462 entry daha
  • bir makinenin vızıltılı sesini duyun ve soğuğu teninizde hissedin. bırakın kör edici ışık etrafınızda uçuşsun ve çöl kumları görüşünüzü yok etsin. boşluğu hissettiğinizde, sizi anlayan birinin anlamlı sözleri teselliniz olacaktır. bu sözler de pink floyd tarafından 1975'te ortaya konulan wish you were here albümünden bir nehir misali akar yüreğinize.

    şarkılarda işlenen temalar genellikle yabancılaşma, gerçekliğe duyulan hayal kırıklığı ve müzik endüstrisinin karanlık yüzü üzerinedir. müzik sektörünün insan ruhunu bir kenara koyup makineleşme eğilimi göstermesi üzerine oluşan varoluşçu düşünceyi ve insanla olan bağlantının kaybolmasını anlatır.

    person of interest dizisinin 4. sezon finalini de derinleştiren albümdeki "welcome to the machine" parçasında kısıtlanmışlık temasını görürken aynı zamanda da uğultulu sesler çıkaran bir makinedeki üretim hattındaymış gibi hissederiz. arkada bu sesler ilerlerken biz de plak şirketleri tarafından yetenekli sanatçılara verilen sahte şöhret vaatlerini ve hayal kırıklığını görürüz.

    "what did you dream? ıt's alright, we told you what to dream... you dreamed of a big star" (welcome to the machine)

    albümün kapak resmi dikkatimizi çeker: görsel
    albüm temaları temelde hislerini kaybetme, insan olmayı kaybetme, yabancılaşma ve makineleşme üzerine olduğundan albüm kapağı fikri için hem duygusal hem fiziksel anlamda "yokluk, var olmamak" kritik bir unsur niteliği taşır.

    albüm kapağında yanmakta olan adamın müzik endüstrisi nedeniyle tükenmişliği temsil ettiği, karşısındaki adamın boş bakışlarının ise uyuşukluk ve boyun eğmeyi gösterdiğini söyleyebiliriz. müzik endüstrisinin karanlık yüzünü güçlü bir biçimde temsil etmektedir. el sıkışma ise genelde insanların otomatik yaptığı bir davranış olduğundan burada anlamsız insan etkileşimini temsil eder. yabancılaşmayı ve hislerimizden kopmanın nasıl yaygınlaştığını anlatmaktadır.

    bu albüm başta progresif rock olmak üzere birçok tür için farklı yolların açılmasına olanak tanımıştır. unutulmaz melodileri ve derin sözleriyle müzik tarihindeki yerini koruyacak bir albümdür wish you were here.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap