hesabın var mı? giriş yap

  • francis drake, birleşik krallık(1540) doğumlu denizci, korsan ve kâşif.
    ingiltere'nin güneyinde devon'da dünyaya gelen drake, ilk deniz yolculuğunu 13 yaşındayken bir ticaret gemisiyle gine'ye yapmıştır. siyahi kölelerin buralardan alınıp amerikan kolonilerine satılarak insan tüccarlığının yapıldığı bu sıralarda drake birçok sefere daha genç yaşındayken katılmaya başlamıştır. o dönemlerde denizlerde ispanyollar büyük üstünlük göstermekteydi ve ingilizler ispanyollara karşı bir güç gösterememekteydi. bu yüzden ingiliz yönetimi denizcilere 'corsair' lisansı yani bir nevi izinli korsanlık yetkisi vermekteydi. bu yetkiden sonra bu izinli korsanlar birçok ganimet elde edip kazandıklarından bir kısmını ingiltere'ye göndermiştir böylece ingilizler büyük kazanç sağlamış ve denizlerde biraz güç sahibi olmaya başlamıştır.
    francis drake karşılaştığı bütün ispanyol gemilerini yağlamaya başlamış ve adından oldukça söz ettirip büyük bir ün kazanmıştır. yaptığı bu yağmalar ve başarılı deniz savaşları sonucunca 1. elizabeth'in dikkatini ve ilgisini çekmeyi başarmıştır. ardından 1. elizabeth , francis drake'i dünyanın etrafını gemiyle dolaşması için yeni bir seferle görevlendirdi. 1577'de drake 5 gemi ve 150 adamla ingiltere'den yola çıktı. hedefi macellan boğazı'nı geçip amerika topraklarına ulaşmaktı. ardından drake ve mürettebatı karşılaştığı bütün ispanyol gemilerini yağmalayarak yollarına devam ettiler. daha sonra drake ilk ingiliz kolonisi olan new albion'u kurdu.(günümüzde san francisco ve california olarak bilinen bölge).
    francis drake durmak bilmeyerek yoluna devam etti ve endonezya üzerinden afrika'ya ve ümit burnu'na ulaşmayı başardı. 1580 yılında fırtınalar ve isyanlarla dolu 3 yıllık bir yolculuğun ardından memleketi ingiltere'ye büyük bir zafer ve zenginlik içinde döndü. 150 kişilik ekipten sadece 30 kişi kalmıştı. böylece dünyanın çevresini tamamen dolaşan ilk ingiliz oldu. 1. elizabeth tarafından şövalye unvanıyla ödüllendirildi. 1581'de plymouth'un başkanı oldu.
    1585'de ingilizler ve ispanyollar arasında savaş çıktığında drake en ön saflarda savaştı. 1587'de cadiz'de ispanyol donanmasını yerle bir ederek denizin dibine yolladı. bu olaydan sonra ispanyollar francis drake'e 'drake el draque' yani 'ejderha drake' lakabını verdi. artık bir efsaneydi.
    1588'de ispanya kralı 2. philip donanmasını yeniledi ve ingiltere'yi kuşatmaya yolladı. ancak sir francis drake namı değer ejderha drake 'yenilmez' olarak adlandırılan yeni ispanyol donanmasını da mağlup etti.
    1596 yılında panama yakınlarında bir seferde dizanteri hastalığı yüzünden öldü. drake törenle kurşundan bir tabuta koyularak denize gömüldü. ingilizler tarafında bir kahraman, şövalye ve efsane olarak, ispanyollar tarafından bir bela, kabus ve yenilemeyen bir mit olarak hatırlanan francis drake geride efsanevi bir isim, büyük bir zenginlik ve ülkesine kazandırmış olduğu onlarca savaş ve ganimet bıraksa da yapmış olduğu köle ticareti ve insan tüccarlığının yanı sıra birçok insanın ölmesine de sebep olmuştur.

  • sek ürünleri alarak devam ediyorlar. o günden beri bir tane bile pınar ürünü almadım. isterse kar oranı tavan yapsın, isterse benden başka herkes kullanıyor, alıyor olsun, isterse dünyanın en ucuz ve en güvenilir markası olsun ben almayacağım.

    kafanız basmıyor galiba bir şeylere. şirket batsın, pınar yok olsun gibi bir amacım da yok. pınar firması bir tercih koydu ortaya. ben de bireysel olarak bir tercih koydum. benim gibi davranan veya davranmayan bir çok insan var. pınar yanında olanlarla mutlu biz de hayatımızda pınar olmadan mutluyuz.

  • bu sayede abim testis kanserinden ölmekten kurtuldu. oysa ki doktor buz koy geçer demişti!! neyseki biz google'dan araştırdığımız kadarıyla ona inanmayıp başka doktora gittik ve abimin kanser olduğunu öğrendik.

    yani doktor ve ünvan seviciler burada hiç artistik yapmasın.. kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını düşünüyorsanız bol bol araştırın, sorgulayın..

    her doktor gregory house değil emin olun..

  • 90'lı yıllarda 3 ayda bir hapse düşen bir adam, bana ülkeyi yöneten bıyıklı ve keltoşlardan daha çok güven veriyorsa ben ne yapayım. daha iyi bir seçme şansı verin ona verelim paraları.

  • ateist olup haram kavramını insanları değerlendirmek için kullananların sempati duymadığı oyuncu. enteresan.

  • tarife kapsamında verilen dakikaların %80ini kullanmadığını tespit edip yeni bir tarife önermek için arayan müşteri temsilcisi.

    napiyim yaşlı gibi telefonda konuşmayı sevmiyosam, verme 1000 dakika, ben o tarifenin 4 gb internetini seviyorum, ergen gibi vatsapla, yutubla benim işim, diyemedim.

  • uzaya çıktığı vakit bir ses duymuş. uzunhava gibi. yıllar sonra yaptığı bir yalta gezisinde sala verildiğini duyunca: "aha uzayda duyduğum ses buydu" demiştir.

    sonra da "ule uzayda hava yok, hava olmadığı için de ses dalgaları yayılmaz, bir seda duyulmaz, yoksa ben zurna mıyım" diye iç geçirmiş ve müslüman olmamıştır.

    yine havası olmayan, olmadığı için ses dalgaları yayılamayan biricik uydumuz ay'da ezan sesi duyması mümkün olmayan, duyamayınca da müslüman olamayan bir diğer kişi ise neil armstrong'tur.

    (bkz: karanlıkta ablan sandım)

  • gerçek isveç böyle değil arkadaşlar. bize ne gösterilse ona inanıyoruz. misal isveçli pilotlar çok güzel, güler yüzlü mutlular. evet çünkü bunları görüyoruz. ama gerçekte böyle mi? hayır hepsi öyle amk. hepsi güzel mutlu ve güler yüzlü. sikim böyle hayatı.