• sayın suserler öncelikle aramaya inanmama rağmen bu başlığı açmamın sebebi (bkz: trafik kazası geçirmiş sözlükçüler) başlığından farklı olarak bu başlıkta yaşadığım kazanın şeklinden çok yaşadığım tecrübeyi paylaşmak istememdir.

    birkaç gün önce, bize (eşimle) yeşil yanması sonucunda normal şekilde en fazla 40-50 km hızla giderken (o caddedeki limit 70 km/s) bir anda ne olduğunu anlamadan solumda bir beyazlık hissetmemle soldaki perde ve yan hava yastıklarımın açılması bir oldu. kaza geçirdiğimizi ancak 1 saniye sonra sürüklenirken anladık. daha sonra zeminin de yağmur sebebiyle ıslak olmasından dolayı 24 m sürüklenerek (trafik kaza raporunda o kadar ölçülmüş) durakta yolcu indiren koca bir otobüse ve metal aydınlatma direğine öncekinden daha şiddetli şekilde çarptık ve tabii ki o sırada sağ tarafın perde ve yan hava yastıkları çoktan açılmıştı. emniyet kemerimizi her zaman takmamız, hız limitini aşmamamız nedeniyle tamamen aracın sağladığı güvenlik sebebiyle birkaç önemsiz morluk ve kas ağrısıyla kazayı atlatabildik. kaza raporunda karşı tarafın kırmızı ışıkta geçtiği ve %100 suçlu olduğu belirlendi.

    gelelim tecrübe kısmına,

    1) öncelikle kesinlikle ben bilmem kaç yıllık sürücüyüm mottonuza güvenmeyin, 15 yıllık sürücü olmama rağmen frene dahi basamadım. tüm kurallara uymama rağmen kurtulamadım kazadan!

    2) toplam kaza süresi 2-3 saniye olduğu için “ben olsam şöyle yapardım, ah be abi şunu da mı yapamadın” gibi bir düşünceye kapılmayın.

    3) hava yastıkları açılırken etrafa yoğun bir ısı yayıyor (ekzotermik bir tepkime, kimya hocam sağ olsun) ve ortalık toz duman oluyor, üstüne bir de çıkan sesten dolayı araçta yangın çıktı diye düşünüyorsunuz o an. ancak bu sadece hava –yastığının normal çalışma prosedürüymüş, bunu sonradan idrak ediyorsunuz.

    4) hemen ambulans sizi alıyor ve röntgen, kan-idrar tahlili, ultrason vs gibi birçok tetkikten geçirilerek 4-5 saat müşahede altında tutuluyorsunuz.

    5) perde hava yastıklarını bir kez daha vurgulamak isterim çünkü çarpma sırasında hem eşimin başını vurmasını (kemerin de katkısıyla) engelledi hem de patlayan camın bizlere o hızla sıçramasını önlemiş oldu. dolayısı ile 4 hava yastığı (sürücü, yolcu ve yanlar) kesinlikle yan darbelerde yeterli değil, bunu maalesef uygulamalı şekilde öğrenmiş oldum ve şükrettim.

    toparlayacak olursam kesinlikle bu kaza bana perde hava yastığı olmayan bir araç almamam gerektiğini öğretti, tecrübeli olmanızın kaza anında işe yaramayabileceğini gösterdi ve tabii ki bir klişe olarak hayatın ne kadar pamuk ipliğine bağlı olduğunu hatırlattı. umarım bu bilgiler işinize yarar. sağlıklı günler efenim.
  • güvenlik ekipmanlarının önemini ve 8-10 hava yastığından azının çok riskli olduğunu göstermiş yaşananlar.

    bir ekleme yapmak isterim,

    45 yıllık sürücü de olsak, ışıklarda özellikle dörtlü kavşaklarda en öndeysek ve yeşil yandıysa hareket etmeden önce yolu kontrol etmekte her zaman fayda var.
  • 1 - emniyet kemerinizi takın
    2 - emniyet kemerinizi arkanızdan geçirerek takmadığınızda emin olun.
    3 - yanınızda birisi oturuyorsa onun da emniyet kemerini taktırın.
    4 - arka koltukta oturanlara da emniyet kemerlerini taktırın. (kazada arkadakilerin halini görseniz kendi kemerinizi de onlara takarsınız. özellikle çocuklara.)
    5 - tüm emniyet kemerlerinin takılı olduğunu kontrol edin.

    dip not: (bkz: iyi şoför yoktur dikkatli şoför vardır)

    edit: yazarın teki şunu da koy da görsünler emniyet kemeri takmayanın çilesini dedi. şu arka koltuktakiler mesela nasıl da fıldır fıldır geziyorlar. +18 değildir.
    https://www.youtube.com/watch?v=mkfvuhqvt2e
  • yorgunken araç kullanmayın. gerekirse bir tesiste durup dinlenip yola öyle devam edin. hiçbir şey sizin ya da trafikteki diğer kişilerin hayatından önemli değil.

    trafik kazası atlatmadım ancak meslek gereği çok şahit oldum.
  • asla ben iyi soforum kaza yapmam demeyin.
  • her şeyden önce soğuk kanlı olmak... çünkü çoğu olayda trafik kazasının travmasından sonra etrafa şuursuz bir şekilde yayılan insanlar başka mal sürücüler tarafından eziliyor, çarpılıyor... o yüzden her şeyden önce soğuk kanlı olup kaza ile ilgili birimleri aramak ve sonra kaza yeri güvenliğine dikkat etmek gerekir. gerçi burada ne yazarsan yaz kaza anında hepsi uçup gidiyor ama unutulmaması elzem olan soğuk kanlı olmak.
  • 1.(büyük harflerle) emniyet kemerinizi takın.
    2. sadece sizin iyi şoför olmanız yeterli değil, çevresel faktörleri dikkate almalısınız. evet siz çok çok iyi bir şoför olabilirsiniz ama etrafınızdaki tüm araçlara acemi muamelesi yapın. sinyal vermiyor, ordan dönmez ben çıkayım demeyin. döner.
    beni görüyordur aynadan demeyin, görmez hatta bakmaz. başkasının bir anlık dalgınlığının kurbanı olmayın.
    3. asla ama asla gaza gelmeyin.
  • yol boş diyerek kimseyle yarış yapmayın. yarışçılık ve sürücülük çok ayrı şeyler.
    sürücü ya da yolcu olmanız farketmez. emniyet kemeri takmak olmazsa olmazınız olsun.
    kesinlikle alkollü araç kullanmayın.
    akşamdan kalma alkollüyseniz de araç kullanmayın. alkollü olmadığınız normal şartlarda haklı olduğunuz bir kazadan sonra uzun süre hapis ve vicdan cezası çekebilirsiniz. ( böyle bir şey başıma gelmedi fakat 5 yıl hapis yatan tanıdığım var.)
    yaralanmalı veya daha kötüsü ölümlü bir kazaya karışırsanız (mağdur ya da sanık olarak farketmez) mutlaka vakit kaybetmeden, konusunda uzman iyi bir avukat tutmalısınız.
    hasarlı aracınızı tamir ettirmek ya da satmak seçeneği konusunda güvendiğiniz uzman kişilere danışınız.
    çocukların yeri çocuk koltuğudur. ön koltuk değildir.

    not: istanbul'da taksiciyim. özellile meslektaşlarımın herkesten daha dikkatli ve örnek olması gerekiyor. çünkü bir tane kötü örnek taksici bile trafik düzeninin bozulmasını daha çok hızlandırıyor.
  • çok ciddi bir kazadan yara dahi almadan kurtuldum.
    emniyet kemerinizi takın. şehir içi - uzun yol demeyin. mutlaka takın.
    uzun yolda ve yorgunsanız, gözlerinizin daldığını hissettiğiniz anda sağa çekip arabanın etrafında bi dolaşın. en yakın dinlenme tesisine bu şekilde durarak gidin ve orada dinlenin.
    gözlerinizin dalmaya başladığını, hafif uyku haline geçtiğinizi farkettiğinizde ''5 dk daha uyuyayım'' demeyin. uyandığınızda herşey için çok geç olur.
    takip mesafenizi koruyun.
    önünüzdeki araçların hareketlerini tahmin edin. örneğin; önünüzdeki araç, önündeki araca yaklaşmaya başlamışsa, şerit değiştirebilir. ona göre sürüşünüzü kontrol edin.
    acaba geçer mi dediğiniz yerde, geçmeye kalkmayın.
    gerçekten bir anlık hatanız, hayatları karartabilir.
  • şimdiye kadar bir kez yaşadım ve park halindeyken çarpan alkollü bir sürücü yüzünden oldu.

    adam olaydan hemen sonra inip telefonla konuşmaya ve uzaklaşmaya başladı. kaçmaya çalıştığını anlayıp koluna girip kaçmasına engel oldum ve "beni darp ediyorlar." diye bağırmaya başladı. hemen polisi aradım ve adli vaka olduğunu düşündüğümden onlar gelene kadar adamın kaçmamasını sağladım. bu arada adamın çalıştığı şirketin sahibi geldi. aracın şirket aracı olduğunu ve adamın ehliyetine el konulursa -ki bu kesin olacaktı- işlerinin aksayacağını söyledi. bu sebeple aracı, yanında getirdiği "ayık" olan kişinin kullandığına dair beyan vermek istediklerini söyledi. kabul etmedim ve polisi tekrar aradım. bu sırada "bursa küçük şehir, yarın yine karşılaşırız." gibi kendince bir tehdit mekanizması oluşturmaya çalıştı ama geri adım atmadım. ne gerekiyorsa onu yapmak istediğimi ve isterse ertesi gün beni görebileceğini söyleyip kartımı verdim. sonrasında o da üslubunu yumuşatıp kendi kartını verip ev ihtiyacım olursa yardımcı olmak istediğini söyledi. medeniyet güzel şey.

    enteresandır, tekrar aramam sonrası polis gelmek istemedi ve aramızda anlaşmamızı istedi. ısrarlarım ve başkası üzerinden tutanak tutmak istediklerini söylemem sonrası bir saatten fazla bir süre sonra gelip tutanak tuttular ve adamı karakola götürdüler. ben de o zamanlar çalıştığım şirketin bayramda ailemle keyifli vakit geçirmek adına verdiği şirket aracına hiçbir kusurum olmamasına rağmen çarpılmış olmasının verdiği mahcubiyeti yaşadım.

    kaza durumunda tavsiyeler:
    1. önce sakin kalmaya çalışın ve dörtlüleri yakın.
    2. sizde ya da olaya karışan araçta/araçlarda ambulans çağırmayı gerektiren bir durum olup olmadığına bakın.
    3. olay anındaki araç pozisyonları ve mümkünse sürücüyü de içerecek şekilde video/fotoğraf kaydı alın.
    4. hemen sonrasında araçları güvenli bir alana çekin.
    5. karşı tarafın plaka, ehliyet ve sigorta bilgilerini mutlaka alın. sigorta şirketleri ödeme yapmamak için türlü bahaneler aradığı için eksik bilgi/evrak yüzünden mağdur olmayın.

    genel tavsiyeler:
    1. araçta en az bir adet kaza tespit tutanağı ve tükenmez kalem bulundurun.
    2. bir kez kaza yaşadığınız için araçtan ve trafikten soğumayın. hayat devam ediyor.
    3. araç kullanırken telefona bakmayın (büyük harflerle yazıyorum.).
    4. siz her ne kadar dikkatli olsanız da dikkatsiz ya da sarhoş bir sürücünün hatası nedeniyle kazaya karışabileceğinizden, çevrenizi de iyi gözlemleyip trafiktekiler her an hata yapabilecekmiş gibi temkinli davranın (sinyal vermeden şerit değiştirenler, yolun ortasında aniden fren yapanlar, telefona dalıp kırmızı ışığı görmeyenler, vb.).
    5. tartışma ya da anlaşmazlık durumunda zorunlu hale gelmediği sürece her ne olursa olsun araçtan inmeyin. bir sonraki bineceğiniz araç ambulans ya da polis/jandarma aracı olabilir.
hesabın var mı? giriş yap