170 entry daha
  • f klavye dünyadaki tüm benzer alternatif klavye düzenleri gibi "abi q klavye dediğin şey daktiloda vuran metaller birbirine dolanmasın diye yapılmış, o yüzden harfler yanlış yerlerde bizi yavaşlatıyor" kafasıyla tasarlanmış. yöntem olarak da bir dilde en yaygın kullanılan harfleri orta sıraya merkeze çekme ve iki ele eşit dağıtma kullanılmış. bu hedef ve bu yöntemle de başarılı tasarlanmış olmalı. ama aynı diğerleri gibi bunun da herkes tarafından kullanılacak bir klavye düzeni gibi sunulması baştan sona yanlış varsayımlara dayanıyor:

    - türkçe q klavyenin yol açtığı yazım hızı kaybı ulusal boyutta adreslenmesi gereken bir maddi zarara yol açmaktadır
    - yazma hızıyla ilgili yapılabilecek en öncelikli iyileştirme de klavye düzenini tamamen değiştirmektir
    - yeni bir klavye düzeninde eski düzenden daha hızlı yazar hale gelmek çok kısa sürer ve çok kolaydır
    - klavye kullananların çoğunluğu 10 parmak kullanır
    - klavye denen şey roman ve mektup gibi şeyler yazmaktan başka işe yaramaz

    tam olarak bu yanlış varsayımlardan dolayı f klavye türkçe q klavyeden daha kötü bir seçenek kalmaya mahkum.

    - ingilizce q klavye bilen biri türkçe q'da çok rahat edebilirken f klavyede ciddi sıkıntı yaşıyor. tam tersi de geçerli. bu açıdan f klavye bilgisi evrensel olarak kullanılabilir değil. kiosk'undan, cep telefonuna nice ıvır zıvır aparata kadar yaygın bu düzenin her yerde tutarlı şekilde desteklenebileceğini düşünmek hayal.

    - ancak nizami 10 parmak kullanıldığı zaman q klavyeden daha hızlı "türkçe" yazma ihtimaliniz var. sıradan bir kullanıcının bakarak, teker teker, yamuk yumuk parmak oturuş düzeniyle daha hızlı yazmasını beklemek de hayal, internet çağında yazacağı tek dilin "türkçe" olacağını düşünmek de.

    - eskaza 10 parmak f klavye biliyor olsanız bile tablet, smartphone gibi cihazlarda bunu kullanma imkanınız olmayacak çünkü dokunmatik cihazlarda 10 parmak yazmak mümkün değil.
245 entry daha
hesabın var mı? giriş yap