6 entry daha
  • (bkz: #10481741)

    yaşar kemal'in, konferansın sonucunu gölgeleyen anlamsız ve saçma açıklamasını geçersek, özellikle ekonomik konular olmak üzere oldukça olumlu sonuçlanmış olan bir konferanstır. senelerdir, teksil sektörünün, kürt sorunun çözümünde kilit rol oynayabileceği yönünde çeşitli platformlarda fikrimi beyan etmişimdir. sözlüktekiler için;

    (bkz: tekstil/#7210491)
    (bkz: turkler ve kurtler/#7181097)
    (bkz: kürt sorunu/#8073382)
    (bkz: yerel asgari ucret/#10161478)

    bu bakımdan ilk defa tekstil sektörüne, böyle bir konferansta atıf yapılmasını çok olumlu buluyorum.

    http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/5763217.asp
    http://www.sabah.com.tr/2007/01/24/eko134.html

    lakin, bir o kadar da, aynı zaman zarfı içinde, bu hükümetin dış ticaret bakanı'nın yeni yapmış olduğu, mısır'ı tekstil sektörü için üs olarak seçtik lafını anlayamıyorum. bugün itibari ile, türk tekstil firmaları mısır'a milyarlarca $ yatırım planlamaktalar. bütün fabrikalar komple sökülüp mısır'a taşınacak. peki neden ? neden doğu ve güneydoğu'da bölgesel asgari ücret uygulanmasına geçilmez. bu bölgede milyonlarca kişiye istihdam sağlayabilir, milyarlarca $ ihracattan da olmamış oluruz. aslında, bu işi böyle yapacaklarını, taa ilk yazımı yazdığımdan beridir tahmin ediyordum. ya mısır'a ya gürcistan'a gidecekler ama ben yine de yazayım demiştim. ne yazık ki, tahminim de yanılmadım.

    şimdi soru, peki neden ? amaç kürtler'i, ekonomik yetersizlikler yüzünden batıya göç ettirerek, pkk veya kürt milliyetçiliğinin etkisinden uzaklaştırarak, entegrasyon sürecini hızlandırmak mı ? açıkçası, güneydoğu duruken, devlet tarafından mısır'a milyarlarca $ yatırım daveti yapılmasına başka bir anlam veremiyorum. peki, bu politikalar iyi planlanmış mı ? batıya göç eden kürtler gerçekten entegre oluyorlar mı, yoksa gettolarda kendi alt kültür alanlarını oluşturup, kin ve nefret içersinde yeni tip şehirli kürt milliyetçiliğine zemin mi yaratılıyor ? feodalizm* temelli kürt milliyetçiliğini, şehir kökenli kürt milliyetçiliğine dönüştürerek, üstelik ekonomik olarak ezilmişlik ve getto kültürü ile harmanlayarak nasıl bir fitili ateşleyebileceğinizin farkında mısınız ?

    çok merak ediyorum, eğer gerçekten böyle bir politika varsa (ki ben kesin var demiyorum), bu politikayı uygulayanlar, göç ederek batıya yerleşen kürtler'in nabzını tutuyor mu, kontrol ediyor mu ? yoksa herşey, "ya allah, bismillah" düzeninde mi yürüyor ?
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap