5 entry daha
  • bu tanımın yapılmasındaki amaç, kürtlük ifadesini yumuşatıp, tolere edilebilir hale getirmek değildir. zira, türkiye'deki bütün kürtler'i hedef almıyor bu tanım (en azından şu an için). türkiye'de sadece yalın olarak "kürt" olarak tanımlayabileceğimiz insanlar da var, onlar ayrı. öyle bir derdimiz olsaydı, türkiye'deki bütün kürtler'i kapsayan bir şey tanımlardık. yani bu tanımı yapmak isteğimizin altında böyle fasaryadan bir sebep yatmıyor.

    (bkz: #10598336)
    ayrıca, bu ifadenin kürt kısmı ile sorunlu olan türkler olduğu gibi, turko kısmı ile sorunlu olan kürtler de vardır (çoğunun sorunu olmasa bile). şimdi o kısıma değineceğim zaten.

    sadece basit bir kelime oyunu değil bu. hayali insanlardan bahsetmiyoruz. gökteki ay kadar gerçek bu insanlar. elle tutulur, somut bir gerçeklik bu. zaten bu yeni bakış açısının sağlamlığı ve tutarlılığı buradan kaynaklanıyor. örneğin, dağ türkleri safsatası ile soslandırılmış eski bakış açısı ne kadar havada kalıyorsa, bu yeni tanım bir o kadar yere basıyor. çünkü politikamızı kurarken, olmayan dağ türkleri'ni değil, var olan turko kürtleri temel alacağız. işte tam bu noktada, herkesin muhtemelen ıskaladağı bir nokta da şudur; eğer biz politikamızı bu gerçeklik üzerine kurarsak, kürt milliyetçilerini, turko kürtler'in varlığı ile sorunlu hale getirmiş olacağız. nasıl eskiden, dağ türkleri safsatası bizim politikamızın zaafiyeti olmuşsa, yeni durumda turko kürtler'in varlığı ve kürt milliyetçilerinin, ari kürtlük arayışı nedeniyle, turko kürtler gerçeğini inkar etme çabaları, onların politik zaafiyeti konumuna gelecek. zira gerçekler ile savaşmak zordur.

    aslında, turko kürtler ezelden beridir, kürt milliyetçilerinin kabusudur. doğuya giden öğretmenlerin katledilmesi veya kürt feodalizminin ve töresinin kürtler'e dikte ettirilmesinin altında bu sebepler yatar. türkler'e benzeme de ne yaparsan yap ? zira, türkler ile etkileşime giren her kürt bir yerden sonra, kürt milliyetçiliğinin kapsam alanı dışına çıkacak, kendi kişisel çıkarına ve turko kimliğine aykırı olacağı için türkiye'den kopmayı reddedecektir. bu bakımdan, kendileri adına daha hayırlı da olsa, sırf sürecin sonunca turkolaşmak olduğu için, kürt milliyetçileri, kürtleri töre şemsiyesi altına iteklemiştir. çünkü töreyi unutmadığın sürece kürt kalırsın ve turkolaşma sürecinden uzak kalırsın. yukarıda yapılan oryantalist eleştirilerinin patladığı yer burasıdır işte. turko kürtler'in sosyal statü olarak diğer kürtler'in üstüne çıkması bir yerde bu doğal sürecin sonucudur. (sadece bu değil elbette sebep)

    farz edelim ki, biz yeni politikamızı, kürtler'in kürt kimliği değil de, türk kimliği üzerine kurduk. yani onların türk kimliğini geliştirmeye çabaladık. kim beni bu yüzden suçlayabilir ki ? kürtleri türk kültürü ile etkilemek bir suçmudur, yoksa doğal bir sonuç mudur ?

    herşeyden önemlisi, kürt milliyetçileri bu konuda ne yapabilir ? "ey kürt oğlu kürt, kürtlüğünü unutma, aman sakın ha ince belli bardaktan çay içerek türkleşme" demek dışında. işte bu noktaya gelip, bu adamların gerçek yüzünü, halkın gözüne sokabilirsek, bu mesele sonsuza kadar kapanmış olacaktır.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap