411 entry daha
  • panama papers ve paradise papers'tan sonraki en büyük basın iş birliği olabilir. diğer iki projede olduğu gibi, the washington post, the guardian, le monde ve toplamda 17 medya kuruluşu, ifşa üzerinde çalıştılar ve dün kendi yerel saatlerine göre haberi paylaşmaya başladılar.

    olay çok büyük. çünkü nso group'un iddiasına göre, yazılım, suçluları ve teröristleri takip etmek için istihbarat ajansları, askeriye ve emniyet kurumları tarafından kullanılabiliyor. nso group ayrıca, diyor ki, bu yazılım insan hakları konusunda iyi bir geçmişi olan ülkere satılıyor.

    ancak skandal da burada kopuyor. çünkü, sızan telefon numaralarının en fazla bulunduğu ülkeler şunlar:
    meksika
    azerbaycan
    kazakistan
    macaristan
    hindistan
    birleşik arap emirlikleri
    suudi arabistan
    bahreyn
    fas
    ruanda
    togo

    peki bu yazılım nasıl oldu da bu ülkelerde kullanılabildi? yazılım nasıl yüklenebiliyor?
    çok kolay, çünkü pegasus'un bir telefona yüklenebilmesi için kullanıcının bir mesaja, e-posta ekine tıklaması gerekmiyor. çünkü pegasus, işletim sistemindeki ya da uygulamalardaki açıklardan ya da bug'lardan faydalanarak telefonlara yerleştiriliyor. evet.
    telefona yerleştirildiğinde de 7/24 bir takip cihazına dönüşüyor. mesajlar, fotoğraflar, konum bilgileri sürekli paylaşılıyor, kamera ve mikrofon açılıp ortam izlenebiliyor ve dinlenebiliyor.

    2019'da whatsapp nso group'a dava açtı. çünkü, bir güncellemenin hemen ertesinde (zero-day) 1400 telefona zararlı yazılım gönderildi. o atak şu şekilde gerçekleşti: belirlenen numaralara whatsapp araması yapıldı ve kullanıcı cevap verse de vermese de pegasus kodu cihaza yerleştirilebiliyordu.
    the guardian'ın haberine göre, nso, bu davadan sonra apple'ın imessage'ındaki açıklara odaklanmış.

    kaç kişi takip edildi?
    bu konuda araştırmalar sürüyor. 50.000 telefon numarası listelenmiş durumda.
    araştırma sırasında 67 adet telefon adli incelemeye gönderilmiş ve bunlardan 37'sinde pegasus aktivitesine rastlanmış durumda.

    listede kimler var?
    devlet başkanları, financial times'ın editörü, cnn, new york times, el cezire ve daha pek çok basın kuruluşunda çalışan gazeteci/editör, diplomatlar, insan hakları aktivistleri, istihbarat ajanslarının başkanları...

    türkiye? türkiye ile ilgili bir şeyler var mı?
    türkiye'de yaklaşık 500 telefon numarası listede yer alıyor.
    istanbul'daki suudi konsolosluğunda öldürülen cemal kaşıkçı'nın nişanlısının telefonuna da erişildiği belirtiliyor.

    son yılların en büyük skandalı.
168 entry daha
hesabın var mı? giriş yap