13 entry daha
  • bir psikiyatristti ve toplumcuydu. ikisini birleştirmek için elindeki verileri gözden geçirdikçe daha derinleşti, daha bir birikimli hale geldi.

    ben bundan uzun yıllar önce davranışlarımızın kökeni'yle tanıştım kendisiyle. o zamanlarda bile davranışçı psikiyatri'den pek haz etmezdim, ama onun bakışı davranışçı psikiyatri'nin insanı bir makine, bir çeşit hayvan olarak tanımlayan yaklaşımından çok uzaktı. hatta belki de şu söylenmeliydi o kitap hakkında; insanın doğal kökenleri üzerinden tarifi yerine, doğadaki ruhu ve insanın özüyle barışmasını amaçlayan bir bakışı vardı o metnin.

    sonra politik-psikoloji notları ile karşılaştım. beni adorno'dan ve horkheimer'dan alıntılarla başlayan kitabı hiç şaşırtmadı aslında. bu kitap benim için geç bir walter benjamin, erken bir slavoj zizek metni işlevi gördü. sapsade tasarımıyla, okudukça açılan, açıldıkça beyninizi açan bir kitaptı.

    almanya'da yaşadığı için almanya'daki göçmenler ve nazilerin etkileri üzerine çok yetkin kitaplar çıkarabildi. bu kitaplarda ise zygmunt bauman'ın yaklaşımına yaklaşıyordu. kesinlikle çok önemli kitaplardı bunlar.

    sonra melankoli, hiçleşme, evsizlik gibi heideggervari, varoluşsal meselelere eğilmeye başladı. tevfik fikret üzerinden cumhuriyet dönemi aydınlarının incelemesine girişti. sigmund freud üzerine yayınlanan son kitabı da kendi temelini gecinden oturtan bir çalışma olarak saygıyı hak ediyor kanımca.

    aslında çok önemli bir entelektüeldi, hem de dünya çapında anılması gereken bir adamdı. birçok nedeni var az tanınmasının; yazma biçimi, kitaplarının sunulma biçimi, bazen fazla teknik kaçma olasılığı. ama belki de en önemlisi, türkiye gibi, entelektüel kültürü fazlasıyla umursamayan bir memleketle ilişkili olmasıdır sorunu.

    ben çok sevmiştim bu, yüzünü öldükten sonra gördüğüm, adamı. çok değerli bir yazardı bence ve duyduğum kadarıyla kendi hayatına son vermiş ve çok üzüldüm duyunca. sapına kadar da solcu bir amcaydı, keşke derdini anlatabilmiş olsaydı birilerine.

    ayrıca beni üzen bir diğer nokta da, son kitabının, götümüze girebilir gerekçesiyle bir bilgisayar harddiskinde bekliyor olduğunu bilmek. gitmeden önce çok ilginç bir metin bırakmış bize tutunamayanlar hakkında ve biz onu okuyamıyoruz maalesef.

    piyasadaki kitapları şunlardır:
    davranışlarımızın kökeni (1975)
    işçi göçü ve davranış bozuklukları (1980)
    doğanın insanlaşması (1980)
    nükleer savaş ve sonrası (1985)
    politik psikoloji notları (1990)
    göçmenlik yaşantısı ve kişilik değişimi (1993)
    işkence sonrası yaşam ve toplama kampı sendromu (1993)
    melankoli - normal bir anomali (1997)
    insanın hiçleşme serüveni'ne giriş (2001)
    aşiyan'daki kahin - tevfik fikret'in melankolik dünyası (2003)
    bilimsel bir peri masalı: freud'un aile ve tarihsel romanı (2003)

    ayrıca:
    http://www.sncweb.ch/…urkisch/dosya/serol-teber.htm
    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=133917

    2014 editi: "tutunamayanlar"ın politik psikolojisi de sonunda basılmış.
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap