• 10 milyon defa daha "your anus" espirisi yapılırsa koca bir anüse dönüşecek gezegen. kesin bilgi yayalım.
  • halka tatlısı ile meşhur anadolu gezegeni. giderseniz yemeden gelmeyin.
    turizm ve madencilik de önemli gelir kaynakları.
  • 98 derece egik olup gunes sistemindeki en "ters" gezegen
  • keskin bir gozun 6 mag'lik gokcisimlerini gorebildigi dusunulurse, en parlak oldugunda 5.8 mag oldugu icin ciplak gozle de gorulebilmesi gereken bir gezegendir.

    ancak gorulebilmesi icin oldukca isiksiz bir ortam gerektirir ve muhtemelen o sirada gorulen milyorlarca yildiz arasinda hangisi oldugu secilemeyecektir.

    "illa ciplak gozle gezegen gorecem" derseniz, bu aralar gunes batinca guneybatida jupiter'e, gece yarisi doguda mars'a* ya da gunes dogmadan once doguda venus'e bakin, bosverin uranus'u falan...
  • osuruk gibi her yanı gaz olan sikindirik bir gezegendir. plüton'u gezegenlikten çıkarıp da bunu baştacı eden zihniyetin tee amınakoyım ben.
  • gezegen metan ve amonyak bulutlarından oluşmuştur. bu nedenle üzerinde durmamız mümkün değildir. fakat eğer durabilseydik, yerçekim ivmesi 8,69 m/sn2 olduğundan ve dünyanın yerçekim ivmesine çok yakın bir değerde olduğundan farkı anlamamız çok güç olurdu.
  • 1781'de astronom william herschel tarafından keşfedilen gezegen. eksenel eğikliği 90 dereceden fazladır, yani diğer gezegenler gibi doğu-batı istikametinde değil, kuzey-güney doğrultusunda döner. bu durumda kutuplarıyla ekvatoru arasında sıcaklık farı olmayan tek gezegendir.
  • frederick william herschel, gemini takımyıldızını incelediğinde ve uranüs'u keşfettiğinde öncesinde onu kuyruklu yıldız zannediyordu. kendisi de müzisyendir aslında; hobi olarak astronomi ile ilgilenir ve teleskoplar yaparmış. uranüs keşfedilmeden evvel bilinen gezegen sayısının 7; yani mistik bir rakam olması o dönem için bir kanıksanmışlıktı. sekizinci gezegen fikri olabildiğince uzaktı. herschel kuyrukluyıldız zannettiği uranüs'u bulunca şunları yazmıştır.

    ''gemini takımyıldızı civarındaki yıldızlara bakarken, diğerlerinden daha büyük olan bir tane gördüm. bu beklenmedik görüntü karşısında onu , gemini takımyıldızındaki yıldızlarla ve auriga ile gemini arasındaki küçük yıldızla kıyasladım, sonuçta hepsinden daha büyük olduğunu gördüm. bu durumda onun bir kuyruklu yıldız olduğu sonucuna vardım.''

    daha sonra matematikçiler, işin aslını, hesaplamalarıyla ortaya çıkardılar. güneş etrafında 84 yılda dönen ve 2.867.000.000 km uzakta olan satürn'den daha ötede bir gezegen olduğu anlaşıldı. herschel gezegenin ismini dönemin ingiliz kralı 3. george adına ''george'' koymak istese de mitolojinin hatrına uranüs ismi verilmiştir. hatta kendi isminin yani; herschel'in bile verilmesine karşı çıkılmıştır.

    uranüs'u ilk gören, aslında kraliyet gök bilimcisi, john flamsteed'dir. ancak kayda geçirmeyip normal bir yıldız olduğunu düşündüğünden elindeki şansı değerlendirememiştir. hatta ona 34 tauri ismini bile vermiştir.

    uranüs dünya'dan 67 kat daha büyüktür. çekici pek bi özelliği de bulunmamakta. yüzeyi çok soğuk ve metanın üzerini kaplamış, amonyak bulutlarından ibarettir. bünyesinde bolca hidrojen, %15 helyum bulundurur.

    ekseni oldukça kayık bir gezegendir ve kayıklığının gizemi hala çözülebilmiş değildir. en bilinen hipotez bir gök cisimi ile çarpışmış olması ihtimali. patrick moore gibi astronomlar; 50.000 km çaplı bir sıvı cismin, böylesine eğik olmasının, çarpışma dışı bir etkenle ilintili olduğunu düşünmekteler. tabii gezegenin bu özelliği onun mevsimlerini ve günlerini karmakarışık yapan bir duruma sokuyor. önce bir kutup, daha sonra da diğer kutup, 21 yıllık bir karanlığa gömülür. kutuplardan karanlıkta olmayan, sözde aydınlık tarafında da gece yarısı güneşi hüküm sürer.

    başka bir sorun da ekseninin kayık olmasından ileri gelen, kutup kısımlarının yön problemidir. hangi tarafının kuzey, hangi tarafının güney olduğu muammadır. voyager 2 ile 1986'da karşılaştığında da net bir sonuç alınamamıştır. normal şartlarda, voyager 2'nin ışık alan kısmına göre satürn'ün konumu, ışık alan yönün uzamsallığınca güney, diğer tarafı da kuzey olmalıdır ama astronomlar bunun tam tersini yapma konusunda karar kılmışlardır.
  • nasa tarafından kaydedilmiş sesleri için:

    http://www.youtube.com/watch?v=80ngl2ry8sa&sns=em
  • en tuhaf gezegenlerden biridir, eksen eğikliği yaklaşık 97 dere olduğundan, neredeyse yörünge düzlemiyle dönme ekseni çakışıktır. bununda tuhaf bir sonucu var, 84 dünya yılı süren uranüs yılının 42 yılında kuzey, 42 yılında da güney kutpu ışık almaz. güneş kuzeyden doğup güneyden batar. bir nevi yörüngesi üzerinde yuvarlanır. 2000km/saat rüzgar ölçülmüştür.
hesabın var mı? giriş yap