• öncelikle başlığı açılmışsa affola lakin;

    (bkz: aramaya inandım ancak bulamadım)

    sol frame saçma sapan trollerden geçilmiyorken gelin biraz da bilim konuşalım.

    diyelim ki ışınlanma deneylerinden birine gönüllü oldunuz ve yapılan deney sonucu bilinmedik bir galaksideki bilinmedik bir yıldız sistemine dahil olan bir gezegene gönderildiniz. ve tesadüfe bakın ki orada bizden başka canlı formları da var. bu ileri teknolojiye sahip gelişmiş canlılar hikayenizi dinlediler ve size inandılar. şanslı gününüzdesiniz ya.. bir de size bir iyilik yapabileceklerini ve sizi dünyaya geri gönderebileceklerini söylediler. fakat bunun için, sizden evinize giden yolu ya da en azından evinizin konumunu onları bildirmenizi istiyorlar. evinize dönüş fırsatı yakaladığınız bu anda dönüş yolunun tek koşulu dünyanın evrendeki konumunu onlara tarif edebilmeniz.. böyle bir senaryoda, nasıl tarif ederdiniz evinizi?

    dünyanın ve güneş sisteminin evrendeki yerini bilmezlerini bekleyemeyiz tabii ki. hatta dünyayı güneşi bir kenara bırakın samanyolu galaksisi nasıl tarif edeceksiniz? spiral bir galakside mi diyeceksiniz?

    (bkz: here we go)

    edit:imla

    edit 2: ya rica ediyorum daha fazla "beyin yakan soru değil" temalı mesaj atmayın. soruyu ilk seferde de anlayamamak değil "beyin yakan", beyin yakan demek, sorunun cevabını vermeye çalışırken yaşadığın afallama ve zorluk derecesidir. her gün kadın, erkek, siyaset konuşuyoruz farklı bir konu olsun, onu tartışalım istedim yoksa kimsenin beyni ile derdim yok. benim yanmadı ne olacak şimdi diye mesaj atmak çok gereksiz.
  • yakmayan sorudur.

    bok kokusunu takip edin...
  • dünya, güneş sistemi, yıldızlararası güneş komşuluğu, samanyolu galaksisi, yerel galaktik grup, başak galaksi kümesi, yerel süperkümeler, gözlenebilir evren, evren

    böyle bir yolculuğa çıkıyorsan çevreni de azcık tanıyacaksın.
  • bayağı zor olan soru.
    dünyanın resmini ve dünyadan göğün nasıl göründüğünü çizerdim. o kadar teknolojileri var az çok tahmin ederler hangi yıldızın ne olduğunu. sonuçta ışınlandığımıza göre o kadar uzak olmasa gerek. uzaksa zaten bizim çağımıza gönderemezler diye tahmin ediyorum.

    soruyu yanlış anlama editi: ışınlanma sanmıştım ama öyle değilmiş. ama bahsetmek istediğim şey aslında dünya içinde yapılabilecek en iyi şey. hiç olmazsa bir fotoğrafa bakıp o fotoğraftaki önemli bir binadan o fotoğrafın nerde çekildiği bulunabiliyor. eğer ellerinde google maps'e benzer evrenin tamamını gösteren bir haritaları varsa ve bütün yolların fotoğrafını çekmişlerse benim geldiğim yerin fotoğrafını/yerden fotoğraf çekmiş olduklarını düşünmüştüm. bu konuda bir çocuktan farksızım ve karşımızdaki elemanların bizimle aynı adres sistemine sahip olmasına gerek yok böyle bir çözümde. tabii ki garanti bir çözüm değil ama gerçekten yapabileceğim bir deneme.
  • pek de beyin yakmayan sorudur.

    dünya gezegeninden gözlemlenebilir evrenin yarıçapı 46,5 milyar ışık yılıdır. yani teleskoplarla bu mesafe içindeki galaksileri kayıt altına alıp listeleyebiliriz. (inanmayanlar için bu örnekte 30 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galaksi gözlemi.)

    muhtemelen deney sonucu gidilen gezegen de kendi gözlemlenebilir evrenimizden seçilmiş olacaktır. (eğer şanslı kişiyi uzay boşluğuna ışınlamaya çalışmadılarsa* )

    ulaşılan gezegendeki bizden daha gelişmiş medeniyette de o gezegenin gözlemlenebilir evrenine ait bir galaksi kataloğu olmalı. hatta farklı yıldız sistemlerine ve farklı galaksilere ileri koloniler kurarak ana gezegenlerindeki gözlemlenebilir haritayı genişletip tüm evreni bile haritalamış olabilirler. galaksimizi "çapı 104 bin ışık yılı, kalınlığı 1000 ışık yılı, şekil olarak çubuklu sarmal galaksi " diye tarif edip seçenekleri daraltarak ve söz konusu kişinin şansının da yardımıyla dünya'ya dönüş sağlanabilir.

    yalnız en yakın galaksi olan andromeda'ya bile ışınlansanız ışık hızıyla seyahat ettiğiniz için gidiş esnasında sizin için zaman dursa da dünya gezegeninde 2,5 milyon yıl geçmiş olacaktır. yani ölümsüzlük keşfedilmediyse sizi oraya ışınlayan herkes öldü hatta muhtemelen insan ırkı dünyadan silindi. hele ki 46,5 milyar ışık yılı uzakta bir gezegene ışınlanırsanız siz daha o gezegene ışınlanamadan, yolun ancak 10'da birini gitmişken bizim güneşimizin ömrü bitmiş olacaktır. yine de soruda sorulan şey tüm bu zaman hesaplarından bağımsız olarak "nasıl tarif edersiniz?" olduğu için tüm evrenin eş zamanlı olarak gözlenebildiğini varsayarak soruyu cevaplayalım.

    burdaki kilit nokta, samanyolu'nun şeklini tarif edebildiğin kadar en yakın komşu galaksimiz olan andromeda'nın şeklini de tarif edebilmektir. böylece "lan olm samanyolu'yla aynı şekilde milyarlarca galaksi var nasıl bulalım biz senin galaksiyi" dediklerinde "ya işte 2,5 milyon ışık yılı uzağında böyle böyle bi galaksi vardı" diye andromeda'yı tarif ederseniz samanyolu'nu bulma şansları artar. hele bir de bizim galaksimizin uydusu olan yay eliptik cüce gökadası'nı da söylerseniz kesin bulurlar. ha bu kadar bilgiye rağmen bulamıyorlarsa zaten onların yapacağı ışınlamaya ben girmem.*

    peki ben olsam döner miyim; öyle bir medeniyet bulmuşken ve cevap alınabilecek binlerce soru, öğrenilecek binlerce bilgi ve kavram varken hayatta dönmem. * hem güven olmaz bunlara seni ışınlayacağız deyip adresi öğrendikten sonra bizim gezegene ordu ışınlayarak istila edebilirler. benim yüzümden herkesin hayatı kaymasın.*

    edit: "evrenin yaşı 13,8 milyar yılken gözlemlenebilir evrenin yarıçapı nasıl 46,5 milyar ışık yılı olabilir?" minvalindeki sorular için ayrıntılı bilgi

    edit 2: @10'daki arkadaşın sorusunu (#85946447) beğendim onu da cevaplamak istedim. arkadaş haklı olarak uzaylılara ışık yılını nasıl tarif edeceğiz demiş. öyle ya, bir mesafe birimi olan ışık yılındaki yıl kavramı bizim gezegenimize göre geçerli olan bir şey. adamların saniye, dakika, saat, yıl kavramları yani tüm zaman birimleri farklı olacaktır.

    böyle bir durumda ben olsam evrenin her yerinde bulunan bir atom olan hidrojen atomunun trityum izotopunun yarılanma süresini kullanırdım. bu izotopun yarılanma süresi yaklaşık olarak 12 dünya yılıdır. (aslında 12,32 yıl). demek ki trityumun kütlesi yarı yarıya azalana kadar dünyada 12 yıl geçecek; dolayısıyla bu sürenin 12'ye bölünmesi de dünyada geçen 1 yıla eşit olacak. işte ışık yılını da "trityumun kütlesinin %50'sini kaybettiği sürenin 12'de 1'inde ışığın aldığı mesafeye 1 ışık yılı denir." diye tanımlayabilirsiniz adamlara. ha illa trityum olmak zorunda mı, değil tabi ama hidrojen en temel atom olduğu için trityumu evrenin her yerinde elde edebilirsiniz. trityuma gıcığınız varsa şu tablodaki izotoplardan birisini de kullanabilirsiniz. *
  • tuzaklı sorudur kanmam.

    1) kötü bir medeniyettir, dünyanın yerini söylersem benle beraber dünyayı sikertirler.

    2) iyi bir medeniyettir, niye döneyim?

    ha illa dünyayı bulmam gerekiyorsa o kolay, bir arkadaşım watsapp'dan konum atar.
  • pek de beyin yakan bir soru değildir.

    kendi galaksimizi ve içerdiklerini sadece entelektüel açıdan ilgilenen bizler bile az çok biliriz. böyle bir deneye gönüllü olan kişi de elbete biliyordur. hadi astronom düzeyinde olmasın diyelim, yine de bildikleri vardır. işte bu bildikleri, onu geri gönderebilecek teknolojiye sahip canlılar için oldukça yeterli olacaktır.

    galaksinin niteliklerinden bahsedilerek eleme ile en yakın sonuca ulaşabilir, o canlıların keşfettiği galaksiler arasından.
    spiral galaksi, merkezindeki karadeliğin kütlesel çekimi tahmini x kadar, tahmini yıldız sayısı 400 milyar, şu şu tiplerde ve şekillerde bulutsuları var, 2.5 milyon ışık yılı mesafesinde şu büyüklükte ve şu şu özelliklerde bir başka galaksi var, yakınlarında xyz özellikleriyle devasa bir bulutsu var ve daha nice ayırt edici olabilecek özellik.
    galaksi bulunduktan sonra, sistemin galaksi içindeki takribi konumu ve ayırt edici özelliklerini de sayıp gezegeni de yine özelliklerini sıralayarak saptayabilirsin.

    hadi diyelim böyle bir galaksiyi hiç keşfedememiş olsun bu gelişmiş tür; bu anlatılanlardan sonra keşif çalışmaları başlatılır ve bulunur. bilinen 2 trilyon galaksi içinden bile sadece benim çok kısıtlı bilgimle saydığım bu niteliklere sahip en fazla kaç galaksi çıkabilir?
    yine de hiç bulamama ihtimalleri var, ama sen oraya gönderilebildiysen bulamama ihtimalleri oldukça düşük.
  • allah affetsin.

    --- spoiler ---

    bilim degil bu bildigin kilim. yani dunya kilim gibi duzdur. uzaylilara duz gezegene indirin beni mumkunse kutuphanenizden bir masal kitabi verinki inince havali olayim derim.
    --- spoiler ---
  • beyin yakmayan soru. ancak güzel soru.

    galaksimizin çapı, boku, püsürü her şeyi bellidir. şu an bana binlerce galaksi gösterin ve size bizimkini şıp diye göstereyim. zaten beni ışınlayarak geri gönderecek gönderecek medeniyet evrenin bir haritasını da çıkarmıştır. o yüzden pek de zor olmayacaktır. adresimiz için;

    "dünya, güneş sistemi, yıldızlararası güneş komşuluğu, samanyolu galaksisi, yerel galaktik grup, başak galaksi kümesi, yerel süperkümeler, gözlenebilir evren, evren"

    ayrıca daha kapsamlı bir cevap için;

    kozmik anafor
  • mustafa topaloğlu'na "komatsu " olabilecek bi soru.

    bunlar " marduklu pezevenkleri " kesin taniyodur. " marduklularin, kendi gezegenleri icin altin cikardiklari kucuk gezegen " der demez. bizim " marduklu yimirtasiyla, kıllı primat " bilesimi oldugumuzu ve nerden geldigimizi kesin bilirler. hele de insanoglunun nasil bi kimil zararlisi oldugunu bilen uzaylilarsa aaaninda şutlaniriz. aninda ...
hesabın var mı? giriş yap