• türkiye, iran ve irak’ta kürtlerin yaşadığı bölgeler üzerine saha araştırmaları yaptıktan sonra 1978’de doktora tezi olan kürdistan’da ağalık, şeyhlik ve devlet’i yayımladı. aynı yıl utrecht üniversitesi türkoloji bölümü’nde osmanlı tarihi araştırmalarına başladı ve bu konudaki çalışması 1988’de evliya çelebi diyarbakır’da adıyla yayımlandı. türkiye ve kürdistan tarihi ve toplumuyla ilgili araştırmalarının ardından 1982’den itibaren endonezya üzerine çalışmaya başladı. altı yıl kaldığı endonezya üzerine çeşitli dillerde makaleler yazdı.
    halen, genel olarak, islâm üzerine siyasi ağırlıklı incelemelerini sürdürüyor.
    *
    günümüz koşullarında bazı bilgileri ve değerlendirmeleri güncelliğini kaybetmiş olsa da, önemli tespit ve değerlendirmelerin yer aldığı bu araştırmacı yazarın, türkiye, iran ve irak'ta yaptığı gezileri sonucunda kaleme aldığı incelemeleri ve makalelerinden kitap halige getirilip türkçede yayınlananları şunlar:
    1-kürdistan üzerine yazılar,iletişim yayınları, 1992,373 sf.
    2-kürtlük, türklük, alevilik, iletişim yayınları,2000, 211 sf.
    3-ağa, şeyh, devlet, iletişim yayınları, 2003, 509 sf.
  • bilgi üniversitesi'nin düzenlediği 1990'larda kürtler ve kürdistan konulu paneldeki konuşmasında, o yıllarda türkiye, ırak ve iran kürdistan'ındaki saha araştırmaları ve kitaplaştırdığı sosyal yapısı içindeki yöre kürtlerinin günümüzdeki konumlarını, vatandaşı oldukları devletlere ve birbirine olan tutumlarını irdelemiştir. konuşmasında, dikkati çektiği bir hususu, kuzey ırak bölge yönetiminin kazandığı özerk yönetim avantajı ile bölgesinde soraniceyi resmi dil olarak öğrenimini zorunlu hale getirdiğini, kurmançi ve diğer kürt lehçelerini de "mahalli" lisan olarak gördüğünü; sorancayı bilmeyen bölgeye göçen, çalışmaya gelen veya yaşayan kürtlere bu lehçeyi öğrenmeyi zorunlu hale getirdiğini belirtmiştir.
  • aynur doğan'ın paylaştığı bir video kaydı şeysinde yüzünü aşırı benzettiğim kişi, videonun 10.saniyesinde görünüyor.
    yutup şeysi
  • tam anlamıyla sıradışı bir bilim insanıdır. kaynak niteliğinde birçok bilimsel çalışmaya imza atmasına rağmen, oldukça mütevazi bir kişiliğe sahiptir. anadolu insanına karşı özel bir ilgisi vardır. bu nedenle anadoludaki tüm kültürel dokular üzerine çeşitli araştırmaları mevcuttur. ayrıca sonradan türkçe'yi de öğrenmiştir. şu an endonezyalı eşiyle beraber singapur'da yaşamaktadır. fakat vatanı olarak kabul ettiği; iki ülke olan türkiye'yi ve hollandayı sürekli ziyaret etmektedir. bu arada bektaşiliğe karşı olan inanç bağından dolayı oğlunun adını da bektaş koymuştur.
  • kürtlerle ilgili wadie jwaideh ile birlikte en tanınan akademik/bilimsel eserlerin yazarıdır. şimdilerde de siyasal islam ile ilgili çalışmaktadır http://www.iletisim.com.tr/…nenin-üretimi-1885.aspx
  • kurtler'le ilgili ilk ve hala da en kapsamli sosyolojik / antroplojik / tarihsel calismayi yapan yazar. konuyla ilgili aga seyh devlet isimli bir kitabi ve cok sayida makalesi vardir.
  • odtü sosyoloji'nin theory talks (teori sohbetleri) bünyesinde yaptığı "tribes, cemaats, ethnic groups: shifting identities and social theorists" başlıklı konuşmasının kaydı şurada:

    https://www.youtube.com/watch?v=oaqqxwgncq8
  • kitapları iletişim yayınlarından çıkıyor bu adamın
  • serif mardin ozellikle naksibendilerin dogu anadolu'da orgutlenmesini anlatirken bu antropologa sikca referans yapar.... vakit bulup okumakta fayda var sanirim
  • ilginc bir insanmis kendisi, matematik ve fizikten sosyal antropolojiye gecis yapmis. utrecht universitesinde bulunmakta, detayli bilgi icin bkz:
    http://www.let.uu.nl/…artin.vanbruinessen/personal/
hesabın var mı? giriş yap