• bugs bunny'nin elmer fudd'i opera sahnesindeki berber koltuguna oturup (sozde) tras ettigi bolumde -ki bence gelmis gecmis en iyi looney tunes bolumudur- surekli calan ve bugs bunny'nin hareketlerine yon veren sahane eser. bu cizgi film sayesinde en ufak yaslarimizdan beri kafamizda dindindin dirin dindindin dirin dindindin dirin di dirin di dirin di diri dirin di dirin di dirini dit dit dit dirinininininininiiiii melodisi yankilanmaktadir. tabii genel psikolojik durumumuzu da etkilemistir bu*
  • rossini'nin muthis komik operasi..iki perdedir ve italyancadir..libretto beaumarchais'nin oyunu le barbier de séville'in ardindan cesare sterbini tarafindan yazilmistir..hikaye aslinda figaronun dugunu operasinda gecen hikayenin basini anlatir ama bu operadan yaklasik 30 sene sonra yazilmistir..mutlaka arsivde bulunmasi gereken eserlerden biri diyelim..
  • operanin meshur uverturunun yani sira en unlu ve cogu kisi tarafindan bilinen parcasi figaronun soyledigi "largo al factotum" aryasidir - ki super komik, neselidir dinleyiniz, dinlettiriniz -, figaro bu aryada kendini seyirciye tanitir ve kasabada herkes tarafindan taninan ve ihtiyac duyulan kaliteli bir berber olmakla ovunur, gunluk hayatin kosusturmacalarindan dem vurur..aryanin sonuna dogru gittikce hizlanarak soylenen ve en sonunda esliksiz soylenen "figaro, figaro, figaro, fiiigarooo" kismi bir baritonun cevikligini ve ustaligini ispat etmesi icin iyi bir firsattir..
    ayni sekilde rosinanin soyledigi "une voce poco fa" da bilinen en unlu soprano aryalarindan biridir ve virtuozluk gerektirir..
  • iki perde boyunca tum musterileri ve bizzat kendisi peruk takan berber.
  • seinfeld'in italyan bir berberin konu alindigi bir bolumunde, uverturu fon muzigi yapilan opera.
  • fransız yazar beaumarchais'in birbirinin tamamlayan iki oyunundan ikincisi "le mariage de figaro" mozart, birincisi olan "sevil berberi" ilk olarak italyan bestecisi giovanni paisiello tarafından bestelenmiştir. rossini ise karnaval nedeniyle cesarini adlı bir zengin tarafından ısmarlanan ve metni sterbini'ye ait yepyeni bir "sevil berberi" besteledi ve hatta bunu iki hafta gibi kısa bir sürede tamamladı. ilk sergilenişinde paisiello ve taraftarları sahnede yaşanan bazı tersliklerden dolayı yapıtı ıslıklayıp yuhaladı. ancak bu karalama eserin müthiş bir opera buffa örneği haline gelmesine ve dünya çapında ün kazanmasına (ve paisiello'nun unutulmasına) engel olamadı.

    eser ilk kez 1816 yılında roma'da sahnelendi. türkiye'de ise ilk kez 1949'da ankara'da sahneye konuldu.
  • bu versiyonu çok başarılı olmuş bir uvertürü vardır. aynı uvertür i. elizabeth ile alakalı yine rossinice bestelenmiş elisabetta, regina d'inghilterra'da da kullanılmış olup taa 19.yy'dan bugün bu kadar popüler olan the geri dönüşüm*e başarılı bir örnektir.
  • rossini’nin sevil berberi operası, fransız oyun yazarı caron de beaumarchais’in figaro teması üzerine yazdığı üçlemenin ilki olan le barbier de seville temel alınarak sterbini tarafından librettolaştırılmış ve ilk kez roma’da 1816 yılında, teatro argentina’da sahneye konmuştur. (oyun kitapçığından.)

    konusuna gelince; ilk perde sevil’de bir sokakta açılır. kont almaviva ilk görüşte aşık olduğu rosina’yı bulmak için sevil’e gelir. ancak rosina’nın doktor bartolo ile evlendirilmek üzere olduğunu öğrenir ve ona ulaşmanın yollarını aramaya başlar. berber figaro da ona yardım etmektedir. ikinci perdede ise kont ve figaro, rosina’nın evine girmeyi başarır. kont kimliğini açıklayarak evlenme isteğini anlatır. bunun üzerine rosina, kont ve figaro bir plan yapar ve kaçmaya çalışır. ancak bu esnada basilio nikah için eve gelir, o akşam evleneceklerdir. ancak şans aşıklardan yana olur.

    sevil berberi, ara dahil yaklaşık 3 saatlik bir opera. plan yapılırken bu da dikkate alınmalı.
  • yıllarca bana bölük pörçük bir şeyleri hatırlattı. bir film desem değil, müzikal desem, evet sanki. ama yok o da değil... derken bu eserin bana hatırlattığı sahneyi karşımda buldum.
    çocukluğummuş meğer hatırladığım*

    edit: link yenilendi
hesabın var mı? giriş yap