• ankara'nın üzerinde kurulduğu bulvar. ulus'taki ünlü heykelin olduğu meydandan başlar, sanıldığının aksine cinnah'ın sonunda değil, kuğulu park'ın oradan hafif sola kıvrılarak cumhurbaşkanlığı köşkünde biter. aslında ilk meclis binasından başladığı düşünülürse bu güzergah mustafa kemal'in işten eve, evden işerken kullandığı güzergahtır.
    ulus'tan opera meydanına kadar olan bölümü oldukça hareketli, opera'dan sıhhıye'ye kadar tenhadır. sıhhıye'den sonra dil-tarih'in kolej mezunu filoloji öğrencisi kızlarından dolayı biraz renklenir. opera'dan meşrutiyet caddesi'ne kadar oldukça kalabalıktır. sonrasında ise elçiliklerin sessizliği...
    ankaralılar ona sadece bulvar der. bu yüzden diğer şehirdekilerden farklıdır biraz. biraz.
  • edirne'den ardahan'a kadar uzanan, dünyanin en uzun bulvari.
  • yol çalışması nedeni ile (bazalt asfalt dökülecekmiş) kızılay-sıhhiye arası olan bölümü (sadece sıhhiye istikametinde olmak üzere) 14 aralık 2008 pazar akşamına kadar taşıt trafiğine kapanmıştır (böyle kapanmıştır diye bitirince belediye encümeniymişim gibi oldu ama neyse).
  • ulus'tan, daha doğrusu ulus'taki heykel kavşağından sıhhiye'deki hitit heykeline kadar tarihi bir doku ile örülüdür bu bulvar. başladığı ulus meydanına çok yakın mesafedeki meclis binaları, sümerbank, iş bankası ve ankara palası da ekler, ve üzerindeki ziraat bankası, tekel, ankara radyosu, kültür bakanlığı vb yapıları düşünürsek bu yol mimari açıdan çok güzel binalarla süslüdür.
    ama atatürk bulvarı'nın opera sıhhiye arasında yolun kızılay istikametine doğru sağ kısmında boş bir alan vardır. zaman zaman adliyespor bu boş arsada antreman yapar. bir süre önce de ankara devlet opera ve balesi'nin buraya bir salon yapacağı söylenmişti. fakat belediyenin yolla arsa arasındaki kaldırıma sıkıştırdığı "cumhuriyet parkı"ndan başka tek bir çivi bile çakılmadı. (bu arsanın sahibin kim olduğunu tam bilmiyorum)
    işte bu bahsettiğim kısım, o boş arsa, ankara'ya, tarihe, cumhuriyete ve ankaralı'ya bağlılığı gösteren bir alan ya da anıtla süslenmeli bence, anıtkabir'in ışıkları bir tarihin sembolünün üzerine düşmeli.
    bulvardan her geçişte boş bir arsa bu kadar can yakmamalı.
  • ankara'nın kentsel yapısında ki en temel bozukluğun yegane sebebi. kentin omurgasını oluşturan kuzey-güney aksı olma özelliğini taşır. en ağır trafik yükü üzerinden geçer ve kuğuludan dışkapıya kadar uzanan kentsel ticcaret merkezini tam ortadan gürül gürül akan bir nehir gibi ikiye böler. olmaz. olmaması lazımdı. ama oldu. varlığı başlı başına bir problemdir. en güzel çözüm aynı yükü taşıyacak başka ama daha sağlam bir amele yolu bulup bu bulvarın tamamen yayalaştırılmasıdır. düşünüldüğünde hoş bir işlem olmasına rağmen (düşünsenize kızılayın ortasında istiklalvari bir yaya yolu, muhteşem) alternatif aksın bulunması imkansız olacağı için geçersiz bir öneri. dolayısıyla daha bi kaç yüzyıl ankaralının başını ağrıtacak (ne alt ne üst geçitler yapılsa da faidesi yok) yol.
  • bir tane de yeni delhi'de vardır. mustafa kemal atatürk bulvarı. insanı duygulandırır, sevindirir; uzaklardayken bile evinde hissettirir.

    http://img136.imageshack.us/…36/6586/img6568dl2.jpg
  • ısparta versiyonu dsi kavşağından başlar 40. piyade alayında son bulur.
  • eskisehir'de olan versiyonunda ilgimi ceken bir durum var. bu bulvara dik sokaklarin cogu aslinda bulvara baglanmiyor. kaldirima kadar gelip, bulvara baglanmandan sonlaniyorlar ve arabalar icin cikmaz sokak oluyorlar.

    görsel

    streeview linki

    bu boyle bir tane falan da degil, geneli bu sekilde. haritadan gostermeye calisayim.

    görsel

    bana bu epey enteresan geliyor. yururken zirt pirt araba yolundan gecmek durumda kalmiyorsunuz. resmen yuruyen insanlarin konforu arabalardan daha once gelmis. bu sebeple yurumesi hep keyifli gelmistir bana.
  • "türkiye cumhuriyeti'nin en merkezi yolu neresidir?" diye sorarsanız sorunuzun cevabı bu bulvardır.
hesabın var mı? giriş yap