8 entry daha
  • kürtler in şu an içinde bulunduğu durumu tesbitten çok kafadaki kalıplaşmış oryantalist fikirleri ifşa eden bir kavramdır. oldukça geniş ve farklı ülkelere ait bir coğrafyada yaşayan kürtleri tek tip, birbirinin kopyası ve de statik bir toplum olarak görme arzusunun ön kabullerle tatmin edilmesidir. ki buna göre kürtler yönetilmesi ve de "kurtarılması" gereken bir toplumdur. bu yabancı olmadığımız bir fikirdir, zira aynı fikirler uzunca bir dönem batıya hakim olmuş oryantalizm in, lokal olarak daha dar bir çerçevede, türkiye deki yansımasıdır.
    (bkz: oryantalizm) (bkz: edward said)

    bir kez daha yineleyerek: aşiret, kapalı toplum yapısı, birey değil toplum olarak ifade etme/algılanma ve bunun sonuçları yalnız kürtler in değil ortadoğu toplumlarının çoğunluğunun muzdarip olduğu bir sorun(du). fakat bu sorun tüm dünyadaki hızlı gelişmeye paralel olarak hızla değişmekte. fakat bu sorunlar ortadan kalkmaktan çok farklı bir yapıya evrilmekte. mesela şehirleşme ile birlikte aşiret yapısı zayıflarken bu sefer ekonomik ve sosyal sorunlar artmıştır[aşiret varken elbette yine vardı bu sorunlar, fakat bu kadar ön planda değildi].

    fakat bu sorunlar ifade ederken, amaç üzüm yemekse, oryantalist bir bakış açısı ile yapılmamalı. biz biliyoruzki bu bakış açısı uzunca bir dönem batılı çoğu kimseyi esir almıştı. ve yine biz biliyoruz ki oryantalizm ve doğu ve de toplumlarına dair kafadaki bu kalıplar haberlerin verilmesi ve okunmasına da yansır. (bkz: covering islam) (bkz: edward said)

    yalnız bu haber okumalarında yapılan bariz yanlışları işaret etme adına yapılan ironinin aynen, üstelik bu sefer satır aralarında "bak büyük abi* nin zaten bu ülkede yaşamanıza dair büyük hoşgörüsü var, bunu suistimal etmemeli, büyük abiyi kızdırmamalı. kızınca neler olabileceğini bir düşün" tadında mesajlarla, kategorizasyona tabi tutularak[(kürt milliyetçileri, türko kürtler(bu tanımdan bile bir oryantalizm analizi yapılabilir ama neyse..)], döndüğünü görmek insana acı veriyor;

    "doğu ve güneydoğu illerinden..... kiralanan çocuklar.." haberindeki çocukları kürt feodalizmine bir örnek olarak sunmanın ilk şartı bu illerden toplanan herkesin kürt olduğu ön kabuldür. eğer bu illerden toplanan herkes kürtse bu kürtler deki feodal yapıya[ki bence feodal yapıdan çok, bir ahlaki bataklığın örneğidir] örnek olarak verilebilir. eğer hepsi kürt değilse o zaman bu özelde kürt feodazlimine değil genelde feodalizme örnek olacaktır[yineleyerek; bu feodal yapıdan çok, başka bir soruna işaret]. yani doğu ve güneydoğu dan toplanan tüm işçilerin kürt olduğu ön kabulu olmadan hiçbir süzme işlemine tabi tutmadan bunu kürt feodalizmine örnek olarak göstermeniz mümkün değil. yani bu ön kabulü yapıyorsanız, doğu ve güneydoğu illerinde sadece kürtler in yaşadığını kabul etmiş oluyorsunuz. böyle bir durum olsaydı kürt illeri tabiri pekala uygun olabilirdi. [ asiri nufus artisinin kurt sorununa etkisi de benzer ön kabuller içerdiği, doğu ve güneydoğu illerindeki nüfus artışı hiçbir süzgece tabi tutulmadan kürt nüfus artışına örnek verildiği için örnek verildi ]. oysa doğu ve güneydoğu daki illerin çoğunu gezmiş ve de orda doğmuş biri olarak; durum böyle değil. o illerde sadece kürtler yaşamıyor, ve de orda yaşanan sorunlar sadece kürtler in değil. tamam ülkedeki sorunları kürtlere yıkma adına bir çabanın olduğu bariz . (bkz: dogru degil dogruysa bile kurtler yapmistir)
    yalnız bunu yaparken bu türden fahiş yanlış ön kabullere girilmemesi tavsiye olunur.

    ve elbette doğu ve güneydoğu daki illerde sadece kürtler değil, araplar, türkler ve daha birçok farklı etnik yapıuda kimseler yaşadığı ve ülkedeki oturma iznine sahip herkese açık olduğu gibi, batıdaki illerde ülkede oturma iznine sahip herkese açıktır.
48 entry daha
hesabın var mı? giriş yap