6 entry daha
  • tanımını türk dil kurumu sözlüğü nde bulamadığım sözcük. (diyebilirsiniz ki canım kardeşim, hangi dünyada yaşıyorsun sen, bu türkçe bir sözcük değil ki o sözlükte olsun. haklısınız da günlük hayatta artık çok kullanılan bir sözcük bu. ayrıcana aynı sözlükte ne moderatör , ne kolaylaştırıcı , ne de kolaylaştırma sözcüklerini bulabildim. buyrun burdan yakın. içimizden bazıları başka bir dünyada yaşıyor ama hangileri acaba?)

    moderatör sözcüğünün karşılığı olarak kolaylaştırıcı kelimesi kullanıldığı üzere moderasyon için de kolaylaştırma eylemi denilebileceğini düşünüyorum. internet ortamında bazı sitelerde, ve mail gruplarında site veya grubun site-grup sahibi ve/veya moderatörleri tarafından koyulan kurallara uygun olarak işlemesini sağlama işlemi olarak tarif edilebilir. moderasyon internet dışındaki ortamlarda da yapılabilmektedir. toplantı, tartışma gibi olaylarda da kolaylaştırıcı lar bulunabilmektedir.

    hal böyle olduğu üzere moderasyon un tanımı ve moderatörün yükü site-grup kuralları ve moderatör ün belirlenen görevlerine uygun olarak değişkenlik gösterebilmektedir.

    içinde forum bulunan bazı internet siteleri ve yine bazı mail gruplarında, ekşi sözlük ve benzeri klonlarında moderasyon yapılmaktadır.

    uzun yıllardır mail grupları nda moderasyon üzerine tecrübem olduğu üzere bu iş üzerinde epey bir kafa yormuş bulunmaktayım. mail gruplarına baktığımızda moderasyonun tanımı kişisel yorum lara ve tercih lere göre epey değişmektedir. şöyle ki bazı moderatörler çok sıkı kurallar takip etmekte, özen göstermekte iken, bazıları ise moderasyonun tanımını sadece teknik konulara indirgeyerek grup içi yazışmalara hiç müdahale etmemekte küfürler, hakaretler havada uçuşurken bizzat moderatörün kendisi de fırsat kollayıp tartışmada taraf olmakta ve kafa kol girişmektedir.
110 entry daha
hesabın var mı? giriş yap