2 entry daha
  • a.b.d. başkanı eisenhower 'in 1957 yılı başında kongre'ye sunduğu bir raporla açıkladığı ve uluslararası komünizm tehdidine karşı direnmek için amerikan yardımına ihtiyaç duyacak ortadoğu ülkelerine askeri ve ekonomik yardımı içeren politika. doktrinin temelinde a.b.d.'nin sovyetler birliği'nin süveyş bunalımı'ndan sonra ortadoğu'da kazandığı prestije karşı, bölgede bir karşı grup örgütleme çabası ve bölgedeki olayları uluslararası komünizmin bir parçası olarak kabul etmesidir. kongre'nin 9 mart 1957'de kabul ettiği rapor eisenhower doktrini'nin temeli oluyordu ve şu noktaları içeriyordu:
    1-a.b.d. ortadoğu ülkelerinin bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü, kendi ulusal çıkarları ve dünya barışı açısından hayati olarak kabul etmektedir.
    2-uluslararası komünizm tarafından desteklenen herhangi bir devletten gelecek açık bir saldırıya karşı yardım isteyen bir devletin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını korumak amacıyla, amerikan askeri kuvvetinin kullanılması da dahil olmak üzere, gerekli yardım ve işbirliğinin sağlanması için kongre a.b.d. başkan'ının bu amaçla serbestçe kullanabileceği 200 milyon dolarlık bir ödenek ayrılmaktadır.

    eisenhower doktrini a.b.d. açısından beklenen sonucu vermemiştir. sovyetler birliği, mısır ve suriye bu doktrini, ortadoğu ülkelerin içişlerine doğrudan bir müdahale, siyonizm tarafından beslenen emperyalist bir manevra ` :ne demekseolarak görmüşlerdi. doktrinisrail` 'de bile soğuk karşılanmıştır!! doktrini kabul eden lübnan ve libya ile hararetle destekleyen türkiye, iran ve irak dışında batı yanlısı arap devletleri bile doktrine katılmaktan endişe duymuşlardır.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap