2 entry daha
  • kürtler feodal ve (alttan alta gelişimini tamamlamamış, geri) toplumdur önermesinin altını doldurmak için fazlasıyla genelleme içeren ve hiç duymadığım isim/tanımlar duymama neden olmuş ifade. iyi de bu isim ve tanımları duymamamış olmamın ne önemi olabilir?
    1) bahsedilen toplumun bir bireyi olmam, dolayısı ile fikir belirtmek için bilgi sahibi olmam
    2) böyle birşey varsa bile ben duymamış isem bu da kürtlerin homojen bir toplum olmadığının bir delilidir.

    yine de feodalizm kürtler de yoktur demek ne kadar saçma ise kürtler feodal bir toplumdur demekte o derece saçmadır. yani; evet kürtler de feodalizm vardır(veya eskiden vardı) ama bu tüm kürtlere homojen bir şekilde dağılmamıştır.

    aslında feodalizm avrupa dan ihrac edilmiş bir tanımdır. dolayısıyla bu topraklardan çok batıya ait bir tanım. avrupa daki feodal toplumların yapısının en önemli özelliği çıkarları belli bir yöredeki insanların bir kan bağı olmadan feodal toplum düzenine tabii olması. oysa kürtler de ve de doğu toplumlarındaki en önemli özelliği kan bağının temel olması. onun içindir ki aşiret bu yapı için varolan ve daha doğru bir tanımdır.

    peki günümüzde aşiret düzeninden bahsetmek ne kadar mümkün? televizyon dizilerini bir kenara bırakırsak çoğu yörede aşiret düzeninden bahsetmek mümkün değil. evet belki hala bazı yörelerde gücünü kaybetmemiş güçlü aşiretlerden bahsedilebilir ama bu kürtlerin geri bir toplum olmasından değil bölgesel ekonomik ve eğitim sorunlarından kaynaklanmaktadır. çünkü aşiret düzenini dayandığı en büyük dayanak toprak ve tarımdır. kişinin geçimini sağlamak için bir toprak parçasına ihtiytaç duyduğu düzen aşiret düzenini destekleyen en büyük nedendir. insanların geçim alışkanlığı değiştiğinde bu düzen de değişmeye mahkumdur.

    peki aşiret düzeni topluma ne gibi şeyler getirmişti(r). zannedildiği gibi diğer doğu toplumlarından farklı veya yeni şeyler getirmemiştir. doğu toplumlarının hepsinde töre, gelenek görenek, kanbağı, aile çok önemlidir. hatta wyatt earp ın filmde sürekli tekrar ettiği "hayatta en önemli şey kan bağıdır" sözü sanki bu toplumlar için söylenmiş gibidir.

    kürtler de akraba evliliğinin çok olması yine zannedildiği gibi aşiretlerin getirdiği bir yenilik değildir. bu yine doğu toplumlarında çokca rastlanan bir olgudur, daha önce internette akraba evliliği ile okuduğum fakat şu an açamadığım bir siteye göre ( www.cousincouples.com)
    bu tür evliliklerin en çok rastlandığı ülke arabistan. nedeni ise basittir; bu toplumlar yapı itibari ile kapalı toplumlardır. ve evliliklerde görücü usulü ya da en azından aile büyüklerinin onayı şart olduğundan(ki eskiden küçük yaşta evlendirildiği için ailelerin tercihi daha önemliydi) ailelerde tanımadığı insanlarla evliliklere onay vermediğinden bu tür evliliklere sık rastlanır. fakat insanların eğitim seviyesi arttıkça(ve kendi tercih ettirecek yaşa geldiğinde) çocuklarının yaptıkları tercihlerede saygı duyuldukça bu evlilikler azalacaktır. yani bu aşiret in getirdiği yazılı olmayan bir kural yapısından çok toplum yapısından kaynaklanmaktadır. bu evliliklerde miras bir etken olabilir, ama temel neden yuıkardakidir. kasablarda ve büyük şehirlerde bu evliliklerin daha fazla olmasının nedeni ilk nedenle ilgili; kapalı toplum yapısı değişmekte, insanlar daha fazla ve farklı kişiler ile ilişki kurmakta. ve eğitim seviyesi arttığı için biraz daha değişime açık olmakta.

    kürtler de evlenmiş çocukların ailesi ile birlikte yaşadığı doğrudur. fakat bunun nedeni babaların içlerinde bulunan dinmez emperyalist fikirler değil ekonomik durum ve ekonomik yapıdır. geçim genelde toprak ile olduğu ve toprağı paylaştırmak için tüm çocukların evlenmesi beklendiğinden, yani ortaklık devam ettiğinden böyle bir yaşam tercih edilir. ama yine vurgulamak gerekiyor ki, baba sadist değilse bu zannedildiği gibi babanın çocukları sömürdüğü değil müşterek bir ortaklıktır. diğer bir neden ise yeni bir ev yapmanın getireceği ekonomik yük.
    yiine kadın çok çocuk doğurmasınında bu emperyalist fikirlerle ilişkisi yok. kadın canı istediği zaman tek başına çocuk doğuramadığından bunu silah olarak kullanması mümkün değil. çok çocuk doğurmanın nedeni kadının iktidar mücadelesinden çok erkeğin isteği ile ya da müşterek olmakta. çünkü tarımın temel uğraş olduğu toplumlarda yeni bir çocuk aileye ekonomik yük değil tersine faydadır. bu yine şehirde ekonomik uğraşın ve ekonomik kaygının değiştiği durumlarda bu da değişmektedir.

    kürtlerde çocuğa 2-3 yaşına kadar isim verilmediği görmediğim, duymadığım bir iddia.

    yine kadının doğu toplumlarında hakettiği değeri alamadığı doğru. ama bunu yine aşiretlere bağlamak sadece kürtlerde ve de aşiret böyle emrettiği için olduğunu söylemek fazlasıyla gözü kapalı bir genelleme olacaktır. teşhis yanlış olunca çözüm de yanlış olacaktır.

    güneydoğu da çok çocuklu ailelerin nedeni yine zannedildiği gibi aşiretin etkisi yok denecek kadar azdır. çünkü bunun asıl nedeni bölgedeki ekonomik yapı, dini nedenler ve eğitimsizlik. bölge hala bir tarım toplumu olduğu için ve tarımla uğraşan toplumlarda fazla bir birey aile ekonomisine yük değil güçtür. bu toplumlarda büyük bir aile her zaman için daha güçlü bir ailedir. oysa işin içine eğitim girdiğinde değişecektir.

    ama türkiye de geniş aileler ile pkk veya kürtlerin gizli bir politikası olduğuna dair ilginç bir inanış olduğundan olay yine aşiret ile ilişkilendirilmekte. çünkü formül basit; pkk aşiret düzeninden beslenmekte, aşiret çok çocuklu olmayı emretmekte, o zaman çok çocuk yapanlar pkk destekçisi (bkz: görevim kürt nüfusunu arttırmak). oysa pkk nın çıkış yaptığı nedenlerde, beslendiği nedenlerde maalesef uzun dönemdeki yanlış politikalardır.

    sonuç olarak şu an kürtler arasında kesin bir feodalizm ya da aşiret yapısından bahsetmek mümkün değildir. varlığını devam ettiren aşiret ya da yanlış gelenekler(tabii hepsi kötü değil, güzel geleneklerde var) ise ekonomik ve eğitim eksikliğinden kaynaklanmakta. veya bu nedenlerden dolayı değişmeye dair yeterli irade olşumamakta. çözüm ise ne taa 1970 lerde 50 lerde tartışılan toprak reformu (bkz: türkiye de geri kalmışlığın tarihi) ne de başka birşeydir. dolayısı ile bir günde, bir yıl da, hatta 10 yılda çözülecek birşey değildir. çözüm eğitim ve ekonomik durumun değişmesidir. teşhis yanlış yerlerde arandıkça, çözüm de gecikecek kaybolan da sadece şu anki nesil de olmayacaktır.
54 entry daha
hesabın var mı? giriş yap