3 entry daha
  • ing. lucy of lammermoor. ya da lammermoor'lu lucy. bu öncelikle bir roman. sir walter scott'un yazdığı ve feodal geleneklerin hüküm sürdüğü bu iskoçya bölgesinde yaşanan aşk, ihtiras ve cinayet girişimiyle sonuçlanan ahlaki düğümleri konu alan, eski zamanların pembe dizisi.

    ilk kez napoli'de 1835'te sergilenen eserin libretto'su, verdi'nin dört operasının libretto'sunu da yazmış olan salvatore cammarano'ya ait. üç perdelik eserde, izleyicilerin konuya daha rahat adapte olabilmesi için isimler italyanca hallerine çevrilmiş. örneğin henry - enrico, lucy - lucia, norman - normanno, edgar - edgardo'ya dönüştürülmüş.

    açıkçası cammarano romana birebir bağlı kalmamıştır. hatta çoğunlukla "ay burası çok güzel, burayı alalım...hmmm burası saçma, atalım" şeklinde bir yaklaşımla yazmıştır hikayeyi. bölgeye de bir tane kale kondurmuş, öykünün bu kale içerisinde dönmesini sağlamıştır. opera ağırlıklı olarak baş kadın karakterin aryalarından oluştuğundan, bu rolü canlandıran sopranoları da meşhur etmiştir.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap