5 entry daha
  • kalypso odysseus’un gizemli tanrıçasıdır. adasında tek başına yaşar. zeus’un kasırgasında arkadaşları boğulan odysseus, dokuz gün denizde kaldıktan sonra kalypso’nun adasına çıkar.

    kimi yorumlarda odysseus’u adasında yedi yıl boyunca zorla tuttugu yazar kalypso’nun… ama o, odysseus’u gerçekten sever ve kendisiyle kalması koşuluyla ona ölümsüzlüğü teklif eder. ancak yirmi yıldır görmediği güzel karısı penelopeia'yı unutamayan odysseus bu teklifi reddeder.

    efsaneye göre sekizinci yıl yine gözü yaşlı ve üzgün bir şekilde kayalıklar üzerinde duran odysseus’a tanrılar acır ve kalypso’nun onu yurduna göndermesini isterler. tanrıça istemese de bir sal yapıp melankolik kahramanı adasından uğurlamak zorunda kalır. elinde altın mekik tutan kalypso, üzgün ve özlem dolu odysseus’a umutsuzca bakar. onun kendisini istemediğinin ve kederler içinde kendini yiyip bitirdiğinin farkındadır.

    yurda dönmesi için izin çıkınca, odysseus denize açılır. uzun süren fırtınaların ardından phaiakların ülkesinde karaya vurur. olaylar gelişir…

    (bkz: odysseus)
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap