1 entry daha
  • hakları fiziksel kuvvetin belirlediğini zanneden yüzeysel argümandır. 2014'ten reddit aradı selam söylüyor.

    erkekler arasında da güç farkı var o zaman en çok hakkı en zor şartlarda çalışanlara verelim? en çok fiziksel aktiviteye dayalı mesleği yaptıkları için askerler herkesten daha fazla haklara sahip mi olsun mesela? ya da mesela ben senden daha kuvvetliyim şimdi benim senden daha fazla mı hakka sahip olmam lazım?

    haklar güce kuvvete boya posa göre verilmez, insan olmaya göre verilir. herkes insan olma temelinde eşittir. eşitlik demek biyolojik aynılık demek değildir. haklar biyolojik yapıya göre tahsis edilmezler. insan olan herkes eşit haklara sahiptir çünkü biyolojik yapısına bakılmaksızın her insan eşittir. bu yüzden biyolojisi farklı insanların farklı haklara sahip olması gerektiğini iddia etmek asılsızdır. dolayısıyla cinsiyet hakları tartışmasına "kadın ile erkek aynı değil" argümanıyla girmek anlamsızdır. öyle bakacaksak kimse aynı değil.

    kaldı ki kadınlar zaten madencilikte çalışmış ama kademeli olarak bu sektörden atılmışlardır. mines and collieries act 1842 ve la loi du 19 mai 1874 kadınları yer altında çalışmaktan men etmiştir. kaynak: https://www.cambridge.org/…b8a0bc11df01919c33ea210d

    1935 çalışma sözleşmesi kadınları yer altında çalışmaktan menetmiştir. https://www.ilo.org/…lti-isleri-kadinlar-sozlesmesi

    günümüzde madencilikte çalışan kadınların ortalama oranı %30 olsa da afrika'da bu oran %100'e kadar çıkmakta. kaynak: https://webapps.ilo.org/…ublication/wcms_821061.pdf

    ekleme: "o onu demek istemiyor" bir argüman değildir. adam net bir şekilde "eşit olmak istiyorsanız madenlerde çalışın" diyor.

    bu da bizi şu sonuca götürüyor: "madenlerde çalışmıyorsanız eşitlikten bahsetmeyin."

    yani doğal olarak eşitliği zor şartlarda çalışmaya bağlıyor. zaten şablon olmuş 200 yıllık bir argümanı tekrar ederken bana yok o onu söylemek istemiyor yok böyle demek istedi falan diye edilen lafları mistikleştirmeyin. haklarda eşitsizliği sorumluk almamaya bağlamak zaten banko argümandır.

    perdelenen sorun ne? kadınların madenlerde çalışmak istememesi diye bir sorun mu var ortada? sorun kadınların temel insan haklarından menedilmesidir ve ne zaman doğal haklarını talep etseler birilerinin kalkıp "ama siz erkeklerle aynı değilsiniz" demesidir.

    inanmazlığı erteleme kavramı gibi bir de anlamayı erteleme diye bir kavramın icat edilmesi lazım. söylenen lafın yanlış olduğunu gösterince millet neden yanlış olduğunu anlamazlıktan geliyor.
98 entry daha
hesabın var mı? giriş yap