7 entry daha
  • turko kürtler(olayla çok az ilintili olarak (bkz: ülkücü kürtler)) zaten varlığı su götürmez bir gerçek. ister son 60 yıldaki politikaların bir sonucu deyin, ister beraber yaşamanın doğal sonucu deyin böyle bir etkileşim olacaktır, oluyor da. ama turko kürtler in büyük bölümü doğal bir sürecin sonucu değil. sokakta, okulda, televizyonda kürtçeye yer olmadığı için anneannesi ile anlaşamayan nesiller yetişiyor artık. kürtçe öğrenmek için tek uygun yer olan evlerde ise bazı aileler tarafından ise, kimi zaman aman çoçuğum yarın okula başladığında aşağılanmasın güdüsü, kimi zaman da kürtçe nin bir dil olmadığına dair inandırıldığı safsatalardan, kimi zaman da hiç de yersiz olmayan korkularından kaynaklanan oto asimilasyondan dolayı kürtçe öğretilmiyor. ve türkiye de kürtçe ye olan bakış açısı böyle devam ettikçe, fransa yı bir 50 yıl geriden takip etttiğimizden dolayı 2025 li yıllarda korsika dili gibi kürtçe yi tanıyıp okullarda ders verilmeye başlandığında kürtçe bugün ile karşılaştırıldığında büyük oranda artık edebiyatı, müziği yapılan ama sokakta yeri olmayan bir dil haline gelmiş olacak. o zaman olayın sorumluları arkasına yaslanarak kürtçe yi günlük yaşamda bitirmenin verdiği gurur ile ince belli bayraktan çayı gururla yudumlayabilirler.[sonunda konuyu buraya bağlayabildim. sahi nedir bu ince belli bardak olayı. ince belli bardaktan milliyetçilik yürüten kürt olayın ilk kez duyuyorum. ince belli bardağın bir numarası mı var]

    peki bu dönemde ne olacak, gerek doğal göç süreci, gerek terörün oluşturduğu göçün ekonomik ve sosyal etkilerinden farklı olarak daha kolay ama daha acı sonuçları olan bir asimilasyon süreci olacak. bir yanda kürtçe göç edenlerin günlük yaşamında yerini ingilizce ile karışık bir türkçeye bırakırken, öteki olduğunu hissetmenin verdiği bir dışlanma ile içinde milliyetçilik hiç olmadığı kadar artacak. ve türkçe konuşan, türkçe düşünen bir kürt milliyetçisi, ırkçısı kesim oluşacak. ki bu süreç zaten 90 ların başından beri başlamış ve kendisine tam da istediği gibi, kendisini fazlasıyla öteki olarak hissettirecek ve motivasyonunu diri tutacak bir rakip olarak türk ırkçılarını bulmuş durumda. sonrası mı, düşünmek istemiyorum. şu bir gerçek ki türkiye de kürtlerin büyük bölümü, hem ülkenin batısına geçmemiş olduğundan, hem de din kardeşliği olgusundan dolayı, henüz kürt sorununda bir parça olmamış, öteki olduğunu hissetmemiş durumda[terör sorunu ile tamamen bağımsız olmasa da farklı şeyler].

    kısaca turko kürtler doğal bir sürecin sonucu değiller. ve şimdilerde içinde geçmişte olmadığından fazla tehlike barındıran bir sürecin çocukları. yukarda sayılan örnekleri gibi "iyi, başarılı" sonuçları çıksa da, başarısız, sorunlu sonuçları ile karşılaştırıldığında bu ihmal edilecek derecededir.

    peki nedir çözümü?sanırım toplum mühendisliğini, bırakıp işi oluruna bırakmak.

    edit: işi oluruna bırakmak tabii ki satükonun devam etmesi anlamına gelmemeli. tersine bugüne kadar idare ederek, toplum mühendisliği yaparak sürdürülen statükonun ne kadar ciddi şeylere gebe olduğunun altını çizmek istedim.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap