3 entry daha
  • çeşitli atrofi tipleri vardır. fizyolojik ve patolojik olarak 2 gruba ayrılabilir.

    fizyolojik atrofide, bireyin veya hayvanın normal yaşam süresi içinde bazı organ ve dokularda atrofi yani küçülme görülür. normal bir olay olup, olmaması patolojik sayılabilir. fizyolojik atrofiye örnek olarak doğumdan sonra uterusun, laktasyondan sonra meme bezlerinin küçülmesi gibi örnekler verilebilir. yaşlanma ile birlikte organdaki parankim hücrelerinin azalması sonucu senil atrofi oluşur. bu da fizyolojik atrofidir. bu atrofide önce genital organlar daha sonra da kaslar ve kemikler küçülür.

    patolojik atrofi ise hayatın herhangi bir zamanında ortaya çıkar ve istenmeyen bir durumdur. bunun çeşitleri alt tipleri vardır.

    1- inaktivite atrofisi: yerel bir küçülme olayıdır. hareketsiz kalan veya çalışmayan organlarda gelişir. örneğin uzun süre bandajla sarılı kalan kol ve bacaklar.

    2- vasküler atrofi: organ veya dokuya ihtiyacından daha az kan gelmesi durumunda oluşur. genellikle yereldir.

    3- basınç atrofisi: yerel olup organ veya doku üzerine uzun süre basınç nedeniyle oluşur.

    4- hiperfonksiyon atrofisi: uzun süre çok çalışan organlarda görülür. yorgunluk atrofisi de denir. kalp ve tiroidte görülür.

    5- pigment atrofisi: pigment birikimi özellikle lipofussin birikimiyle oluşur.

    6- fibröz atrofi: organ veya dokunun hücrelerinin (parankim hücreleri) ölmesi, bunların yerinin fibröz bağ doku ile doldurulması sonucu oluşur. en güzel örnek atrofik sirozdur.

    7- yağların seröz atrofisi: yağ dokunun embriyonik bağ dokuya dönüşmesiyle oluşur.

    8- endokrin atrofi: organ ve dokular yapı ve fonksiyonlarını yürütmek için hormonlara ihtiyaç duyarlar. hormonların yetersiz olması organlarda atrofiye sebep olur.

    9- açlık atrofisi: canlının uzun süre yetersiz beslenmesi, aç kalması, kronik hastalıklar, kanserin ileri aşamalarında vücutta genel atrofi oluşması ile oluşur.

    atrofi yapan sebepler kısa sürede ortadan kalkarsa gelişen atrofi durumu iyileşir. sebepler devam ederse organın tamamı veya bir kısmı küçülmüş olarak kalır.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap