• din ve ahlak derslerinde görünen ama verilmeyen "ahlak" dersi.
  • ikidir.

    (bkz: görgü kuralları)

    (bkz: iletişim)
  • (bkz: fıkıh)
    (bkz: hadis)
    (bkz: tefsir)

    üniversitelerin bahçelerine de kocaman camiler yapıp mevcut fakülteleri külliyeye dahil etmeliyiz.
  • (bkz: mantık)
  • sanat dersi çok güzel olurdu. çocuk yaşta alınan sanat dersi çocuklarımızın örümcek beyinli olmasını engellerdi diye düşünüyorum.
  • ilkyardım dersi.
    en yakınımızdaki kişiye bir şey olsa müdahale edemeyeceğiz, ama kullanılmayan bir dil öğretilmeye çalışılıyor.
    herkes gider mersin'e, biz gideriz tersine...
  • - astronomi: türkiye'de 60lı yıllarda düz liseler dahil okullarda öğretildiğini annemden biliyorum.

    - kodlama & dizayn: şu an öğretiliyor mu bilmiyorum ama öğretilmiyorsa devir teknoloji devri.

    - batı edebiyatı: mevcut edebiyat dersinde hem türkçe hem yabancı edebiyatı öğrenmek için zaman yetmiyor nitekim. batı/yabancı edebiyat dersi diye ayrı ders olursa türkçe edebiyat dersinde de kendi edebiyatımız daha çok öğretilebilir.

    - ekonomi/ev ekonomisi: birkaç ülkede mevcut bu ders. türkiye'de ne kadar çok insanın kazandığına göre çok fazla harcama yaptığını düşünürsek özellikle bireysel anlamda yararlı olacaktır.

    - güzel sanatlar: müzik dersi var, resim ve edebiyat var, sanatın diğer dalları yok. ki her öğrenci sanat olarak müzik, resim, ya da edebiyat'a ilgi duyacak diye birşey yok. en azından seçmeli ders olarak seçenek sunulabilir, öğrenci ilgisi olan sınıfa girer.

    - diğer bilim dalları: amerika'da olan bazı dersler sağlık bilimi, anatomi, jeoloji, çevresel bilim, sosyoloji, psikoloji. anatomi dersinde aynı zamanda yiyeceklerde öğretiliyor (vücudun hangi vitamin ve minerallere hangi yaşlarda ne kadar ihtiyacı vardır, bunlar hangi yiyeceklerde bulunur, hangi yiyecek ve içecekler ne kadar tüketilince vücuda ne zararı vardır, neden vardır...vs)

    bunların hepsi hem kişinin kendisine hem de topluma sağlayacağı katkıya yararlıdır.
  • (bkz: cinsel eğitim)

    kadınlar kulübü gibi sitelere 5 dakika göz gezdirmek ya da toplu taşımada ergenlerin cinsellikle ilgili muhabbetlerine 2 dakika kulak kesilmek durumumuzun vehametini anlamaya yeter de artar.
  • (bkz: evrim teorisi)
  • konu ile ilgili harun tekin birgün'de şunları yazmış:

    --- spoiler ---

    sebep gündem değiştirme arzusu mu, güç sarhoşluğu mu, ikisi birden mi bilemiyorum ama devlet büyüklerimizin eğitim alanındaki tutkuları beni gerçekten çok etkiledi. hatta söylediklerinin bir kısmına ikna bile oldum. yani bence de bu düzeyde bir medeniyet kaybını belki de ancak zorunlu dersler paklar. ama galiba benim faydalı olacağını düşündüğüm zorunlu dersler biraz farklı.

    aslında insanın herkesi kendi istediğine benzetme güdüsü ne kadar kuvvetli olsa da biraz sakince düşününce zorla güzellik olmayacağını hatırlıyorsunuz. ne var ki, bize tepelerden buyruk üzerine buyruk yağdıran büyüklerimiz nuh diyor peygamber demiyor, zorla diyor, isteseniz de istemeseniz de diyor. el mahkûm, buyurun size alternatif zorunlu ders önerileri. önce yeterli sayı ve yetkinlikte öğretmen yetiştirmek için 3 yıl sabretmek şartıyla…

    yüzme

    üç tarafı denizlerle dört tarafı düşmanlarla çevrili ülkemizde suyla ilişkimizi düzelterek işe başlayabiliriz. türkiye’de meb verilerine göre yaklaşık 30.000 ilkokul var. her 30 okul bir havuzu paylaşırsa bin adet yarı-olimpik yüzme havuzuna ihtiyaç var. hepsi yeni inşa edilecek olsa – ki eminim toki istese bunu hızla halleder – tahminen 500 milyon avroluk bir yatırım yeterli. yani milletin sarayına harcanan para kadar. ulaşım sorunu da ekstra istihdam demek sonuçta, eğer fikir akla yatarsa mesele değil (alternatif zorunlu ders: dans).

    tarım

    “çocuklarınıza çince ve tarım öğretin” diye bir amerikan şakası duymuştum. çince de fena fikir değil ama tarım gitgide yeniden önem kazanan bir kavram. michelle obama beyaz saray’ın bahçesine sebze ekiyor, tohum meselesi giderek daha fazla konuşuluyor, ve türkiye her yıl 3-4 milyon ton buğday ithal ediyor. çocuklara tarım öğretirsek belki büyüyünce her yere bina dikerek tam gaz yol aldığımız ekolojik cehenneme ulaşamadan bizi durdururlar (alternatif zorunlu ders: yazılım).

    müzik

    her okula bir kanun, bir elektrikli piyano, onar adet bağlama ve klasik gitar, onlarca tef, iyi birer müzik seti almak ne kadara patlar sizce? toptan alımı da düşünürsek, en fazla 300 milyon ytl. ayıptır, milletin sarayının maliyetinin hiç değilse dörtte birine ulaşalım derseniz güzel birer de davul seti ekleyelim listeye. yalnız blok flüt ve mandolin yasak (alternatif zorunlu ders: affedersiniz heykel).

    münazara ve ahlak bilgisi

    tartışmayı becerebilen bir kuşak yetiştirelim diyenlerdenseniz bu ders tam size göre! ikna olmayı, ikna etmeyi ve tartışmanın başında bunlara açık olmayı öğrenen çocuklar doğal olarak içinde bulundukların toplumun ahlak çıtasını da yükselteceklerdir, ayrıca grup halinde çalışmak zorunda kalacakları için olası baskıcı rejim tehlikelerine, tek adam rejimi heveslerine karşı bize göre daha uyanık olacaklardır (alternatif zorunlu ders: entelektüel namus ve medya okuryazarlığı).

    psikodrama

    psikodrama, kurucusu moreno tarafından “gerçeğin eylem yoluyla yeniden keşfi” olarak tanımlanan bir teknik. terapiyle dramanın, oyunla şifanın bir arada olduğu, zaman içinde grup içinde gelişen güven duygusuyla her türlü sorunun ele alınabildiği bir alan. ifade edilmesi en zor şeylerin bile paylaşılabileceği bir ortam. çocukların küçük yaştan itibaren duygularını daha iyi ifade edip birbirlerine daha çok güvendikleri bir ülke fena olmazdı herhalde (alternatif zorunlu ders: hayal kurma atölyesi).

    hiçbiri yapılamıyorsa, o zaman yüce devletimizden tek ricam, pertev naili boratav’ın “nasreddin hoca” kitabını ortaöğretim için zorunlu ders kitabı yapmaları. sadece o fıkraların hakiki versiyonlarının farkına varmak bile bize şifa verebilir çünkü.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap