1 entry daha
  • gocun izledigi yolun 1950-60 doneminde turkiyenin yasadigi bir nevi sanayi devrimi ile koylerden sehirlere ** yasanan gocten farkli olmadigi icin belki bambaska anlamda iliskilendirilebilecegi kavramdir. zira sebebi ne olursa goc genelde ekonomik olarak gelismemis bolgelerden gelismis bolgelere akmaktadir. ve kurt sorunu olarak ortaya atilan sorunun en dip noktasinda bolgeler arasi gelisme farkliligi yatmaktadir.

    edit: turkiyede zorunlu gocun bir politik bir de sosyo-ekonomik boyutu vardir. benim burada bahsettigim olgu tamamen sosyo-ekonomik boyutudur. her iki goc de devletin uyguladigi politikalarin sonucunda ortaya cikmistir. 1950-60 doneminde gelen marshall yardimlari ile ekonomik buyume sanayi ile kalkinmaya daha cok odaklanmis ve tarim kesimine gelen traktorler ile makinelesme artmis ve issizlik de buna paralel hareket etmistir. tarim iscisi olarak istihdam edilen kisiler daha sonra vasifsiz olarak fabrikalarda istihdam etmeye baslamis ve goc gelismis sehirlere dogru yonelmistir.

    1990'lardan itibaren yasadigimiz ic savas * neticesinde, halk devlet politikalari sonucu goce zorlanmis ve goc gene gelismis sehirlere yonelmistir. ki bence kurt sorunu olarak lanse edilen sorunun en dibinde gene bolgesel gelismemislik yatmaktadir, ancak bu da cesitli politikalar sonucu her iki taraf ve dis mihraklarca bambaska bir cehreye burundurulmustur. ama bunun politikasini yapmak en son istedigim sey cunku gorunenin disinda bilmedigimiz bir suru gercek var.

    ama gocun de yonu ayni olmustur. ornegin her iki goc de karadenize yonelmemistir. yoneldikleri yerler oldukca aynidir. bunun tespiti de cok zor degildir. zira die'nin 5 yilda bir yaptigi nufus sayimlari ve projeksiyonlari vardir. ayrica gene die tarafindan aciklanan elektrik tuketimleri, acilan kapanan isyerleri vs gibi rakamsal veriler vardir. tabi bunlar benim bildiklerim.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap