• bi süre sonra hic bi dedigine inanilmayacak insan modeli olan model.
  • hayatın da kendileri ile dalga geçtiğinin farkında olmayan insan türevi
  • sözlükte sıkça rastlanabilen, fakat benzerleriyle daha çok üniversite(ler) camiasında tanıştığım güzellik arayıcı(!) insanlardır.

    naçizane gözlemlerime göre bu insanlar küçük yaşlarından itibaren herhangi bir ahlaki değerle tanıştırılmamışlardır. ahlakı tek başına anlamı olan bir sözcük olarak bile görmemiş, duymamış, hissetmemişlerdir bile. herhangi bir başlangıç noktasına ihtiyaçları yoktur bu muhteşem özgür bireylerin. kendilerinden menkul muhteşem varoluş biçimleridir, biz zavallı köle insanların yanında. elbette ki bizlerden daha zeki çevik ve bilmemnedirler*. bizim anlamadığımız birçok şeyi anlar yorumlar ve tabii hep dalga geçer tiye alır, geyik yapar ve kahkahalar atarlar. biz onların yanında her zaman varoş çocuğu, cahil halk, islamcı güruh, salak solcu, dağlı kro kürt ya da kısaca “yazıık” insanlarızdır.

    dünyayı kurtaran adamdan sahneler seyredip bizim hiç anlamadığımız derinlikte esprileri yakalayıp kahkahalar atarak gülen insanlardır onlar. ve biz yanlarında ya bön bön bakan şapşallar ya da güler gibi yapan sosyal korkaklarızdır.

    camiye gidip namaz kılan adamlara gülen, inandığı allah'ın önünde secde eden milyarlarca insanla domalmak tabiriyle dalga geçen insanlardır ayrıca. elbette, onlar bizden iyi bilirler, herhangi bir şeyin önünde secde edilince köle olunduğunu, ve bu bilinçle bize bazen acır bazen de işte sadece espri konusu yaparlar.

    hayatlarında bir kere bile haksızlığa karşı seslerini çıkartmamış ve çıkartmayacak olan bu insanlar, herhangi bir zulme karşı direniş gösteren, eylem yapanlara da gülerler. “kahrolsun”larla, “yaşasın”larla eğlenirler.

    onlar, artık burada ifşa etmekten hicap duyacağım bilimum sosyal imkansızlıkların içinden çıkıp günümüze kadar gelmiş seksen ve doksan kuşağının en vahşi ve en umutsuz mutantlarıdırlar. elbette ki herşeyi bilir ve herşeyle dalga geçerler.

    onlardan biri olmamak adına gösterdiğim çabaya rağmen, bir çok durumda benim de içine düştüğüm bu zevzek tavrı kendi bünyemde çarmıha germekten haz duyarım efendim. mutant olmaktan utanıp melez olmaktan onur duyarım aynı zamanda.
    yani...

    sadece küçük bir örneği için (bkz: kurban i keriz)

    edit: daha güzel bir ifadesi için bkz. (#11089280)
  • en makbul insan modelidir.
    oyle sanildigi/arzu edildigi gibi de ebelerininkini tersten gormezler. zira kendisiyle bile dalga gecebilecek kapasiteye sahip olan insan modeli budur. herhangi bir sorun karsisinda ciddiyet muhafaza etmek bir acizlik, bir cozum uretememe ifadesidir. dolayisiyla hayati bir sorun olarak gordugu icin ciddiyetini koruyarak yasayan cemil cumle insandan* daha guzel yasamaya devam eden bir insan modelidir.
  • (bkz: chandler bing)
  • herhangi bir sorun karşısında çözüm üretmekten aciz olduğu için ciddiyeti muhafaza edemeyip su koyveren ve bu yüzden de tabii ki çok güzel* yaşayan insanlardır.
    başkalarını ciddiye alan, onları önemseyen ve anlamaya çalışan insanlar genelde daha sıkıntılı ve düşe kalka yaşarlar. zira onlar latifeyi de kahkahayı da ancak sohbetle ve muhabbetle yaşarlar.
  • değerleri olmayan insandır, muhtemelen kendi de değersizdir. hiçbir şey üretip yapmadığı için, emek ve çaba sarfedilmiş her şeye karşı içinde ukte barındırır ve bu haset ile her türlü değeri alay konusu yapabilir.
  • "herşeyle" genellemesine inanacak olursak tarif edilen insan modeli; kendisiyle ve kendi fikirleriyle de dalga geçebilen insan modelidir. bu modellerde abs, asr, ebd, dijital klima, cam tavan standart gelir...
    görüş açısı çok geniştir bu modellerin, birşey ile dalga geçebiliyorsa o şeyden korkmadığını, o şeyi takıntı ve saplantı yapmadığını, körü körüne o nesneye bağlanmadığını bilir bu modeller, abs standart olduğundan karşısındaki insanın tahammül sınırını sezip duracağı yeri de bilir...
    bir alt modellerde ise cam tavan ve abs bulunmaz...
    bu modeller sadece kendinden olmayan "herşeyle" dalga geçerek onları aşağılamış olmayı iş edinir...
    duracağı yeri de bilmediğinden sık sık kazalara yol açarlar...
  • dalga gecilmesi gereken, fakat onlarla dalga gecen insanin da acaba ben de onlardan biri miyim diye paranoyaya suruklenecegi, boyle bir paradoksa dusmemek icin kimsenin pek dalga gecmedigi, kendisiyle dalga gecmeyi "bakin bunu da yapiyorum, ozelestirel olgunluga sahibim" gibisinden bir stratejiye donusturebilecek yetiye sahip olan, 'dalga gecme' pratigini kendi kontrolu disinda bir sey olarak sunarak "ne yapayim elimde degil"cilik oynayarak kirici olma durumlariyla basa cikmaya calisan insandir. sonucta "herseyden alinan insan modeli" ile kiyaslandiginda daha bi cazip olabildikleri ortamlar gorulmustur. "insanlari oldugu gibi kabul et" klisesine tereddutsuz inanarak yaratabilecekleri yikici etkiyi bertaraf edebileceginiz, "oyunu onun kurallariyla oyna" klisesine inandiginizda ise karsilikli bir dalga gecme girdabina suruklenebileceginiz, dogru zamanlarda dogru seylere inanarak tahammul edebileceginiz insan modelidir.
hesabın var mı? giriş yap