hesabın var mı? giriş yap

  • ilk bilimkurgu ve ayni zamanda ilk renkli filmi la voyage dans la lune filmini cekmistir. düssel dünyasini öykülestirmesi ve kurgudaki yaraticiligi nedeniyle sinemanin babasi sayilir. tek hatasi kamerayi konudan uzak tutmasi, kamera ve olay arasindaki uzakligi sabit tutmasi, cekim ölceklerine yer vermemesidir. melies'in bu eksigini ingiliz james williamson tamamlamistir.

    melies'in sinemada denedigi yöntemleri toparlarsak
    gözden yitirme: makinenin durdurulmasi ile olusur

    ikaame: kisinin ya da esyanin baska bir kisiye ya da esyaya dönüsmesinden olusur. bu teknik ilk escamotage d'une femme au theatre robert houdini(robert houdini tiyatrosu'nda bir kadinin ortadan kaybolusu)(1896) filminde kullanildi.

    maket kullanma: gercek boyutlarinda verilemeyen esyanin verilmesi ve film hilesiyle büyük izlenimi vermekten ibarettir. melies'in yaptigi filmlerde genellikle tablolar, minyatürler kullanilmistir. bu yöntem de bunlara hayat vermistir

    üste bindirme: iki cekimin ayni pelikül üzerinde gerceklesmesini saglar. bu yöntemle de rüya ve kabus sahnelerinde rüyayi görenin gördügü rüya ile birlikte görülmesinde kullanilmistir basit olarak.

    coklu cevirim: aygitin mercegi kapatilarak, ayni kare icinde cesitli cevirimlerin yer almasi saglanir.

    karartma: görüntüyü silerek ya da belirsiz hale getirerek yeni bir cekim acilisi saglar.

    george melies'in filmleri 5 ayri grupta incelenir. bunlar: pericelik, sonradan düzenleme güncellik, gösterisel tarihsel dram, sirf fotografa alinmis tiyatro ve güldürüdür.

    filmlerinden bazilari söyle:
    christ marchant sur les eanux(sular üzerinde yürüyen isa)
    cendrillon(kül kedisi)-cinderella
    la petit chaperon rouge(kirmizi pelerinli kücük kiz)-kirmizi baslikli kiz(walt disney)
    barbebleu(mavi sakal)
    la voyage dans la lune(aya seyahat)
    les voyages de gulliver(gulliver'in gezileri)
    voyages a travers l'impossible(olanaksizliklar boyunca geziler)
    boules de savons animees(canli sabun balonlari)
    les lac enchante(büyülü göl)
    illusions phantasmagoriques(fantasmagorik düsler)
    les quantre cents daces de diable(seytanin dörtyüz yönü)
    le manoire du diable(seytanin yurtlugu)
    le royaume de fees(periler ülkesi)
    le labouratoire de mephistopheles(seytanin laboratuari)
    la danseuse microscopique(miniminicik dansöz)
    robinson cruzoe

  • milattan önce 98 yılında romalı bir hukukçu aşağıdaki kuralı koymuş :

    “aynı kanun tasarısında birbiriyle yakın ilişkisi olmayan konuların yer alması yasak edilmiştir. bu şekilde, halkın kabul edeceğine inanılan teklifler, tek başına oylanırsa reddedileceği kesin olan tekliflerle beraber aynı kanun tasarısında yer alamaz."

  • bazı "patron şirketleri" tarafından asla tercih edilmeyecek uygulamadır. neden mi? çünkü o eski kafalara göre işyerinde değilseniz çalışmıyorsunuzdur. sırf bu sebeple, ego tatminleri için çalışanlarını ofislere getirtmeye devam edeceklerdir.

  • günlük eft/havale limitini 3 milyon liradan 18 milyon liraya çıkartabildiğiniz bankacılık hizmetidir. geçen gün sneijder'in bonservisini alırken lazım oldu oradan biliyorum.

  • son zamanlarda sıklıkla yaptığım eylemdir. iki paragraf yazıyorum, sonra "bana ne lan?" deyip göndermeden siliyorum. hatta bu entryi de silecektim, zor tuttum kendimi. harbiden, bana ne lan?

  • gözdenin londra muzikallerine koysan sırıtmayacak performansının "oy nurcanım"a elendiği yarışma.

    akp'nin 2015 genel seçimindeki zaferi kutlu olsun.

  • erkeğin profilindeyse;

    "kız arkadaşım beraber fotoğrafımızı koymamızı istedi. ben önce hayır dedim. o tavır yaptı ve ben de haklı bir bahane bulmak konusunda yaratıcı olamadım. bu kız facebook hesabım dahil olmak üzere hayatımın her yerine müdahale ediyor. şimdilik iyiyiz ama sonunda ya patlarım ya da alışır giderim bu tahakküme" şeklinde bir bilinç altı mesajı gönderendir. böyle acıklı bir alt metin içerendir.

  • ailenin kötü yetiştirdiği bir çocuk, bu sefer direkt kendi ailesine zarar vermiş en azından.

    keza bıktık başkasının kızına, çocuğunu zarar veren suç makinelerinden.

    hep böyle devam edin işte.

    özelden gelen bazı mesajlar üzerine bir edit :

    arkadaşlar böyle haberler üzerine " üzüldüm, kahroldum " demek bir marifet mi ? yahu böyle bir habere benim veyahut başkalarının sevinebileceğini nasıl düşünüyorsunuz manyak mısınız siz ? verdiğimiz tepkiler yıldığımızdan, bıktığımızdan dolayı. 14 yaşında çocuk diyorsun atarlanmayı biliyor, silahın yerini, kullanmayı, aileyi tek tek öldürmeyi ve sonunda da kaçmayı biliyor ! şaka mısınız siz neyin empatisini, niçin kurmalıyım ? bu içte büyüyen öfkenin, elbet bir gün bir şekilde yansıtılacağı aşikar. ben de bunu belirtmek istedim. kim ki katil olma potansiyeli olan bir çocuk yetiştiriyorsa bu toplumda, ilk o görsün şiddeti, ilk o yesin ilk kurşunu. bıktık artık milletin sorunlu ilişkilerinden, bu ilişkilerden doğma çocuklarının topluma verdiği zararlardan bıktık !

  • xbox dünyasında son zamanlarda meydana gelen önemli haberleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

    1- microsoft'un activision blizzard satın alımı ile ilgili karar mercilerinden biri olan birleşik krallık rekabet otoritesi cma'nın süreç ile ilgili yayınlamış olduğu belgeler bu satın alımın çok da kolay olmayacağı yönünde bir izlenim oluşturuyor.

    2- cma, yayınlamış olduğu belgede; bu satın alımın sony'nin pazar liderliğini etkileyebileceği konusunda derin endişeleri olduğunu vurguluyor. bir rekabet kurumunun lider firmayı korumak adına bu tarzda açıklama yapması çok ilginç geliyor bana açıkçası. yayınlanan belgede sony'nin ismi yüzden fazla kez geçerken asıl odak olması gereken oyuncuların yani gerçek kullanıcıların isminin çok az geçmesi dikkati çekiyor.

    3- grand theft auto ve red dead redemption oyunlarının dağıtım haklarını elinde bulunduran take-two şirketinin ceosu strauss zelnick microsoft'un activision blizzard'ı satın almasının "sektör için iyi bir şey" olacağını söylemiş.

    4- facebook ile giphy arasındaki satın alma anlaşmasını engelleyen cma'ya abd ticaret odası tarafından ultimatom gibi bir eleştiri geldi. cma'nın bu birleşmeyi ele alma biçiminin asgari standartlar açısından geride kaldığı ve büyük çoğunlukla söylenti kanıtlara dayandığı söyleniyor. birleşik krallık rekabet kurumunun hem microsoft hem de facebook için olan açıklamalarına baktığımız zaman ise bu eleştirilerin çok yerinde olduğu görülüyor aslında.

    5- sony'nin call of duty oyunlarının xbox game pass sistemine dahil olmaması için activision blizzard ile özel bir anlaşmasının olduğu ortaya çıktı.

    6- sony'nin benzer bir anlaşmayı capcom ile yaptığı, bu anlaşmaya göre capcom'un abonelik sistemlerine oyunlarını ekletmesi için öncelikle sony ile görüşmesi gerektiği, bu görüşmeden 120 gün sonra rakip firmalar ile görüşebileceği ortaya çıkmış durumda. aynı zamanda olur da capcom rakip firma ile anlaşırsa rakiplerin sunduğu fiyatı sony ile paylaşmalı bu tutarı karşılaması için 60 gün sony'e süre vermeli. sony'deki xbox game pass korkusu takdire şayan yalnız. bakalım ne kadar dayanabilecekler.

    7- gelmiş geçmiş en iyi strateji oyunlarından biri olan age of empires ii, definitive edition versiyonu ile yeni nesil xbox konsollarında boy gösterecek. oyun 31 ocak 2023 tarihinde oyunculara sunulacak. bunun yanında age of empires iv ise 2023 yılı içerisinde konsollara misafir olacak. tabi ki de xbox game pass ile.

    8- phil spencer, wall street journal'a verdiği demeçte, xbox game pass'in karlı bir sistem olduğunu, tüm oyun gelirinin yüzde 15'ini karşıladığını, konsoldaki game pass büyümesinin yavaşladığını fakat pc tarafında inanılmaz durumda olduklarını açıkladı.

    9- phil spencer aynı röportajda kötü bir haber de verdi. bir noktada hem dijital hem de fiziksel ürünlerin fiyatının artması gerektiği açıklandı maalesef. çok büyük ihtimalle starfield ile birlikte 70 dolar etiketine geçecekler aynı zamanda da xbox konsolları için de 50 birimlik zam gelecek. ne kadar geç gelirse o kadar iyi aslında. türk kullanıcılar için xbox game pass başlığında defalarca vurgulanan 3 yıllık abonelik uygulamasını kaçırmayın derim. bu fiyatları bir noktada aramak durumunda kalacağız.

    10- phil spencer call of duty'nin playstation'da kalmaya devam edeceğini, switch platformuna getirmeyi çok istediğini, temel amaçlarının call of duty'i minecraft gibi ele alarak globalleştimeyi artıracaklarını açıkladı.

    11- microsoft ceosu satya nadella pc game pass abonelerinin geçen yıla göre %159 arttığını açıkladı. son gelen steam zamlarından sonra xbox game pass'in değeri ülkemiz için çok çok önemli hale geliyor.

    12- gelmiş geçmiş en iyi yarış oyunlarından biri olan forza horizon 5' in çıkışından 11 ay geçmesine rağmen 24 milyon oyuncuya ulaşmış olduğu açıklandı. bir yarış oyunu için çok büyük bir sayı bu.

    13- bethesda'nın merakla beklenen rol yapma oyunu starfield ile ilgili yeni detaylar açıklandı. oyun bethesda oyunları arasında en fazla görev derinliğine sahip oyun olacak. oyun aynı zamanda 250 binden fazla diyalog satırına, 1000' den fazla keşfedilebilir gezegene sahip olacak. bu rakamın büyüklüğünü skyrim'in 60 bin, fallout 4'ün 110 bin diyalog sayısına bakarak rahat şekilde anlayabiliriz. oyun diğer bir yandan geleneksel diyalog sistemine dönüş yaparak has rpg özelliklerini yansıtacağını vaat ediyor. aynı zamanda uzay gemimizi kullanırken yakıt sisteminin seyahatler açısından önemli olduğu açıklanmış durumda.

    14- fallout 4 için yeni nesil güncellemesinin 2023 yılında ücretsiz olarak geleceği açıklandı. güncelleme yüksek kare hızları için performans moduna, 4k çözünürlük için ayrıca kalite moduna sahip olacak. fallout shelter oyununun ise 200 milyondan fazla oyuncuya ulaştığı açıklandı.

    15- amazon prime videos tarafından fonlanan fallout dizisinin ilk görseli yayınlandı.
    görsel

    16- limbo ve inside'nin yaratıcılarından gelecek olan somerville'nin 15 kasım 2022 tarihinde pc ve xbox konsollarına geleceği açıklandı. oyun ilk günden xbox game pass'te.

    17- xbox game pass'e persona 5 royal oyunu eklenmiş durumda. a plague tale requiem, persona 5 royal, football manager 2023 derken xbox game pass yine şovuna devam ediyor.

    dünyanın en güçlü oyun konsolu xbox series x hakkında ilerleyen dönemlerde de haberleri paylaşmaya devam edeceğim. umarım bu yazımı keyifle okumuş, hayatınızda her şey yolunda gidiyordur.

    bu arada 29 ekim cumhuriyet bayramı arefesinde büyük önderimiz gazi mustafa kemal atatürk'ü, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyor bayramımızı en içten dileklerimle kutluyorum. sağlıcakla kalın.

  • amerikan filmlerinde ve dizilerinde buzdolabını açınca sucuk, salam, sosis, yaş pasta, üç çeşit sos, tuhaf meyveler ve 6'lı içecekler görünür lakin biz buzdolabını açtığımızda sararmış peynir, sofraya getirilip bir kere bile yenmemiş çilek reçeli ve buruşmaktan manevi hayata yönelmiş zeytinler görürüz. artık ben de dolabı açtığımda supangleler pudingler avakadolar görmek istiyorum. dünden kalan içi çorba dolu tasın yanında tek başına hayatı sorgulayan mandalina değil!

  • direksiyon başında sakın yanınızdaki eşiniz olur kız / erkek arkadaşınız olur kavga etmeyin sözlü münakaşaya girmeyin. sağdan sille atayım derken bir bakmışsınız direksiyonu kırmış şarampole uçmuşsunuz. sağa çekin öyle dövün.

  • "asıl yükseliş, iktisat sahasında yükseliş olacaktır.bu istikâmetteki muvaffakiyeti türk milleti anladığı zamandır ki en büyük zafer tecelli edecektir."

    - anlayamadı.