17 entry daha
  • ingiltere için herhangi bir alanda (sanat, bilim, insani yardımlar vb.) büyük yararlılık göstermiş ve krallığın şerefine şeref katmış olduğuna kanaat getirilmiş kadınlara verilen bir ünvandır. "sir" ünvanı ile birlikte her yıl ve yılda iki kez olmak üzere toplamda ortalama 2600 kişiye verilir. bu ünvanı hak etmiş olduğu düşünülen kişilerin listesi saray tarafından açıklanır ve yine sarayda düzenlenen özel bir törenle sahiplerine verilir.

    dame ünvanını almak için bir yaş sınırı olmamakla birlikte çok genç kadınlara gitmesini beklemek oldukça abestir. yine de ellen macarthur 28 yaşında dame olarak bu ünvanı alan en genç kişi olarak kayıtlara girmiştir. gwen ffrangcon-davies ise 100 yaşında bu ünvanı alarak sarayın sizi mezardan hemen önce bile onurlandırabileceğini kanıtlamıştır.

    dame olacağı açıklanan kişiler isterlerse ünvanı reddedebilirler (ki bu davranışın altında anarşist bir kişiliğe sahip olmanın yattığını düşünüyorum). örneğin vanessa redgrave 1999 yılında sarayı geri çevirmiş, doris lessing ise hem 1977 hem de 1993'te iki kez reddetmiştir.

    yine "sir" ünvanında olduğu gibi, dame olmuş kişiler herhangi bir yasadışı veya yüz kızartıcı suça bulaştıklarında ünvanları geri alınır. bu yüzden de judi dench ünvan hakkında "sürekli çok uslu davranmanız gerekiyor. son derece sıkıcı bir şey bu" diyerek dalgasını geçmiştir.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap