30 entry daha
  • batı kültürüne soğuk derler, aile ilişkileri mesafeli derler. fakat bu önyargının kırıldığı nokta yengelik müessesesidir. yenge diye bir ayrım yapmayıp onları da "aunt" grubuna dahil ediyorlar. grup muydu, gurup muydu bu arada? siktir et, u'lu olan gururdu galiba. neyse, yenge oldukça soğuk bir kelimedir. her hitapta adeta "sen dışardan geldin" demiş olursunuz. aranızda kan bağı olmadığını sürekli hissettirirsiniz. gerçi akraba evliliklerinin yaygın olduğu yerlerde kan bağı olabiliyor. fakat o tür yerlerde 3 bacaklı insan da olabiliyor. objection, jüri bu son satırı dikkate almasın.

    bu insan ilişkilerine de yansıyor. bakıyorsun amerikan ailelerinde thanksgiving'de veya chrismast'ta misafir geldiği zaman "aunt sarah, aunt sarah" diye karşılıyorlar. o an kendini yenge gibi değil de teyze gibi hissediyor kadın. gözlerinden okunuyor mutluluğu. çocuklar da onu teyze belliyor, öyle yetişiyor.

    oysa bizim kültürümüzde yenge'ye karşı hep bir soğukluk vardır. yenge diyince insan biraz uzak durur, soğuk davranır, davranışlarına dikkat eder. çünkü yengeye yamuk olmaz. fakat insan psikolojisi bu tabii. kendini uzak durmaya zorladıkça iki tarafta da uzaylı gerginliği oluşuyor. zaten olmayan bir şeye yokmuş muamelesi yapınca bir şeyler olmaya başlıyor. o zaman da televizyonlarımızda insanlar yengelerini sikiyor, bu ahlaksızlık prime time'de yayınlanıyor ve çocuklarımız bunu izleyerek yetişiyor.

    oysa dilimizde yenge-aunt ayrımı olmasa, hem aile ilişkileri daha sıcak bir hal alacak hem de bu tür ahlaksızlıklar toplumumuzdan uzak kalacak. yenge sikmekten dolayı lanetlenen, helak olan ibretlik bir kavim var mı, pek hatırlamıyorum. ama araştırayım, bulursam editlerim, eklerim buraya. çünkü bu tür şeylerden çok kavim helak olmuştur.
58 entry daha
hesabın var mı? giriş yap