• bunun tarihteki en iyi örneklerinden biri mete han'a aittir.

    mete han, çinlilerle yapılan baideng muharebesi'nde 20.000 kişi ile yaklaşık 200.000 civarındaki çin ordusunu yener.
    tabii türkler, at üstünde savaşabilmektedirler ve kayıtlara geçen ilk turan taktiği bu savaşta kullanılmıştır.
    çinliler bu tuzağa düşerler ve çin imparatoru baideng kalesi'nde hapsolur.
    işte buradan sonra psikolojik savaş başlar.
    mete han istese imparatoru öldürüp çin'i işgal edebilirdi lâkin çinlilerin çok büyük nüfusa sahip olması sebebiyle türkleri asimile edebileceklerini düşünen mete, bunu yapmaz.
    kaleyi kuşatır ve yedi gün bekler.
    nihayetinde barış antlaşması yapılır ve mete han, çin imparatorunun kaleden çıkmasına izin verir.
    fakat bu o kadar kolay değildir! kaleye giden yolun sağına ve soluna at üzerinde ellerinde oklarla bekleyen türk askerlerini yerleştirir.
    imparator gao-zu, o yolu kendisine çevrilmiş yüzlerce okun takibinde yürümek zorunda kalır.
    bu korkuyu bir daha hayatı boyunca unutamaz! bunu da o tarihten sonra tekrar eskisi gibi ordu toplanmasına rağmen bir daha mete han ile savaşı göze alamamasından anlıyoruz. hatta mete han, sürekli akınlar düzenlemeye devam eder sonraki yıllarda çin üzerine ama imparator görmezden gelir.
    üstelik antlaşmaya göre çin, her sene vergi verir türk devletine.

    büyük adammış, çok büyük adam.
  • milletçe şu ara en yoğun dönemlerini yaşıyoruz.

    türk bayrağının adı değişsin, apo şartlı salıverilsin, kürdistan, türkiyeli olmak, boşuna ölmüşler, apo'nun adı yasadışı lider olarak anılmasın, ergenekon, balyoz...
    bunlar bu harbin en önemli cepheleri işte...
  • dezenformasyon yolu ile başarıya ulaşılmaya çalışılan savaş.
  • kökleri 1930'lardaki nazi propogandasına uzanan, 1945 sonrası abd tarafından komünist tehlikeye karşı yeniden tanımlanan ve ayrıntılandırılan bir mücadele biçimi. devlet tarafından, gizli servisler aracılığıyla, basın yayın organları (bkz: medya), denetim altında bulunan sendika, dernek vb. örgütler kullanılarak yürütülen bu mücadelenin temel amacı halkın beynini ütülemektir. türkiye'deki ilk psikolojik harp uzmanı, 1944 yılında tutuklanıp yargılanmış olmasına rağmen, tsk'nın geleneklerine aykırı olarak kurmay olan ve abd'ye eğitim amacıyla giden ilk türk görevli olmayı beceren alpaslan türkeş'tir. türkeş bey, daha sonra çevresinde topladıklarını birer pisikolojik harp uzmanı olarak yetiştirmiş ve memlekete salmıştır.
    not: sözlükte de örnekleri zuhur eden bu uzmanların kendilerini tanımlayan bir giriş yapmamaları nazar-ı dikkat celbedici bir hadisedir.
  • toplumun algılarıyla oynamaktır. şu an anadolu'nun en ücra köyünde bile komünizm=dinsizlik algısının hüküm sürmesi ikinci dünya savaşı sonrası, soğuk savaş dönemi psikolojik savaşın güzel bir örneğidir.
  • gustave le bon demiş; “kullanılması bilinirse psikolojinin tersanelerinde dünyanın en kudretli toplarından daha etkili silahlar vardır “.

    general eisenhower, ıı. dünya savaşı’ndan sonra, “askeri bilimlerde yaşadığımız en büyük değişim, psikolojik savaşın belirli ve tesirli bir silah olarak gelişmesidir. ” demiş.

    cebimizde dünyanın bir ucundaki görsele, bir fikre ulaşabilip kaynağını araştırmadığımız dünyamızda ayrı, bilgisayar oyunlarında dahi yenilmiş olmayı kabul edemediğimiz dünyamızda ayrı bir öneme sahip harptir psikolojik harp.
    çünkü artık iki şey bu harp için daha kolay hale gelmiştir; ulaşılabilirlik ve ana malzeme, insan.

    bu harbin tarihteki ilk ve belki de en başarılı uygulamacısı sayılan çinli general sun tzu savaş sanatı isimli kitabında “hasım ülkelerde iyi olan şeyleri gözden düşürünüz.
    hasım ülkelerin hakanlarının başarılarını küçük göstererek şöhretlerine gölge düşürünüz ve zamanı geldiğinde de kendi halkının onları hor görmesini sağlayınız.
    adi ve aşağılık kişilerin işbirliğinden yararlanınız.
    düşman halkın kendi aralarında olan uyuşmazlık ve kavgalarını yayınız.
    hasmınızın geleneklerini gülünç hale getiriniz”. demiş. başarılı diyorum çünkü orta asya'da başımıza az dert açmadılar.
    bu söylenilenlerin şimdi hangi birisi gelmiyor başımıza?

    zamanında yanlış uygulanan siyasi manevralar şimdi başımıza daha büyük bir problem yaratıyor olabilir, zamanı gelince hesap verecek kim varsa hesabını sonuna kadar vermelidir.
    ama şimdi bu kadar da hassas bir ortamda daha dikkatli şeyler yazın allah'ınızı severseniz. buraları okuyan asker çocuğu var, asker yolu gözleyen aileler eşler var. onlar okumuyosa, onlar yoksa onların arkadaşları var.
    şehitler bazı insanlar öyle dedi diye sadece sayı değildir. insanlar isterse telefonundan mehmetçik vakfına destek mesajı atabilmelidir.

    gerçekten yorucu bir savaş ama annem karşı koyabiliyor buna. hayatında ilkokul görmemiş ama bulmaca çözmekten de kendini alamayan annem, kadınlarla el ele vermişler atkı örüyolar. bi de kamuflaj atkı.

    allah bu zor zamanda askerimizin yanında olsun.

    "orduya ilk katıldığım günlerde, bir arap binbaşısının 'kavm-i necip evladına sen nasıl kötü muamele yaparsın' diye tokatladığı bir anadolu çocuğunun iki damla gözyaşında türklük şuuruna erdim. onda gördüm ve kuvvetle duydum. ondan sonra türklük benim derin kaynağım, en derin övünç membaım oldu. benim hayatta yegane fahrim, servetim, türklükten başka bir şey değildir."
    mustafa kemal atatürk
  • kötücül psikolojik savaşta hedef kitleye dostları düşman, düşmanları dost olarak gösterilir.
  • en sağlam örneklerinden biri stalingrad kuşatmasında görülmüştür.

    http://www.youtube.com/watch?v=rlxjvg8otdc
  • minimal düzeylerden başlayan bir savaş. bizim komşunun kızıyla babası.

    + gidicem!
    - gitmiycen!
    + gidicem!
    - gitmiycen!

    bunu daha da büyüt, işte psikolojik savaş. korkunç bir şey.
  • "düşmanın kendi rızasıyla teslim olması en iyisidir. saldırıp yenmek bundan daha az önem taşır"

    sun tzu

    düşman/hedef bellediğiniz kişi/kurum/ülkeyi minimum efor ve zaiyatla alt edebilmeyi sağlar psikolojik savaş/harekat.
hesabın var mı? giriş yap