• (catha edulis) bir bitki turu. fas cezayir tarafinda uyarici etkileri nedeniyle cignenerek tüketilen bir bitki. etken maddesi katinon, amphetaminle cok benzer etkide bir kimyasaldir cignendiinde merkezi sinir sistemi uyarilir, uyaniklik dikkat odaklanma artar ,ofori yapar, insanın cenesi acilir, konusma istegi artar, keyif ve enerji verir. 1 gun icinde tuketilemezse icindeki katinon katine donusup etkisiz hale gelir bu yuzden sabah erken saatlerde toplanip satilir. fastaki en zengin insanlar genellikle khat ureticiler yada tuccarlaridir.khat her gun uretildigi yerden londra-new york gibi kentlere dogru uzuun bir yolculuk yapar.cok tuketimi bagimlilik ve psikoza neden olur ayrıca surekli cignemek agızda ulserlere neden olabilir.ortadoguda geleneksel ve yaygindir,kusey afrikada tıpkı turklerin nargilesi gibi geleneksel bir keyif verici tuketim bitkisidir.
  • yemende tüketimi legal olan bitki.orada saat 12 ve 17 arası khat çiğneme zamanıdır.o saatler arası sokaktaki insanlar kahvelerde toplanıp kafa yapıp demlenirler,çoğu yemenlinin sol yanağı pörsümüştür;hep sol yanaklarıyla çiğnerler bunu.sol yanak kalp tarafında olduğu için kana daha çabuk karışacağı inancı oturmuş zamanla.etkisini göstermesi için 3 saat çiğnenmesi gerekir.*
  • etiyopya'da 40 hocanin bir araya gelip daire seklinde bagdas kurduktan sora dairenin ortasina, bir cuval "khat" dokup yasin okumaya baslamalari uzerine transa gecmelerini saglayan kuzu kulagi benzeri bir ot.
  • türkiye'de birlikte yakalandığınız takdirde -yalan olmasın- 20 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmanıza, suudi arabistan'da ise direkt kellenizi yitirmenize sebebiyet veren kafa yapıcı.
  • yemen'de 6 yaşındaki çocuktan 66 yaşındaki dedelere kadar herkesin yanağında çiğnenen, devlet görevlileri ve hatta askerler için bile çiğnemesi sakıncalı olmayan bitkidir. bildiğimiz yapraklı bitkiyi torbalara koyup satıyorlar ve öğleden sonra başlayıp gece yatana kadar devam eden bir ritüel başlamış oluyor. üzerinden 2-3 saat geçtikten sonra hala çiğnerken klimayı falan kapattırıp (40-43 derece falan sıcakta) oturan tipler de görülmüştür. bizde iş görüşmesinde sakız çiğnerseniz ayıplanırsınız ya orada khat çiğnerseniz hiç ayıplanmazsınız. dip not: sadece khat'ın yanında iyi kalite soğuk su tüketildiği gözlemlenmiştir. bu olay için kahveler falan kurulmuştur aynı nargile gibi çiğnerler. sigara içerken bile çiğneyebilirler o kadar rahattırlar bununla.
  • turist rehberlerinin geziyi kasasiz belasiz atlatmaniz icin yapacaklari uyarilarin en önemlilerinden biri, bu bitki üzerinedir: eger ortasinda kule olan bir tarla görürseniz, ne olursa olsun yaklasmayin, direkt vurulursunuz.
  • haftalık bir ingiliz tibbi dergisi olan the lancet a göre bağımlılık ve fiziksel zarara göre en aşağıda sonuç veren uyarıcı.

    ref: nutt d, king la, saulsbury w, blakemore c (march 2007). "development of a rational scale to assess the harm of drugs of potential misuse". lancet 369 (9566): 1047–53. doi:10.1016/s0140-6736(07)60464-4. pmid 17382831
  • müslüman ülkesinde, kadınların sadece gözlerinin görülebildiği yemende tüketilen uyuşturucudur. hristiyanlıkta problem olarak görülmeyen şarap gibi, müslümanlıkla izah edilemeyen sigara gibi, yemendeki inanç sistemi içerisinde de bu uyuşturucu rahatlıkla tüketilebilmektedir. demek ki dini inançlar, o kadar da tınlanan bir sistem olarak, örneklerin yaşandığı memleketlerde değerlendirilmemektedir.

    peki o zaman bu durumlar nasıl ifade edilir?

    "insan dine uyacağına din insana uysun" denilmiş ve yaşam şekline göre dini kurallar şekillendirilmiştir. peki bu durum anormal değil midir? tarih yazar ki, değildir. çünkü tarih bu durumları çokça yazar. hayatta yaşanan buna benzer çelişkilerle dolu toplumlar, başkasının çelişkisini kabullenemez ve başlar kendi yaşamını başkasına empoze etmeye. sorunlar da tabi ki bir yerden sonra kan dökerek çözülmeye çalışılır.

    dünyanın tarihini bu mantıkla yazan tüm toplumların taa...
  • bu bitkinin kuryeliğinden ilk tutuklama gerçekleşmiş. kaynak
hesabın var mı? giriş yap