• türkiye'deki kürtler'in bir kısmını tanımlamak için kullanılabilecek bir ifade. bilindiği üzere, kimlik tanımlaması günümüzde kan bağı üzerinden değil, kişinin sahip olduğu kültürel ve dilsel nitelikler üzerinden yapılmakta. bu noktadan hareketle, türkiye'de yaşayan her kürdü değil ama bazılarının kimliğini tanımlarken sadece kürt olarak nitelemek yeterli olmuyor. zira aynı tanımı ırak'taki bir kürt için de yapıyoruz, suriye'deki veya iran'daki için de. halbuki, türkiye'deki kürtler üzerinden konuşursak, çoğu kürt doğal olarak bin küsur yıldır beraber yaşadıkları türkler'den, türkiye'ye veya balkanlar'a ait diğer etnik kültürlerden oldukça etkilenmişlerdir. dolayısıyla, diğer ülke veya bölgelerdeki kürtler'den tamamen ayrı bir sosyo-kültürel sınıf doğmuştur. bu sınıfı tanımlamak için tek başına kürt ifadesi yetmemektetir. bu şekilde bir tanımlama, bu insanların kürt kimliklerini ifade etse de, sahip oldukları diğer türk kimliğini yok saymaktadır.

    turko kürtler'e örnek vermek gerekirse, yaşar kemal, yılmaz erdoğan, bülent polat ve hatta yine onun oynadığı avrupa yakasındaki şesu karakteri de tam bir turko kürt karakteridir, abdullah öcalan (tam olarak emin değilim), hikmet cetin, nilüfer akbal, aynur doğan veya rojin. bu sınıfın temeli yüzyıllar önce tunceli ve çevresinde atılmıştır zira ilk turko kürtler de, alevi kürtlerdir. turko kürtlük, kişinin siyasi görüşüne bağlı bir şey değildir. bir çok kürt milliyetçisi ideolog, hatta pkk'lı militan da (çok nadir de olsa), pekala turko-kürttür aslında. hatta bazısının milliyetçilikleri bile turko kökenlidir.

    bu sınıfı, turkofon kürtler ile karıştırmamak gerekir. turko kürtler'in tek özelliği türkçe konuşmak değildir. dilden daha da öte, çok geniş bir kültürel etkileşimden bahsediyoruz.

    kimin desteklediği belli olmayan ve son zamanlarda pıtrak gibi patlayan türk ırkçı dernek / web sitesi / oluşumların tamamının hedefinde bu sosyal sınıf vardır. fakat bu konunun analizi daha detaylı olmak üzere başka bir yazı konusu olarak kalsın.

    peşin edit:
    kehkehkeh, dur hemen colaturka diye atlayayım şuraya diye düşünen varsa, eşşekler kovalasın...

    gerçek edit:
    burada yanlış anlaşılmaması gereken konu, turko kürtler tanımının anayasal ya da hukuksal bir tanım olmadığıdır. zira, anayasamızda açıkça "türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes türktür" şeklinde ifade edildiği üzere, bu insanların hukuksal statüsü türktür.

    bizim burada yaptığımız şey, sadece sosyo-kültürel bir sınıfın tanımlanmasıdır. lakin, bu tanımın her iki taraftan da tepki alacağını çok iyi biliyorum. elbette bu gerçeği değiştirmez. her ne kadar türkiye'de bu tip sınıflandırmaların pek hoş karşılanmadığı gerçekse de, yukarıdaki tanımı zibil gibi kötüleyenlerin, fikirlerini bu başlık altına yazma cesareti göstermelerini de bekliyorum. yanlış anlaşılmasın, kötülendiği için kızmıyorum. kızdığım nokta sessizlik. madem kötülüyorsun, neden kötülüyorsun onu da yaz buraya. bu sessizlik niye ?
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap