1045 entry daha
  • alevi yahudisi.

    evet doğru okudunuz. alevi yahudisi. kim bunlar?

    şimdi efendim alevilik kendi içinde çeşitli kamplara bölünmüş. yok öyle bir şey diyip fav kasacak salaklar için şöyle açıklayayım bunu.

    mesela balkanlar’daki aleviler bektaşiliğe daha yakındır. saf sevginin ve bektaşilik öğretisinin daha yalın ve içten olduğu işin daha çok felsefik ve tasavvufla alakalı kısmındadırlar. ana konu olan yahudilik ve kin ile çok bir alakaları yok.

    yurt dışından başladık madem devam. ana konunun alt dallarından da ilki olsun. avrupa’ya giden gurbetçiler niye iki arada bir derede? başka bir başlıkta özetle şunu yazmıştım. örneğin benim de memleketim olan elbistan’dan gurbete gidenler gittikleri ülke neresi olursa olsun gidip köylerini kurmuşlar. bu insanlar türkiye’de ne yaşıyor ise aynısını orada da yaşıyor. kültürü korumaktan öte bu. çünkü o üstlerine yapışan alıklık ve köylülük bu insanların avrupalı ile bir temasının olmamasından kaynaklanıyor. evet adam avrupa’da yaşıyor ama avrupalı ile bir teması yok.

    işte tam burada özellikle kürt kökenli alevilerde bir faktör devreye giriyor. terör. başta tabiki pkk sonra da çok güçlü bir biçimde dhkp-c. bu iki örgüt avrupa’da kurduğu köyde tutunmaya çalışanları maddi manevi bol bol istismar etti ve ediyor. hdp’nin avrupa’dan oy almasını sağlayan da bu işte. diyarbakırlı hakkarili mi avrupa’da hdp’ye oy atanlar. elbette onlar da var. ama büyük çoğunluk maraş, tunceli, erzincan sivas nispeten tokat çorum gibi illerinden gitmiş gurbetçiler. o insanların bir kimliği de alevilik işte. buradan şöyle bir anlam çıkmasın hepsi terör destekçisi vs. ben örgüt açısından kolay hedef olduklarını vurgulamak istiyorum.

    şimdi gelelim tam da maraş tunceli erzincan sivas tokat çorum diye saydığımız yerden ülkemize.

    yine başa dönelim. ülkemiz içerisinde bektaşiliğe yakın olan, daha ziyade bir türkmen diyebileceğimiz bir kesim var. balkan etkisi bu insanlarda da hissedilir. daha bir sevgi temelli daha felsefik daha tasavvuf yönü vardır.

    kürt kökenli olanlar özellikle maraş elbistan çevreleri kendi içinde deist alevilik diye tanımlanabilecek bir küme oluşturmuştur. kişisel anlamda benim de geçtiğim bir evredir. hatta şöyle örnek vereyim. birazdan yahudi diyeceğim insanlar çok kabul etmese de elbistanda bulunan bir köy ve oradan dağılan diğer köylerde hz.ali soyuna dayandıklarını söyleyenler vardır. ama gelin görün ki ne köyde bir cemevi vardır ne de bir defa dahi cemevine gitmişlikleri vardır.

    işte şimdi geldik yahudilere. bu bir benzetme. benzetilen şey yahudilerin herkesin üzerinde herşeyin üzerinde kendilerini görmeleri durumu. aynı şey bugün tunceli erzincan sivas alevilerinde de var. köken olarak zazalar yani 3. bir küme. türkmeni de kürt’ü de kendi içinde ötekileştiren. kapalı devre bir sistem, sadece kendilerinin doğru olduğuna inanan bir grup. ve açık konuşayım rantı dahi cukkalayan bir yapı.

    bir kolları avrupa’da teröre destek çıkanların üzerinde bir kolları ülkede diğer alevi diye kendini tanıtan grupları kontrol altında tutma çabasında. malum güncel konu. iran’ın devrim ihracı. işte öyle bir çaba. kendi sistemini diğerlerine empoze etme. bunu yaparken de sınıfsal bir ayrım gözetme peşinde. işi bir sektöre dönüştürme çabaları da var. rant kısmı da oradan geliyor.

    ülkedeki siyaseti dahi dizayn etme çabası var. bu alanda oyun kurucu pozisyonunda değiller tabiki. ama malum dürüst geçinen hırsızı hepiniz tanıyorsunuz. 70 yaşında altında audisi hayat beleş e parti de bölüştürülmüş. bir kısmı alevi yahudilere bir kısmı da bölücü zihniyetli kürt kesime. daha ne? ben bu toplumdan uzak durduğum için emin değilim o yüzden iddia ediliyor diyeyim duyduğumuz okuduğumuz kadarıyla belediyeler üzerinden kadrolaşma da gerçekleştiriliyormuş. bilmediğim bir alan o yüzden yorum yapmıyorum.

    uzun lafın kısası ülkedeki alevilik kendi içindeki kamplaşma açısından böyle.

    konu nereden aklıma geldi. mehmet ali erbil başlığında aleviyim gebersin istiyorum diyen bir kaç şahıstan geldi. insan ve sevgi temelli bir mezhepin öğretinin anlayışın (bu tartışmaya girmek istemiyorum seç beğen al) getirildiği nokta bu ise oturup azıcık düşünün. biz ne diye yola çıktık neye dönüştük. (haksızlık karşısında susun, size atılan iftiraya tepkisiz kalın demiyorum, ama sevgi hoşgörü temalı bir olayda da ölsün istiyorum demek nedir ne değildir azıcık sorgulayın)

    peşin not: mesajla saldıracak yahudilere buradan cevap vereyim. siktirin gidin rant koparın insanları ayrıştırın. vaktinizi hakaret kusmakla harcamayın. yazdıklarım içinde yetiştiğim sonrasında da içinde sıyrıldığım topluma dair gözlemlerime dayanıyor. bugün artık özgür bir bireyim. tanrı yaratan allah ile aramda ne dinciler var ne siz.
114 entry daha
hesabın var mı? giriş yap