468 entry daha
  • dark side of the moon’un çok başarılı olması, pink floyd için yolun sonu gibiydi. yeni yetmeliklerinden beri kovaladıkları amaca ulaşmışlardı. rock’n’roll bağlamında yapılacak bir şey kalmadığını düşünüyorlardı. yeniden stüdyoya girdiler, sebebi kendi deyimleriyle “can sıkıntısı” idi. yıllarca uğraşıp belli bir noktaya gelince, geldikleri noktanın tam da istedikleri yer olmadığını düşündüler. gruptan birinin yeni bir fikirle çıkıp gelmesini bekliyor gibiydiler. sonuçta bir albüm yapmak için bir araya geldiler, fakat kimsenin kafasında ne yapacaklarına dair bir fikir yoktu. “wish you were here”a başladıklarında "kimse orada değildi". yalnızca bir alışkanlığı sürdürüyorlardı, pink floyd olma alışkanlığını. herkesin aklı başka bir yerdeydi. orada bulunmak istemiyorlardı bile, çünkü bir birliktelik duygusu yoktu, aslında artık bir grup değillerdi. olayı david gilmour tetikledi, “wish you were here”daki o ilk yüksek sesli gitar girişi, albümün başlangıç cümlesiydi. sonra oradan başlayarak “shine on you crazy diamond” üzerinde çalıştılar. roger waters neden syd için söz yazdığını bilmeden yazdı sözleri. david gilmour’un başlangıçtaki gitar cümlesi çok hüzünlüydü, belki de ondan. o melodi bütün albümü etkiledi. pink floyd için çok kasvetli günlerdi. “wish you were here’’ın kayıtlarından çok önce syd’in parçalanmışlık durumu grubun genel ruh halini yansıtıyordu.

    birçok insan “wish you were here'in hüzünlü bir albüm olduğunu düşünür. dünya çok hüzünlü, çok boktan bir yerdir ve grup syd için çok üzgündür. elbette onun önemi büyüktü, hemen her şeyi o yazıyordu. grup onsuz olmazdı, ama onunla da olmuyordu; birlikte çalışmak imkansızdı. “wish you were here’’ı kaydederken stüdyoya gelmişti. o şişman, kel ve deli herifi karşılarında gördüklerinde gözyaşlarını tutamamışlardı.

    “wish you were here” gelmiş geçmiş en iyi rock’n’roll albümlerinden biri. çok başarılı oldu, bu yüzden de herkes pink floyd’a yüklendi. kendilerine saldırmak için syd’i alet ettiler. bir yalan uyduruluyordu, sonra da diğerleri ona inanmaya başlıyorlardı. syd’in uzay rock’unun yaratıcısı olduğu da palavraydı mesela. uzayla ilgili tek bir parçası var: “astronomy domine”. uzayla ilgili başka bir şey yazmadı, ama onun bütün bu işlerin öncüsü olduğu yazılıp çizildi. hepsi boktan bir laf yığınından ibaretti.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap