665 entry daha
  • japonların "onur, saygı, sadakat" gibi bize erdem olarak sattığı kavramlardan ne kadar tiksindiğimi bir kez daha hatırladım dizi sayesinde. hayır bu kavramlar tabi ki insanoğlunda olması gereken kavramlar ama japonların bu kavramları kullanışından bahsediyorum. bir yerden sonra artık skicem onurunuzu da, gururunuzu da diye saydırmaya başladım.

    --- spoiler ---

    tebaa, kula kulluk etmek için birbiriyle yarışıyor. ota boka "yieeyyt izin verin karnımı deşeyim" diye biri fırlıyor ortalığa. mariko kendini feda ediyor eyvallah ama kapıdan çıkıcam diye tutturup bile bile ölüme gönderdiğin askerlerin suçu ne? adam hala ölürken "benim için bir onurdu" diyor. "aq karısı sana dokunmayacaklarını biliyorsun da bizi deşiyorlar o ne olacak?" demiyor. bok yoluna giderken bile otoriteye tapınıyor hala sadakat büyüsü altında.

    hadi askerler neyse de bir de şu köyde sıradan bir vatandaş olduğunu düşünsene. sürekli secde halindesin lan? herkes soylu, herkes komutan mq memleketinde. sokaktan biri geçiyor hop yollara dizilelim secde edelim. günde 5 vakit namaz kılan müslüman bu kadar secdeye durmuyor yahu. "çoh zeki adam, onurlu adam" denen tomonaga ibnesi sırf anjin'i manipüle etmek için, yalanını inandırıcı hale getirmek için köyde terör estirip, masum kelleler koparıp köy girişinde sergiliyor. oradaki çocuk da diyemiyor "şimdi benim babamın kafası neden kesildi, neden kazığa sokup gözüme sokuyorsunuz bir de" diye. kapıya asılan hayvan leşinin kokusundan bile kurtulmanın tek yolu karnını deşmek. vay arkadaş.

    ayrıca bu kansız japonlar, kadınların damızlık gibi kullanılmasını, mal gibi satılmasını bile "kültür" etiketi yapıştırıp satıyorlar. tomonaga denen "onurlu" adam torunu yaşındaki kızları erkek evlat versinler diye damızlık gibi kullanıyor. haliyle oğlu ölüyor ve diyor ki "allahtan çok erkek çocuk yaptım eheh". bu kızların da hiç söz hakkı yok burada. fuji'ye, kocasına seppuku yaptırdığı yetmezmiş gibi başka ülkeden gelmiş, pis bir adama "kocalık yapacaksın, yastık yapacaksın" diyor ve kadın buna karşı çıkamıyor. şunu ortadoğuluların, vikinglerin tarih dizilerinde izlesek "aq barbarları" diye izleriz ama burada "ya işte gelenek, görenek, büyüğe, lidere saygı" diye izliyoruz.

    dizide tek sevdiğim adam yabushige idi bu arada. tomonaga denen shogunluk hırsıyla ustası, yardımcısı, oğlu ayırt etmeden herkesi manipülasyonla, yalanlarla kandırarak ölüme gönderen adam, bir de "ben bile bile ölüme gitmeyeceğim" diye kendince çıkış yolu arayan yabushige'yi ihanet suçundan seppukuya zorluyor. gerçi yabushige de ilk bölümde keyfine öldürttüğü ingiliz gemiciye saysın. kaynar suda haşlayarak adam öldürmek nedir aq.

    --- spoiler ---

    kısacası "japonlardan neden tiksinmeliyiz" tadında öğretici bir dizi olmuş ama ne hikmetse bunu izleyenlerin japonlara saygısı artıyor. güzel satıyor adamlar barbarlıklarını demek ki. ilginç.
62 entry daha
hesabın var mı? giriş yap