630 entry daha
  • bugun hakkinda debe'ye giren entry'den sonra bir seyler yazma ihtiyaci hissettigim 1 senedir cork sehrinde yasadigim ulke.

    oncelikle buraya dil okulu vb bir sekilde gelmedigimi belirtmeliyim. apple avrupa genel merkezinde calisiyorum ve gorece gelisim daha kolay oldu. dil okulu ile gelenler hakkinda goruslerim sadece gozleme dayali olacaktir.

    yasam

    ilk olarak genel bir inceleme yapmak istersek, burasi yasanabilir bir yer. suc orani cok yukseklerde degil, dogal ihtiyac kalemleri maas ile orantilandiginda gayet alinabilir ve insanca yasamaniza yeter. senede 1-2 baska ulkelerde tatilinizi yapar, gecim sikintisi gozunuzu korkutmaz. havasi irlandalilar tarafindan inanilmaz kotu yansitilir. bence abartilcak bir durum yok, kisin 0 in altina dusmez. hemen hergun yagmur vardir ama 2 saat yagar, gunes acar sonra bir daha yagar. bir izmirli olarak izmir'in havasina cok benzetiyorum burayi. bence irlandalilarin bu kadar sikayet etmelerinin sebebi, kislari sik sik tenerife vb yerlere gidip oralarin havalariyla burayi kiyaslamalari. yazlari 25-26 dereceyi gecmeyen, aksamlari ustunuze bir triko giymenizi gerektircek serinligi vardir. hava cok temiz oldugu icin mi bilmem, gunes inanilmaz yakar. 5 sene dubaide yasadim, burda 1 gunde yandigim kadar yanmadim. insanlari cana yakindir, irkcilik yoktur, bazen o kadar iyiler ki bir kac kez gozlerim doldu yaptiklari iyilikler karsisinda. bir akdeniz insani karakterleri vardir.

    hayat pahaliligi

    oncekikle maas dengesinin 1700 euro ile 3000 euro arasinda degistigini belirtmek isterim. insanlarin cogu bu aralikta maas alir. irlanda temel ihtiyaclarinizi karsilamak adina ucuz bir yer. etinden sutunden kismadan tek kisi haftalik 40-50 euroya yeme ihtiyaclarini karsilarsin. buranin hayat pahaliligi tam olarak temel ihtiyaclarini karsiladiktan sonra basliyor. sigara 15 euro, alkol kesinlikle ucuz degil ( o kadar icmelerine ragmen) 2 kisi disari cikip yemek yiyip bir seyler icmeye kalktigin zaman 110-120 euro birakirsin. dusununce 3 haftalik market alisverisin. yani buranin fiyat anlayisi su sekilde, sen dogal ihtiyaclarini karsila, gerisi komple lukse girer. araba fiyatlari cok ucuz sayilmaz, arac sigortasi senelik neredeyse bir araba fiyati kadardir. arkadasim 8000 euroya 2014 model mazda araba aldi, senelik sigorta bedeli 2000 euro. petrol ucuz degil, yani acikcasi araba almak is degil. park sorunu ise baska bir dert, bedava park yeri yok gibi bir sey butun ulkede. bu nedenle yabancilar genelde sehir merkezinde yasamak istiyor ki asil buyuk problemimize simdi gelecegiz.

    konaklama

    evet arkadaslar dananin kuyrugunun koptugu yere geldik. bu ulkeye gelmemek adina en onemli neden konaklama sikintisidir. ulke capinda kiralik ev yok gibi bir sey. olan evler cok kotu sartlarda, ev almak istesen banka sana kredi vermemek icin adeta seninle savasiyor. ben cok sansli bir sekilde 2 ev degistirdim ve cok iyi fiyatlara cok iyi evler buldum. bu arada evden kastim oda. herhangibi bir maasli calisanin kendi basina yasanilabilir bir ev tutmasi imkansiza yakin. dusunun cebinize 2500 euro civari bir para giriyor ama kendi basiniza eve cikamiyorsunuz. cunku 2 oda yasanilabilir evlerin kirasi 1600-2000 euro civarinda. faturalar ile 2200 euro'ya denk gelir ki, o da bulabilirseniz. ben kendi odami kiraya veriyordum, ilani koyduktan 5 dakika icerisinde 50 ye yakin mail arama whats app mesaji alip ilani hemen kapatmak zorunda kaldim. bu noktada dil okulu ile gelecek arkadaslara deginmek istiyorum. arkadaslar maalesef ki maalesef cogu ev sahibi dil okulu ilen kisiye ev kiralamaz. cunku inanilmaz derecede sikilar bu konuda. ben buranin en buyuk sirketinde calismama ragmen, ev aradigimda calistigim sirketin hic bir onemi yoktu. en az 2-3 adet profesyonel referans istediler, gecmis ev sahibimin referansini istediler. bunun sebebi ise su, bir evi yasal olarak kiraladiktan sonra kiraci haklari ev sahibinin haklarindan kat ve kat fazla. yani adam benim param yok kira odemiyorum derse bile cikarmak icin senelerce ugrasir ev sahipleri. ondan dolayi maalesef kimse dil okulu ogrencisine guvenip ev kiralamaz maalesef. nadir ornekler tabii ki vardir ama yuksek ile ihtimal buldugunuz ev yasanilacak duzeyde olmamasi bir yani fahis fiyatlarda olur.

    saglik sektoru

    ulkenin bir diger kanayan yarasi ise bu. saglik sistemi cok kotu durumda arkadaslar. ozel saglik sigortam olmasina ragmen aile hekimine selam vermem 50 euro'dan basliyor. yazdigi ilaclar kesinlikle sigorta kapsamina girmiyor ve antibiotigi 20-25 eurodan aliyorsun. yani burasi oyle bir ulke ki, sigara icmeden, alkol tuketmeden ve hasta olmadan yasamak zorundasin. saglikli yasarsan gul gibi yasarsin, ama benim gibi her kotuluklerin anasi mevcut ise, ekstradan bir suru giderin olur. bir de doktor siralari cok uzun. bir cok aile hekimi doluluklari yuzunden seni kabul etmeyecek. hastaligi minimum duzeyde tutman gereken bir ulke.

    is imkanlari

    sadece sunu soyleyecegim, issizlik yok arkadaslar. yani issiz olan kisi tercihen issiz. burasi gram ingilizce bilmeyen brezilyalilar, afrikalilarla dolu , 2 gunde is buluyorlar. tabii isin kalitesi dusuk ama aldigin maas bir ofis calisaninin aldigi maastan cok farkli degil. ama dil okulu ile geliyorsan part time calisma imkanin olur. haftalik 20 saat seklinde, o da 800-1000 euro arasi kazanc getirir. illegal calisanlarin oldugunu duydum, 2500-3000 euro kazandiklarini ama sadece duydum, oyle biriyle tanismadim. yani siz o sozume guvenmeyin. eger is imkani ile geliyorsaniz ve calistiginiz firma vizenizi karsiliyor ise, baska bir ise gecmek istediginiz zaman o firmanin da vizenizi karsilamasi gerekir. bu stamp 1 vizesidir ve nadir durumlarda verilir. firmanin size bu vizeyi cikartmasi icin, irlanda devletine o pozisyon icin irlanda'dan birini arayip bulamadigini, daha sonra avrupa birliginden birini arayip bulamadigini, en son artik size muhtac oldugunu critical skills ile ispati zorunlu. yani sunu soyleyim, buraya dil okulu ile gelip, bana vize vericek bir firma bulurum demek, zor is.

    biraz irlanda guzellemesi ile baslayip , ulkeyi gommus gibi oldum ama en dogru bilgiyi verip sizi dogru yonlendirmek isterim. tasi topragi altin , hayatimiz kurtulacak hayalleri ile buraya gelip hayal kirikligina ugramanizi istemem. bu gercekleri bilerek, ve basarizlik ihtimalini goz altina alarak gelin. ben genel itibari ile bulundugum konumdan ve yasamimdan mutluyum ama yurtdisinda aile ve sevdiklerinden uzakta yasamak herkesin yapabilecegi bir sey degildir bunu da unutmayin. umarim yardimci olabilmisimdir.
224 entry daha
hesabın var mı? giriş yap