• evimin bir köşesinde yaklaşık 50 kadar oyunuyla uyuyan aslan parçası.arada sırada çıkartır oynarım, yıllardır sapasağlam çalışır.oldukça eğlenceli oyunları vardır.boot cd ler aracılığıyla ya da doğrudan boot sector eklenmiş cd-r leri okuyabildiğinden modchip derdi yoktur.back up oyunları rahat çalıştırır.sega nın bu diyarlardan çekip giderken biz fanilere bıraktığı bir hediyedir dreamcast.mümkünse ikinci eli kelepir fiyata düşürülmeli,oyunları malum kaynaklardan rahatlıkla bulunarak çatır çatır oynanmalıdır.gerçekten zamanının ötesinde sağlam bir makinedir.belkide yanlış zamanda yanlış yerde olan bir konsoldu.dvd desteğinin olmaması büyük handikaptı.sega nın eski gücünde olmaması ve arkasında sony ve microsoft gibi bir devin olmamasıda playstation ve xbox a yenilmesini bir nebze açıklayabilir belki.sonuç olarak dreamcast,eğlenceyi ön planda tutan,çok kaliteli oyunları olan,aynı makinada multitap gibi aparatlara gerek duymadan 4 kişiye kadar çoklu oyuncuya destek veren,kalpleri fetheden mükemmel bir konsoldu.halen özellikle japonyada arcade oyunları geliştirilen ve internette pek çok fan sitesinde,forumda yaşatılmaya çalışılan bir efsanedir.
  • dreamcast'in arkasındaki isimlerden olan bernie stolar'ın bitmob'a yaptığı söyleşide anlattığı ilginç bir hikaye var;

    sony, 1997 yılında abd/california'da büyük bir golf turnuvası düzenler. kendisi düzenlediğinden dolayı, en büyük sponsor da kendisidir. sonuçta reklam amaçlı yapılan bir turnuva.

    bernia stolar, profesyönel golf oyuncularından kimilerine para vererek üzerinde sony yazan golf topları yerine üzerinde sega yazan golf toplarını kullanmalarını sağlar ve bir kişiye de üzerinde sonic baskısı olan bir elbise giydirip etrafta dolandırır. ayrıca gökyüzüne de "dreamcast geliyor" yazdırır planör uçak ile. yani resmen turnuvayı kundaklar.

    olayın sonrasında sony'nin o dönem üst kademe isimlerinden olan kaz hirai ve andrew house, bernie stolar'ı arayarak "sen çok iyi bir dost ve aynı zamanda çok iyi bir rakipsin. yaptıkların da çok eğlenceliydi!" derler.
  • sega'yı bitiren değil, kurtaramayan konsol demek daha mantıklıdır. sega'nın donanım işini bırakmasının asıl sebebi sega saturn'dü diyebiliriz.

    nedenini şöyle anlatmak mümkün:

    ilk playstation piyasaya sürüldüğünde (4. jenerasyon), sega tarafında rakibi sega saturn idi.

    4. jenerasyon, konsol dünyasında en önemli jenerasyondur. çünkü konsol dünyasındaki asıl patlama bu jenerasyonda olmuştur. önceki jenerasyonda en çok satan konsol olan nintendo snes 50 milyon civarı satarken, bu jenerasyonun birincisi 100 milyondan fazla satış yapmıştır. yani %40'dan fazla artıştan bahsediyoruz. ayrıca piyasaya bütün ağırlığı ile giren sony'nin ilk, pek çok üreticinin ise son gördüğü jenerasyondur.

    konumuz olan playstation 1 ve sega saturn'ün satış rakamlarına bakıldığına; aşağı yukarı şöyle bir tablo ortaya çıkıyor:

    sega saturn: ~20 milyon adet konsol,
    sony playstation: 100+ milyon adet konsol.

    sega, bir önceki nesilde, genesis/mega drive serileri ile abd piyasasına bile başarılı bir şekilde girmiş, yükselen bir marka idi. fakat konsol dünyasının en civcivli olduğu bu dönemde tüm güveni ve piyasayı kaybetmiştir.

    sega saturn dönemindeki bu ağır kayıp, markayı dreamcast ile varını ve yoğunun ortaya koyduğu bir yaşam savaşının içine sokmuştur.

    dreamcast -muhtemelen- en çok limited edition modeli piyasaya sürülmüş, inanılmaz yan ürüne ve aksesuara sahip olmuş konsoldu. hatta şöyle ki; sega arcade makinelerinde o an hayatta olan hemen hemen tüm oyunları da neredeyse birebir bu konsol üzerinde yayınlamıştır (crazy taxi, virtua fighter 4, house of the dead gibi). reklam serileriyle hem japonya'da hem de abd'de bir hayli yardırmıştır sega. ayrıca online oyun, vmu gibi dönemi için zamanın ötesinde özellikler yer bulmuştur konsola.

    işte tüm bunlar sega'nın aslında içinde bulunduğu durumdan kurtulmak için, tekrar pazar payı yakalamak için yaptığı hamlelerdi.

    fakat bunların hiçbiri yeterli olmamış ve dreamcast sega'ya umduğu geri dönüşü sağlayamamıştır.

    konuyla ilgili olarak: (bkz: #29810679).

    edit: bkz verdiğim entry* uçmuş, yedekten gelsin:

    --- spoiler ---

    sega'nin donanim departmaninin sonunu getiren konsol sega saturn olmustur. daha sonra cikan dreamcast'in -her ne kadar teknik olarak cikarttiklari son konsol olsa da- zaten pazar payini ciddi olcude kaybetmis seganin kaderini degistirmeyecegini ongormek cok kolaydi.

    bu cokusun altinda yatan temel sebep konsolun kalitesi degildi. sega saturn, rakipleri nintendo 64 ve sony playstation'e gore aslinda daha guclu bir konsolu pazara surmustu. nintendo 64'un sorunu olan kartuslar yerine playstation gibi cd-rom kullandigindan oyunlarin uretim maliyetleri dusuktu, korsan pazarida (populer olmamanin da etkisi ile) playstation'a gore yok denecek kadar ufakti.

    konsola cikan iyi oyunlarin sayisi cok degildi fakat guardian heroesve panzer dragoonserisi ve bu serinin yan oyunu olan panzer dragoon saga gibi efsanevi isler bu konsola ozel olarak piyasaya cikmisti. bu iki oyununda grafikleri bugunun standartlarinda bile oldukca iyi yerlere sahiptir. oynanis acisindan ise bu oyunlar ait olduklari turlere buyuk yenilikler getirdikleri gibi sanat ve ses tasarimi ile muziklerinin kalitesi bakimindan donemin ve su anin ustlerinde yer alan islerdir. bunlar disinda playstation'a da cikan castlevania* gibi baska basarili oyunlarda bu platformda oynanabiliyordu.

    butun bunlara ragmen konsolun sorun yasamasinin sebebinin ise temelde cok kotu bir sdk oldugu soylenir. konsolun paralel islemcilerinden yeterli gucu almak icin oldukca fazla zaman, para ve birikim gerekmekteydi. butun bunlar oyun gelistiricilerinin daha "developer friendly" olan platformlara (pc, playstation) kaymalarina sebep oldu. konsolun alisilmis pratiklerden ne kadar uzak oldugunu anlatmak icin verilecek iyi bir ornek daha once ve sonra endustride standart olan ucgen poligonlar yerine dortgen poligonlar kullanilmasiydi.

    konsolun spesifikasyonlarini asagidan incelemek mumkun:
    [http://en.wikipedia.org/…n#technical_specifications http://en.wikipedia.org/…n#technical_specifications]

    butun bunlar sebebiyle konsol piyasasinin kritik bir doneminde geriye dusen firma bir daha toparlanamamistir. bu donemde sony, playstation 3'u cikarana kadar pazardaki ustunlugunu saglayacak olan playstation'i cikararak parsayi toplamistir.

    15.08.2012 17:13 - 1 4 9

    --- spoiler ---
  • 25 senelik hayatımda özlediğim bir kaç şeyden biri.konsol dünyası ile atari 2600 ile tanıştım bir çok türk genci gibi konsol dünyasında yoluma nes klonları ile devam ettim.

    sonra sega mega drive ile tanıştım ea sports konami gibi firmaların oyunlarını ilk mega drive ile tecrübe ettim. 16 bit dediğimiz bu dönemden sonra hayatımıza playstation girdi ama ben satın alma tercihimi sega saturn'den yana kullandım hem o zamana hakim olan kartuş mu cd mi kargaşasına hem compact disc hemde kartuş ile cevap veriyordu ve tercihim en önemli nedeni sega olmasaydı. ama öyle olmadı ne yazık ki playstation hem nintendo'yu hem sega'yı yerle bir etmişti belki de 32 bit diyebileceğimiz bu dönem de playstation'ın zaferi ile sona ermişti.

    32 bit döneminde ciddi bir mağlubiyet yaşayan sega belki de hayatım boyunca sahip olduğum en güzel konsolunu yani dreamcast'i üretmişti amerikada 200 dolara satılan bu konsolu türkiye'de aynı fiyata ve aynı tarihte bulmak zordu uğraştım didindim ve sonunda sega dreamcast'im gelmişti üstelik yanında virtua striker ile birlikte ilk gece heyecandan uyuyamamıştım resmen evimde ilk online oyun tecrübemi bu konsola borçluyum bununla birlikte aklıma gelen belkide oynadığım en iyi resident evil maceralarından olan code veronica'da dreamcast'i benim için unutulmaz yapan detaylardan biriydi shenmue phantasy star online quake iii unreal tournament gibi efsaneleri online olarak ilk oynatan konsol olması sebebi ile benim için unutulmazdır

    sonuç olarak hayatım boyunca unutamadığım tek konsol dremcast'tir ne xbox ne playstation ne de wii aynı tadı alamadım bir türlü

    dreamcast candır can

    edit:ouner uyardı saturn'un kartuş olarak desteği yokmuş o slot ram ve çeşitli expansionlar için kullanılıyormuş.
  • 3 yıldır tozlu bir rafta duruyordu. dün indirdim, tozunu aldım, fişe takıp çalıştırdım. aslan parçası mübarek. yılların yıprattığı o kalitesiz cd-r'leri gıkını çıkarmadan çalıştırması, 11 yaşında olmasına rağmen teklememesi ile gönlümü fethediyor bu makina. sonrasında ps2 ve xbox 360 almış bir adam olarak bunun tadını başka yerden alamadım. ah be sega, erken pes ettin.
  • sega'nin inanilmaz para kaybetmesinden dolayi, mart ayi itibariyle oyun yapimi da son bulan 128bit'lik mukemmel oyun konsolu. master system, megadrive, saturn seklinde ilerleyen sega konsol urunlerinin son basamagi dreamcast, ilk olarak "katana" ismiyle piyasaya surulecekti ki ismi vesilesiyle olumsuz oldugunu piyasaya vurgulasin; fakat maalesef konsol su anda yok olma surecinde. diger konsollarin aksine çikmis her oyunu bir hit sayilabilecek sistem, eger varligini surdurseydi ps2'yi bir kenara itebilirdi.
  • telnet yapabildiginiz ilk ve tek oyun aleti su an icin.
  • üretiminin üzerinden 15 yıl geçtikten sonra optik sürücüsü yerine direkt olarak diskten oyun oynanması başarılmıştır.

    geçen sene piyasaya düşen şu card reader modundan bahsetmiyorum. gd-rom sürücüsünü emule eden bir donanım eklentisinden bahsediyorum.

    konuyla ilgili son bir kaç gündür projenin facebook grubunda video paylaşımları yapılmakta.

    uzun süre sonra çok sevindirici gelişmeler bunlar.
  • aslında sega'nın ve dreamcast'in çöküşü sega saturn ile değil sega genesis'in son dönemlerinde başladı.

    sega snes deki "super effects chip" ile rekabet edebilmek için önce sega cd ve sonra sega 32x eklentilerini çıkardı ancak bu eklentileri iyi oyunlar ile besleyemedikleri (aslında berbat oyunlar çıkardılar. (bkz: night trap) ) gibi ardı ardına çıkan bu eklentiler tüketici de büyük bir kafa karışıklığına sebep oldu. aynı zamanda sega bu süreçte tüketici güvenini tamamen kaybetti. insanlar herhangi bir sega konsolunu aldığı zaman acaba upgrade edilmiş versiyonu ne zaman çıkacak diye düşünmeye başladı. bütün bu olanlardan sonra sega playstation ile olan yarışında öne geçebilmek için saturn'u daha tam bitmeden piyasaya sürdü ki saturn piysaya sürüldüğünde daha doğru düzgün çıkış oyunu bile yoktu. saturn daha erken piyasaya sürülmesine rağmen playstation tarafından büyük bir hezimete uğradı, n64 da piyasaya çıkınca sega cephesi için saturn ölmüştü.

    sega saturn'un çıkışından kısa bir süre sonra saturn'e yoğunlaşmak yerine dreamcast üzerinde çalışmaya başladı. dreamcast çıktığında da saturn'e olan desteği keserek (ki o dönem sega hâlâ master system'i bile desteklemeye devam ediyordu) saturn'u adeta ölüme terk etti . 3. parti geliştiricileri (özellikle ea'yi) çok sinirlendiren bu durum dreamcast'in 3. parti oyunlar bakımından kıt olmasına sebep oldu. her ne kadar sega konsolun çıkış fiyatını 199$ çekip başlangıçta hiç de fena olmayan satış rakamları elde etmesine rağmen playstation 2'nin çıkışı ile birlikte devasa bir pazar kaybına uğradı.

    uzun lafın kısası dreamcast iyi bir konsol olmasına rağmen (gd-rom faciası hariç) zaten düşüşte olan şirketi kurtarmaya yetmedi ve kısa bir sonra da sega ile birlikte yokuş aşağı gitti.
  • sega’nın hak ettiği güzel günleri göremeyen büyük potansiyelli son konsolu.

    bu konsol oyun programlaması kolay bir sistem olması ,online oynanış konusunda sektörü ileriye taşıyan yenilikleri,bir takım sağlam exclusiveleri ve doğru yaptığı daha birçok şeye rağmen görmesi gereken uzun hayat döngüsünü tamamlayamadı.

    aslında sega saturn dönemi sega kar zararlarına bakarsanız 1998’e kadar şirketin kar ettiğini görülüyor.çünkü saturn döneminin çoğunda dahi sega genesis ve arcade alanlarındaki karlar diğer zararları kapatıyordu.yani doğru hamleleri yaparsa sega konsol dünyasında varlığını devam ettirebilirdi.

    fakat 1998’de batıdaki pazarlardan eli ayağı çekip bir seneye yakın satacak bir şeyi olmayınca her şey altüst oluyor.bu süreçte uzunca bir süre dreamcast’e yapılan büyük yatırımdan istendiği gibi kar edilemedi

    sega,saturn üzerinden dreamcast’e en büyük zararı japonya marketini ele geçirmek aracıyla saturn piyasasını ve geliştiricileri aceleyle dondurarak/bitirerek vermişti.sony’e gardını alamadan vurmak amacıyla satürn’e büyük zarar verdiler,dreamcast çip tedarik zincirlerinde sıkıntı çıktı.yazılım konusunda da boşluklar ve yetersizlikler oluştu.oyun konusunda o süreklilik ve playstation’a rakip olacak kalite sağlanamadı. “marketi domine etmek için biraz zarar ederek (konsol başı 50 kağıt) satalım dreamcast’i ” stratejisi de sega’ya büyük zarar olarak geri döndü.

    tabii sony’i de es geçmeyelim onlar da çok başarılıydı.fiyatlandırmadan yazılıma donanımdan oluşturdukları algıya kadar her açıdan çok iyiydiler.

    ps2 sadece donanım açısından grafik gücü olarak dreamcast’i tokatlamıyordu.bir de dvd oynatıcısı olmasıyla tabutuna çivi üstüne çivi çakıyordu.o zamanlar pahalı olan ama geleceğin formatı olduğu bilinen dvd oynatıcılarının görevini ekstra ücret olmaksızın ps2’nin üstlenmesi büyük olaydı.

    yazılım konusuna sony tarafından bakarsak ps2’nin kütüphanesi ve oyunlarının yetişkinlere de hitap etmesinden tutun da kalitesi ve çıkış tarihleri bakımından sürekliliği gibi birçok faktör ps2’yi konsol tarihinin zirvesi yapıyor.

    sony ps1’den gelen momentumu çok etkili kullandı.sega’nın elinin ayağına dolaşmaması zordu.

    tüm yaşananları düşününce iyisiyle kötüsüyle sega gerçekten kendine özgü karakteri olan bir konsol üreticisiydi.yokluğu(daha doğrusu third party olarak devam etmesi) oyun dünyası için büyük bir kayıp.
hesabın var mı? giriş yap