16 entry daha
  • odysseus'un gemisi ormanlık bir adadaki günbatımına ulaşır. büyücü kirke evine davet eder. odysseus'un mürettebatından bir tek eurylokhos gitmez. bir hile sezinler çünkü.
    kirke kendi yaptığı şaraba onlara peynir, un ve yeşil bal ezip buna bir de kötücül şerbet karıştırır, onlara yurtlarıyla tüm anılarını unutturmak için...adamlar içkiyi içer içmez kirke tümünü domuz yavrusuna çevirir. domuz suratlı olur, domuz gibi kıllanırlar, fakat akılları başlarında kalır. gemide kalan eurylokhos odysseus'a haber verir. odysseus iki ağızlı kılıcını ve yayını alarak uğursuz eve doğru yola çıkar. yolda hermes'e rastlar. hermes ona kirke'nin çevirdiği dolapları bozacak bir sihirli ot verir.
    odysseus kirke'ye gider, kirke odysseus'a da içki verir ama hermes'in otu sayesinde etkisiz kalır. o zaman kirke anlar ki bu adam, geleceğini hermes'in vaktiyle kendisine bildirimiş olduğu şu "binbir düzen sahibi odysseus'tur"
    kirke stiks* üzerine yemin eder ve adamları tekrar domuzdan insana çevirir. ve hep birlikte hoş bir yıl geçirirler.

    *stiks bir nymphe olup okeanos ile tetis'in kızıdır; ölüler ülkesine nehir olmuştur. tanrılar onun üzerine ant içerler. andına vefasızlık eden bir tanrı bir yıl boyunca nektar ve ambrosia'dan yoksun bırakılır, dokuz yıl boyunca da tanrıların arasından kovulur.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap