanız. bir ara ışık çakması görüyorum da farkına varmıyor muyumdur diye korkmuştum ama hem yaşayanların hem de doktorların anlattığına göre bunu yaşayıp da anlamamak mümkün değilmiş. hatta bir doktor "çizgi filmlerde kafasına darbe yiyen karakterlerin başının çevresinde yıldızlar çizerler ya öyle bir şey" diye anlatması beni çok güldürmüştü.

    gözün içindeki jelimsi sıvıya vitreous deniyormuş. gözün arka tabakası zamanla deri dökülmesi gibi ayrılıp dökülüyormuş. çoğu insanda bu dökülme uzun zamanda kendini hissettirmeden gerçekleşirmiş (bkz: vitreous dekolmanı). yaş aldıkça floaterlarımızın artmasının sebebi buymuş. ama bazen aldığımız sert bir darbe, düşme, aniden çok ağır kaldırma, aşırı zorlanma ya da ileri yaş gibi sebeblerden ötürü bu ayrılma hızlı olurmuş. hızlı olursa tabaka beraberinde retinayı da çekiştirebilirmiş. işte bu ışık çakmaları retinanın çekiştirildiğine işaret ettiğinden tehlikeliymiş. (bkz: retina dekolmanı) böyle durumlarda gözü büyütüp lazerle kalkan tabaka yerine yapıştırılarak ayrılma hızı yavaşlatılıyormuş. böylelikle retinaya zarar vermeden ayrılması sağlanıyormuş.

    hızlı ayrılma sonucu oluşabilecek ilk iki tehlikeli durumda bahsettiğim kanamalar da olabiliyormuş. kanamalar ve retinanın çekiştirilmesine müdahalede geç kalındığı durumlarda göze perde inmesi denilen durum ortaya çıkıyor, bu da kalıcı görme kaybı demekmiş.

    çok kaygı uyandırıcı şeylerden bahsettim biliyorum ama endişelenmeyin. anlattığım 3 problem de aküt yani ani gelişen durumlar. bunlar oluştuğunda zaten fark edersiniz ve yapmanız gereken de göz doktorunuzla görüşmeniz. doktorunuz durumu anlayıp sizi zaten yönlendirecektir. bir yakınımız haftalarca ışık çakmalarıyla dolaştığı halde perde inmesi gibi bir durum olmadı bir komşumuz da benzer bir hikaye anlatmıştı. yani öyle saatlerle dakikalarla yarışmıyorsunuz, panik yapmayın. (özellikle genç yaşta çevresel bir etki olmadığı sürece retina dekolmanı olma ihtimaliniz inanılmaz derecede düşük.) hali hazırda takibinde olduğunuz bir göz doktorunuz yoksa ya da ulaşamıyorsanız veya devlette olduğundan hızlı müdahale edilememesinden korkuyorsanız dünya göz hastanelerinin acilini arayıp bilgi alabilirsiniz. sizi muayene için yönlendirecekleri doktorun retinacı olduğundan emin olun.

    benim dünya göz'de gittiğim doktorum vifly adında bir vitamin tavsiye etmişti. fark görebilmem için 6 ay- 1 yıl kullanmam gerekebilirmiş. çok umudum yok bu konuda. başka doktorlara da sordum, faydası olmasa bile zararı olmaz dediler. siz de doktorunuza danışabilirsiniz ama çok bel bağlamayalım bence. 6 ay sonra değişiklik olmazsa ananası denerim herhalde. en azından daha ucuza gelir. birkaç yıldır aşırı artması ve loş olmayan her ışıkta onları görmem sebebiyle en azından çözüm adına bir şeyler yapıyor olma hissi bana iyi geldiği için kullanıyorum aslında.

    edit: göz doktorum gözümü büyütüp bakarken bu solucanları görüp göremediğini sormuştum. bunların insanların gördüğü gibi gri veya siyah görünmediğini, beyazımsı göründüğünü, dökülmeden dolayı vitreous jeline takılan protein liflerinin oluşturduğu gölgeden dolayı bizim gri veya daha koyu renkli gördüğümüzü söylemişti. floaterlerın göz damarlarıyla veya bakterilerle ilgisi yok, protein lifleri. vitreous jelinde olan farklılaşmalar ya da vitreous farklılaşması olarak da bahsediliyormuş.

  • biri canon, diğeri nikon'dur. ama gelin görün ki hangisinin hangisi olduğunu bilecek kadar ne futbol bilgim var ne de fotoğraf makinelerinden anlıyorum. fotoğraf makinesinin megapikseli ne kadar çoksa o kadar iyidir hacı.