74 entry daha
  • kansas gitaristi kerry livgren'in amerikan yerlilerine ait şiirlerin olduğu bir kitabı okurken, bu şiirlerden birinde geçen "for all we are is dust in the wind" sözlerinden etkilenerek yazdığı parçadır. bu sözler onu maddesel şeylerin gerçek değeri ve başarının anlamını sorgulamaya iter. o sıralarda grup başarılıdır ve para kazanmaktadır. ancak kerry, sonunda ölümünün diğer herkes gibi olacağını fark eder.

    aynı zamanda grubun hit parçası carry on wayward son'ın yerini alacak yeni bir şarkı ihtiyacının baskısı altında olan kerry, o süreci şöyle anlatır:

    "aslında dust in the wind'i akustik gitarda fingerpicking alıştırması olarak yazmıştım. bir gün çalarken eşim de dinledi ve çok beğendiğini, bundan güzel bir şarkı çıkabileceğini söyledi. bense bunun kansas tarzı bir şarkı olmadığını düşünüyordum. 'yine de bir dene' dedi. şimdi miyonlarca kayıttan sonra, haklı olduğunu görüyorum."

    kansas, point of known return albümünün yazım ve prova sürecini neredeyse tamamlamıştır. yapımcı jeff glixman, ellerinde başka bir şarkı kalıp kalmadığını sorar. livgren, gönülsüzce parçayı çalmaya zorlanır. kimsenin beğenmeyeceğini, çünkü bunun kansas tarzını yansıtmadığını düşünür. ancak ekip şarkıyı çok sever ve kayıt edilmesinde ısrar ederler. livgren bu kez kendi şarkısına karşı ekiple savaşır ancak olumlu görüşler baskın çıkar. dust in the wind grubun en büyük başarıyı yakalayan parçası olur. livgren ise şöyle söyler:

    "yine de müzikal olarak en sevdiğim parçalarımdan biri değil. the wall gibi daha gösterişli parçaları beğenme eğilimim var."

    kansas'ın ilk akustik şarkısı olan dust in the wind, aynı zamanda tarihin en ünlü akustik rock şarkısı olarak anılır. rock dışında jazz ve country de dahil olmak üzere pek çok farklı müzik zevklerine hitap eden radyo istasyonları tarafından da çalınmıştır.

    parça, pek çok filmde kullanılır. bill and ted's excellent adventure isimli filmde, geçmişe gidip socrates ile karşılaşan ikiliden keanu reeves'in canlandırdığı ted karakteri socrates'i "all we are is dust in the wind" sözleriyle etkilemeye çalışır. old school'da ise frank (will ferrell), 90 yaşındaki kardeşlik kulübü üyesi blue'nun cenazesinde bu şarkıyı söyler (girişi güzel yapar ancak sondaki nağmelerde işkenceye dönüştürür. blue, bulutların üzerinde piyano ile şarkıya eşlik eder). ayrıca final destination 5'te iki ayrı sahnede ve supernatural'ın appointment in samarra isimli bölümünde, the simpsons ve family guy'da da karşımıza çıkar.

    dust in the wind reggae (snow), r&b (eric benét), dance `(interface`), trip-hop (daughter darling), heavy metal (mägo de oz), post-grunge (black lab) de dahil olmak üzere bir çok farklı müzik türüne uyarlanır. en ünlü uyarlamalarından biri ise scorpions'a ait acoustica albümünde yer alır.
69 entry daha
hesabın var mı? giriş yap