34 entry daha
  • yoğurdu ve/veya sarımsağı sevenler için hoşlanılmaması zor olan yiyecektir. cacığı cacık yapan en önemli unsur, -bence- sarımsaktır. elbette sarımsaksız da cacık olur; ama yoğurt, hıyar, zeytinyağı ve nane karışımına "cacık" demek biraz ayıptır. o karışıma anca "cac" denebilir (mesaj kaygılı espritüelliğim üstümde). velhasıl, "ben sarımsak sevmem arkadaş" demiyorsanız, cacığı yedikten sonra sevgilinizle buluşmak veya sosyal ortamlara girmek gibi bir durumunuz yoksa, cacığı sarımsaktan mahrum bırakmak ayıptır, günahtır. "yoğurdu kaseye koy; salatalıkları hızlıca ve küçükçe doğra; sarımsak dişlerini dilimle; zeytinyağı ve nane koy" formülüyle 3-5 dakikada cacık yapmak mümkün; ama bu kadar hızlı yapılmış bir cacığın yeteri kadar lezzetli olmayacağını iddia etmek zor değildir; zira mükemmellik ayrıntılarda gizlidir.

    evet, iyi bir cacık yapmak için gereken ayrıntıları -naçizane- maddelendireyim:

    · "sarımsaksız cacık, tam anlamıyla cacık olmaz" dediğime göre sarımsaktan başlayayım. "sarımsağın ne ayrıntısı olacak yahu?" demeyin. sarımsak dişlerini birkaç parçaya bölüp cacığa atmak olmaz. üşenmemek ve sarımsağı havanda bir güzel dövmek gerekir; zira birkaç parçaya kesilen sarımsaklar, yeme esnasında ağızda garip bir tat bırakırken, dövülen sarımsak, gerçek tadını cacığa verebilecektir.

    · yoğurda üvey evlat muamelesi yapmayın; kaseye koyduktan sonra kendi haline bırakmayın. kullandığınız yoğurdun cinsine ve markasına göre değişiklik gösterse de, kendi haline bırakılan yoğurt topaklanmalar yaratacak ve yeme esnasındaki keyfi azaltacaktır. dolayısıyla, yoğurdu çırpmayı ihmal etmeyin (yarım saat çırpmaya gerek yok elbette; birkaç dakika yeterli).

    · "ben hıyarı büyük taneli seviyorum" gibi bir tercihiniz yoksa, üşenmeyin ve hıyarları bir güzel rendeleyin. rendelenmiş hıyar, -daha çok su salması sayesinde- cacığa daha güzel şekilde nüfuz etmektedir.

    · zeytinyağını sevmemek veya o anda bulamamamak gibi bir sıkıntınız yoksa, mutlaka iyi kalite sızma zeytinyağı kullanın. evde zeytinyağınız yoksa, yağ mağ koymayın. ayçiçek veya mısır yağıyla cacık olmaz; olmamalı.

    · nanesiz cacık, sinema çekimi korsan filme benzer; yine de işinize görür; ama -çaktırmasa bile- keyfi az olur. evde kuru nane bulundurun (taze nane zor bulunuyor diye "kuru nane" dedim) ve cacığa illa ki koyun. görselliği arttırmak için naneyi cacığın üstüne serpmek güzel olabilir; ama görüntüden ziyade tadı önemseyenler için naneyi cacıkla harmanlamak daha uygundur.

    · bütün bu işlemlerden sonra, kaşığı cacığa daldırma sırasının geldiği sanılabilir. evet, cacık hazır gibidir; ama tam da hazır değildir (kabül; cacık manyağıyım ben. gelmeyin üstüme; dökerim cacığı). cacığı hazırladıktan sonra açgözlülük etmeyip bir saat kadar - özellikle yazın- buzdolabında bekletin. bu bekleme cacığı soğutacak, -daha da önemlisi- malzemelerin yoğurdun içine iyice işlemesini ve dolayısıyla cacığın azami lezzeti almasını sağlayacaktır.

    bu ince noktalardan sonra gelelim fasulyenin, aman cacığın faydalarına. evet, -çoğu kişi farkında olmasa da- cacık, çok faydalı bir besindir. (oldukça uzayan bu yazıyı daha da uzatmadan, bu faydaların ayrıntılarını özetleyeyim).

    cacığın ana maddesi ne? elbette ki yoğurt. her yaştan insanın sofrasından eksik olmaması gereken besinlerden biridir yoğurt. birçok açıdan faydalı olduğu, tıp dünyasınca onaylanmıştır. sonracığıma, cacıkta sarımsak var. sarımsağın da birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu, modern tıbbın açıkladığı bir gerçektir. sonracığıma, cacığa zeytinyağı konulur. zeytinyağı, sıradan bir yağ değildir; hatta sıradan bir besin de değildir; klasik ve modern tıbbın birçok faydasını saydığı bir besindir. sonracığıma, cacığa nane eklenir. gerçi nane, bu kadar faydalı üç besinin yanında biraz devede kulak gibi kalıyor olsa da, gayet faydalı (özellikle mide için) bir besindir.

    velhasıl kelam; hiç üşenmedim; cacığa methiyeler düzdüm; bu methiyeleri de -gerekçeleriyle birlikte- sizlere sundum. ama cacık; yaparken de, yazarken de, yerken de, bu uğraşıyı hak eden özel bir yiyecek. siz siz olun, cacıktan mahrum kalmayın. artık, bir saat önce hazırlayıp dolaba koyduğunuz cacığı bir güzel yemenin vakti geldi. afiyet olsun...
259 entry daha
hesabın var mı? giriş yap