• habsburg siker atardı. oyna. devam.

    edit: okudum. hala habsburg siker atar. acem'e karşı hiçbir sikim yapamayan yavuz'u ulu komutan ilan etmiş kuru31'ci sözlük ergenleri. olm bu adam inanılmaz bir komutan olsa zaten yenebileceğini düşündüğü batı'nın üzerine yürürdü amk. götü yemediği için doğu'da arap kabilelerine falan sardı işte. olmayan tarihi mustafa armağan'ın hayal dünyası ile yorumlayamayın.

    bu amına kodumun sözlüğüne, bu kuru31ci ergenleri bilerek mi alıyorlar lan? bu başlığı açan manyak bugün ayasofya'nın ibadete açılacağını iddia etti. bu kadar aciz mi lan bu sözlük?
  • tren, uçak, otomobil, uzay mekiği, klima, elektrik, telefon, bilgisayar, superman, he-man, titanic, harry potter, hitler manchester united ve niceleri olmayacaktı. her işte bir hayır olduğu çok doğru bir sözmüş.
  • 82 münih
    83 paris
    84 milano vs vs vs.
  • zihniyet değişmeyeceği için bir skim olmazdı.

    elin gavuru keşfedilmemiş kıtalara yelken açmış. direnişle karşılaşmadan kuzey-güney amerika, avustralya, yeni zelanda gibi yerlere çökmüş.

    bunlar da milletin malına, karısına kızına çökmek için savaşmış durmuş, sonunda da üçün birini almış.
  • bu çılgın hamleyle safevi-memlük ittifakından efsane bir tokat yiyip doğusunu batısını şaşırma ihtimali yüksekti. çünkü o dönem osmanlı'nın çevresi çok güçlü türk devletleriyle çevriliydi.
    bugün ecdadımız diye safevi hanedanı övülüyor olabilirdi. hadi biraz tarihi gerçekleri konuşalım.

    sanıldığı gibi osmanlı devleti bir süper güç değil, yaşadığı dönemin birkaç güçlü devletinden biriydi.
    bugünkü gibi tek (hadi rus kanadıyla çift diyelim) kutuplu bir dünya yoktu. her bölgede güçlü devletler mevcuttu.
    hatta coğrafi büyüklüğün ötesinde askeri, ticari ve dini otorite olarak farklı kulvarlarda da güçlü devletler göreceksiniz.
    coğrafi büyüklüğü önemsiyorsuz çünkü tarımsal üretim dönemin en büyük gelir kaynağı.

    doğuda safeviler osmanlı'nın en büyük rakibiydi. o yüzden yavuz sultan selim'in batıya gitmeden onlarla savaşması gerekti.
    çünkü batıya yönelmeden önce doğuyu güvene alması gerekiyordu.
    hemen güneyinde memlükler çok güçlü bir devletti.

    batıda avusturya vardı ki, en güçlü döneminde bile osmanlı'nın aşamadığı bir engeldi.
    zaten fransa'nın, sonradan asya ticaretine hakim olan portekizlilerin,
    her daim akdeniz ticaretini elinde tutan ceneviz-venedik fraksiyonlarının da unutulmaması gerekiyor.

    bu şartlar altında yapılacak en makul hareket safevilerin anadoludaki hakimiyetini kırmaktı.
    en yanlış hareket de kızıldeniz'den öteye geçilmemesiydi. ve geçilemedi.
    osmanlı'nın çöküşünün en büyük sebeplerinden biri hint deniz yollarının önemsenmeyip portekizlilere terk edilmesi oldu.

    yani doğuyu olduğu gibi bırakıp doğrudan avrupa'ya yönelinseydi batıda avusturya'nın başını çektiği haçlı ittifakı, doğuda da büyük isyanlar ve safevi-memlük ittifakı arasında sıkışıp hızla dağılma ihtimali yaşayacaktı osmanlı.

    kendi kaderi için, böyle bir hata yapmaması çok isabetli olmuş.
  • osmanlı'nın batı'da başarısız olmasının tek sebebi teknolojik geriliğidir. yavuz sultan selim'de gitseydi gidebileceği maksimum yine viyena olurdu, çünkü avrupa corned gunpowder denilen zenginleştirilmiş barutu 1400'lü yıllarda kullanıyordu. ayrıca kullandıkları tetikleyiciler de osmanlı'nın çok daha ilerisindeydi ve osmanlı'dan çok daha hızlı ateşlemelerini ve dakika başına salvolarını arttırıyordu. ki ilk temaslı tetikleyici 1503'te ispanyollar tarafından kullanılmaya başladı, ki bu da yavuz'un en iyi ihtimalle avrupa'ya yönelebileceği tarihten 3-4 sene öncesi, osmanlı hala elle tetiklenen silahlar kullanıyordu o zamanlar.

    yavuz sultan selim'in doğu'da başarılı olmasının sebebi ise yine aynı şekilde teknolojik üstünlüğüydü. deveye binen bedevilere karşı gösterilen başarılar düzenli avrupa ordularına karşı gösterilemedi. istanbul'un alınmasını sağlayan üstünlük, çok kısa sürede batıya geçti, batının fethedilememesinin sebebi bu, yavuz sonrası komutanların başarızlığı değil.
  • edit:imla

    yüksek ihtimalle safevi devleti, anadolu içleri, suriye belki de mısır'a kadar yayılacak. osmanlı'nın türklüğünü ve müslümanlığını kaybettiğini iddia ederek türkmen, kürt ve araplardan oluşan büyük bir orduyla ankara'nın batısında herhangi bir yerde osmanlı ile büyük bir savaşa tutuşacaktır.

    osmanlı'nın yavuz'un batıda yaptığı savaşlar ile kazandığı deneyimler ve teknolojik gelişimler sonucu büyük bir kıyımın yaşanacağı savaştan galip ayrılsa da aslında iki tarafında galip ayrılamayacağını düşündüğüm savaş...(bkz: verdun)
  • nasil olumsuz dusunulmus anlamadim bu adam bir savas dahisi,tipki iskender gibi,ataturk ve alparslan gibi...

    bu adamdan sonra 40 sene oglu hukum suruyor ondan da sonra viyana kapilari dayanildiginda taktik hatalari ile avrupada ilerleyis duruyor yani duzgun yonetim olmadigi halde osmanlinin hala gucu devam ediyor.

    yavuz once batiya yonelse en kotu ihtimal almanlarla komsu olacak kadar ilerlerdi avrupada,bu komutan baba ahi midir nedir bilemem ama kisa hukumdarliginda buyuk isler basarmistir,keske ilk batiya yonelseydi diyebiliriz sadece ardindan.
  • o değil de halifelik ünvanını almasa ve alevileri katletmese sanki osmanlı"nın da hepimizin de hayrına olurmuş.
  • 8 yıllık iktidarında anadolu'da genel olarak mhp oylarını arttırdı. bir sekiz yılı daha olsaydı trakya'dan kuzey denizine kadar ciddi oy kazanırdı mhp.
hesabın var mı? giriş yap