8 entry daha
  • başka bir yerde yazmış olmam gerek, öyle anımsıyorum. aristoteles haliyle yunan filozofu, bizde kimileri "aristo" deyip bırakıyor, bahsedilen kitle de başka bir aristo tanımıyorsa sorun olmuyor ancak aristoteles kadar olmasa da yine de ünü bulunan (eserlerini değil de, görüşlerini bildiğimiz) iki filozof ve bir önemli adam daha vardır: stoa okulunun kurucusu zeno(n)'un öğrencisi khios'lu aristo veya ariston (i.ö. 3.yy; hatta seneca, epistulae 94.2 'de "ariston stoicus" diye geçer); lykon'un öğrencisi, lykeum'un kurucusunun halefi aristo veya ariston (i.ö. 3.yy) ve bildiğimiz plato(n)'nun babası aristo(n). bu saydıklarımdan özellikle de khios'lu olanın adı karşımıza çok çıkar metinlerde; hatta onun isminden aristoneus terimi bile türemiştir latincede, onun felsefesini gösteren.

    böyle bir durumda ciddi ve pek karmaşık bir metinde kullanılacak aristo isminin durumu daha da zorlaştıracağı aşikar. ayrıca -fanes eki bir mana ifade etmez, zira -phanes eki vardır ve birleşiminden aristophanes ismi doğar. (bkz: phi)

    yunancada arist- kökünden bir dünya isim vardır, örnekleyelim hemen (isimlerin ikinci halleri latincedeki karşılıklarıdır):
    aristaios - aristaeus; aristarkhos - aristarchus; aristides; aristippos- aristippus ; aristogiton; aristoxenos - aristoxenus (aristoksenos) vs.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap