4 entry daha
  • oryantalizm şüphelerini anlayışla karşılıyorum, zira, gerçekten de, örnekte verilen kişilerin çoğu bir yerlere gelebilmiş kürtlerdir. lakin, bu durum oryantalizmden ziyade, olayın kendi iç dinamikleri nedeniyle oluşmuş bir durumdur. zira, toplumda bir yere gelebilen kürtlerin, istisnasız tamamı, türkler ile etkileşime girmiş olacaklardır. bu sebeple, türkiye'de toplumca tanınan saygın kürtler'in neredeyse tamamı turko kürttür. fakat her turko kürt başarılı veya saygın* olacak diye bir önyargı kesinlikle yoktur. bu noktada, başarılı kürtler turkodur diğerleri de sadece kürttür diye bir şey kesinlikle söz konusu değildir.

    üstelik örnekte verilen isimlerin neredeyse tamamı, kürt kimliklerini saklamamış ve gizlememiştir. örneğin yılmaz erdoğan kürt kökenli olduğunu her zaman belirtmiştir. ya da aynur doğan'ın kürt kimliği o kadar öne çıktı ki, baskılanan bir kimliği varsa o da türk kimliğidir hatta, hadi buyur bakalım. icazet alma olayı geçmişte kalan bir durum yani, turko kürtler için pek geçerli değil. bu yüzden, oryantalizm eleştirisi bu noktada da geçersiz.

    bu tanımın yapılmasının altında, kürt sorununa yeni bir bakış açısı getirmek hedefi vardır. zira, türkiye bu vakte kadar, politikasını, kürtler'in kürt kimliklerini törpülemek üzerine kurmuştur. halbuki bizim politikamız, kürtler'in türk kimliğini geliştirmek üzerine olmalıydı. kürt kimliğini ise kürtler'in takdirine bırakmalıydık. biz ise tam tersini yaptık, kürtler'in türk kimliği geliştirmelerine pek katkı yapmadığımız gibi, kürt kimliklerine yer yer vandalca sayılabilecek saldırılar da bulunuldu. bu durum, devlet-kürt ilişkisini çok hastalıklı hale getirdi. zira ne yeni bir kimlik tanımlandı, ne de ortada var olan kimliğe izin verildi. bu da saçmasapan bir boşluk yarattı. bu boşluğu da, pkk ve kürt milliyetçileri kolayca doldurdu.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap