95 entry daha
  • gerçek ihtişamını yansıtmaya, hiçbir fotoğraf veya video karesinin gücünün yetmeyeceği harikulade mekan. çıplak gözle görmekle fotoğraf karesinden görmek arasındaki farkın bu kadar belirgin olduğu başka bir doğal güzellik gördüğümü hatırlamıyorum şimdiye kadar.

    özellikle amerika'da yolunuz las vegas'a kadar düşecek ve grand canyon'a vakit ayırmayacaksanız büyük ihtimalle asrın hatasını yapmış olacaksınız. grand canyon'ın iki ana atraksiyon noktalarından olan north rim ve south rim las vegas'a oldukça yakın çünkü. north rim vegas'tan araba ile aşağı yukarı iki saatlik mesafe (hesaplamayı yaparken north rim'de bulunan skywalk'u -bölgenin en popüler noktasını olduğunu düşünerek- baz aldım.) south rim ise karayolu ile dört buçuk saatlik bir uzaklıkta yer alıyor. ben bu entaride kısa zamanda maksimum verimi alabilmek üzerinde yoğunlaşacağım.

    ufuk çizgisine kadar uzanan derin vadi ve kayalıkların ihtişamını görmeyi amaçlıyorsanız gideceğiniz yer kesinlikle south rim olmalı. north rim'de kayda değer tek aktivite tabanı camdan yapılmış bir platform üzerinde yürüyüp kanyonu seyretme imkanı veren skywalk'a gitmek olacak. beklentiniz bu değilse north rim'e uğrayıp hiç zaman kaybetmenize bile gerek yok; çünkü grand canyon'ın ihtişamına north rim'den ziyade south rim'de şahit olacaksınız. north rim hualapai yerlilerine tahsis edilmiş bir bölge olduğu için burada yapılabilecek aktiviteler yetersiz kalıyor; çünkü özel bir mülk içinde bulunuyorsunuz. south rim ise ulusal park statüsünde; manzara izleme, kamp yapma, trekking, hiking, bisiklet gibi seçenekleriniz olacak.

    las vegas'ta günübirlik olarak south rim'e tur düzenleyen şirketler var. bu turlarda yolculuk yaklaşık 7 saat sürüyormuş. hoover barajı ve diğer manzara seyir noktaları* boyunca mola verme imkanları da olduğunu öğrenmiştim araştırmalarım sonucunda. benim tavsiyem kendi arabanızla kanyona gitmeniz; hem 7 saatlik yolculuğu 4,5 saate indirerek kanyon içinde daha fazla vakit geçirme şansına sahip olursunuz; hem de programınızda başka insanlara bağımlı olma gibi bir derdiniz kalmaz. arabayı las vegas havalimında bulunan kurumsal şirketlerden birinden kiralamaya özen göstermenizi ve kira kontratınıza da bütün sigorta opsiyonlarını eklemenizi*şiddetle tavsiye ederim. çünkü kanyona yaklaştığınız andan itibaren herhangi bir lastik ve çekici yardımı alabilmek için en yakın mesafeniz 60 milden fazla olacak. yol konusunda ise hiçbir endişeniz olmasın; araba kullandığım 4,5 saat boyunca yol üzerinde en ufak bir çukura bile rastlamadım. nevada ve arizona çölleri boyunca iron maiden'dan run to the hills dinleyerek grand canyon'u görme heyecanını yaşamanın tadı bambaşka.*

    yolculuğa las vegas üzerinden başladıysanız hoover barajı'nın ve route 66'nın küçük bir bölümü (route 66'ya ulaşmak için yoldan biraz sapmak gerekecek) yolunuzun üstünde kalacak. bunların haricinde scenic view ve historical marker'ların varlığını da kahverengi tabelalardan öğreneceksiniz. hoover barajı'nda mola vermenizi tavsiye ederim. scenic view'ların ise hepsinde durup vakit kaybetmenize gerek yok; çünkü genelde birbirine benzeyen manzaralar karşınıza çıkacak ve grand canyon'da karşılacağınız manzara karşında bu scenic view point*'lerin esamesi okunmayacak. scenic view'ların bir örneğini şuraya bırakıyorum. görsel historical marker'lar ise yol boyunca bir taş üzerine monte edilmiş plaka aracılığı ile bulunulan konum hakkında bilgi veren panolardan ibaret. meraklılar arizona'da bulunan route 66 müzesini de ziyaret edebilirler, hem de güzergahtan sapmaya gerek kalmadan.

    mayıs ve ekim dışındaki zamalar grand canyon'da sezon dışı olarak kabul ediliyor. bu zamanlarda kanyon içine araba ile girmenize izin veriliyor. mayıs ekim arası ise kanyonda araç trafiği yasaklanıyor. kanyon girişindeki otoparka arabanızı parkedip seyir noktalarına ring servisleri* ile ulaşmanız gerekiyor. yanlış hatırlamıyorsam araba girişi için 38 dolar ödemiştim.

    aracı bıraktıktan sonra grand canyon'ın keyfini çıkarmak için shuttle'lara binmeniz gerekecek. dört farklı shuttle güzergahı var. kırmızı, mavi, turuncu ve mor hatların herbiri farklı bir rotaya götürüyor. zamanınız kısıtlı ise seçmeniz gereken hat kesinlikle hermit road olmalı; yani kırmızı hat. nefesinizi kesecek grand canyon manzaları bu rotada yer alıyor. shuttle duraklarına gelmeden önce otoparka yaklaşık 5 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan mather point'i de görmenizi şiddetle tavsiye ederim. çünkü karşılaşacağınız manzaralar şunlar olacak:
    görsel
    görsel

    kırmızı hatta binip hermit road turunuza başlayabilirsiniz. mümkün olursa bu rotanın her durağında durmaya çalışın; eğer her durakta durmanıza imkanlarınız el vermiyorsa da maricopa point, powell point, hopi point ve mohave point duraklarına zaman ayırmayı ihmal etmeyin. benim en beğendiğim lokasyon hopi point olmuştu. colarado nehri'nin milyon yıl boyunca aşırdırdığı sarp kayaların seyri size enfes dakikalar yaşatacak. bu noktada gün batımını izlemenin de ayrı bir keyfi var. colarado nehri'nin kıvrımlarını arasında yükselen sarp kayalıklara batan güneşin kızılımsı tonu yansıyınca ortaya eşsiz görüntüler çıkıyor:
    görsel
    görsel
    (maalesef bu fotolar yukarıdaki betimlemeleri karşılamaya yetmiyor. iphone'la ancak bu kadarını yapabilmiştim.)

    grand canyon'daki en genç kayanın 60 milyon yaşında olduğu söyleniyor. kanyonun derinliğinin 1,6 kilometreyi geçtiği yerler var. 360 kilometrelik boyunca uzanıyor. seyahatinizi açık havaya denk getirmeye çalışmanızı tavsiye ederim. ufuk noktasındaki en ince sis bulutu bile manzaranın keyfini sürmenizi engelliyor. ayrıca gün batımını izlemek isterseniz yanınıza uygun kıyafetleri de almayı unutmayın; çünkü hava karardıktan sonra bir üşüme sizi alacak. manzara noktalarında korkuluklara da fazla yaklaşmamanız konusunda uyarılıyorsunuz; çünkü rüzgar gerçekten şiddetli bir şekilde esiyor. rüzgarın, telefonu sabit tutmama izin vermeyen bir hızda estiğini hatırlıyorum ziyaretim esnasında.

    hava karardıktan sonra shuttle saatleri de seyrekleşmeye başlıyor. son shuttle'ın kalkış saatini asla kaçırmayın. kaçırdıktan sonra otoparka kadar yürümekten başka alternatifiniz kalmayacak çünkü, hem de zifiri karanlıkta.

    kanyona inip yürüyüş yapma olanağı da var. fakat yalnızca bir rehber eşliğinde yürüyüş yapılmasına izin veriliyormuş.

    biraz da manzaraları konuşturmakta fayda var:
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel

    özetlemek gerekirse, ölmeden önce görülmesi gereken bir yer burası. bu ihtişam karşısında nefesinizin kesilmeme şansı yok. doğanın estetik ve ahengine hayran kalma garanti. buraya kadar gelmişken antelope canyon ve horseshoe bend'i de ziyaret etmeden olmaz gerçi ama onlar da başka bir entarinin konusu olsun.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap