11 entry daha
  • edit: bu entry yeni zelanda'ya yaptığım working holiday başvurusunu anlatıyor. başlık "working holiday visa" başlığından "avustralya'da work and holiday" başlığa taşınmış. niye böyle bir saçmalık yaptılar bilemiyorum. vizenin adı da "work-ing holiday", "work and holiday" değil. ben entry'i yazdığımda avustralya lafı da yoktu işin içinde. yeni zelanda için aldığım bir working holiday vizesiyle ilgili bir entrydir aşağıdaki.

    30 yaş altı olma, belli bir düzeyde ingilizce bildiğini ielts belgesi ile ispatlama, üniversite mezunu olma ve bankada 7000 nzd görsterebilme gibi koşulları bulunmakta. yeni zelanda türk vatandaşlarına 100 kişilik kota açıyor her yaz.

    başvurmak için bir de bunların listesinde bulunan bir doktora (ki sanırım türkiye'de bir tane var, o da amerikan hastanesinde) sağlıklı olduğunuza ve tüberküloz riski taşımadığınıza dair form doldurtmanız ve akciğer röntgeni çektirmeniz gerekiyor.

    türkiyedeki nz konsoloslukları working holiday başvurularıyla ilgilenmediği için evrakları da (pasaportla birlikte) dubai'ye yollamak gerekiyor. dubai'den geri almak istediğiniz evrakları da size yollamıyorlar üstelik. (mesela pasaportunuzu)

    ben gerekli evrakları toplayıp başvurumu yaptım, bekliyorum ki mail gelecek, işte şu şu belgeler, diploma, ielts filan şu adrese yollayın, diye. gelmiyor bir türlü. 15 gün sonra fark ettim ki mail gelmiş, spam'e düşmüş. evrakları dubai'ye ulaştırmak için 20 gününüz var diyor. ben 15 gününü yemişim. 1 gün içinde ciğer filmi, diploma tercümesi, banka hesap cüzdanı filan halledip akşamına dhl'e verdim, ekspress gitsin diye, çünkü ancak yetişecek. o panikle herşeyi yolladıktan sonra fark ettim ki "geri almak istediğiniz evrakları biz size geri yollamıyoruz, kendiniz almanız lazım" yazıyor.

    lan pasaportumu nasıl alacam o zaman!? bala göte annemin bir arkadaşı o ara dubai'deymiş de o gidip konsolosluktan alıp bana yolladı. yoksa o pasaportunu geri alma mevzusunu insanların nasıl çözeceğini düşünüyorlar bilmiyorum.

    gerçi ben sırf bu şeye gidebilmek için kasıp 30'uma girmeye ramak kala üni'den mezun oldum. nz'ye gitmek gibi bir motivasyonum olmasaydı sallardım ben daha mezuniyeti. orada döktüğüm kan ter ve gözyaşından sonra dubai'ye evrak yollamakla uğraşmak pek koymadı.

    buradan bakınca millet çok şahane eğleniyor, çok geziyor, çok yaşıyor gibi görünüyor. gidince görücem.

    bir de son not, gitmeden bu facebook backpacking new zealand, yok efendim, working holiday accomodation vs gibi gruplara üye oldum, diğer ülkelerden workingholiday'e gidenlere bakıyorum, çoğu kadın. ilginç geldi bana. türkiye'den giden varsa selam etsin diyeceğim de pek ümidim yok, pek türk görmedim gidenler arasında.

    edit:jizis krayst bilgilendirdi, dubai nz konsoloslugunun sitesinde yaziyormus, kredi karti authorisation formu yollamak gerekiyormus ama pasaportu geri yolluyorlarmis.

    tam olarak aptal degilmisim galiba, basvuruyu kendim yaptigim icin dubai nz konsoloslugu sitesine bakmak aklima gelmemis. basvuruyu kendi yapmayi dusunenlere duyurulur.

    edit: arkadaşlar, anlıyorum ki bu vizeye ilgi büyük, sıkça bu entryimle ilgili mesaj alıyorum. sorularınıza cevap verebilmeyi isterim tabi, ama bu vizeye niyetiniz varsa allah aşkına önce bi google'a yazın. nz immigration resmi sitesindeki working holiday sayfasına bir bakın, orada herşeyi en doğru, en resmi şekilde tane tane anlatıyor. ben belki yalan yanlış bilgi vericem size, niye güvenesiniz bana? yani geliş gidişle, buradaki yaşam şartlarıyla ilgili filan sorularınızı tabi ki dilim döndüğünce cevaplamaya çalışırım ama lütfen hangi belgelerin nereye ne zaman nasıl yollandığını filan bana sormayın. ben nz konsolosluğunda çalışmıyorum, dolayısıyla da bilmiyorum. size ancak "ben şöyle yaptım" diye cevap verebilirim. yoksa doğrusu nedir, ben bilmiyor olabilirim. lütfen önce resmi siteleri araştırın.

    bana "şunu yollayınca nası oluyo?" diye sorduğunuzda ben de resmi sitesine girip, oradan bakıp cevap vericem, direk kendiniz de bakabilirsiniz yani. kolay gelsin ve iyi şanslar.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap