4 entry daha
  • son yıllarda göze çarpan ilginç bir tarih yaklaşımı. öncelikle şunu belirteyim ki; bir birey olarak benim babamın, amcamın işlediği suçtan dolayı -suça ortaklık etmemişsem- suçlanmam, töhmet altında kalmamam gerekiyorsa (bkz: sippenhaftung) ve de bu tür bir töhmetin altında kalma/bırakılma olgusunun hiç iyi sonuçlar doğurmayacağını (bkz: kan davaları)(bkz: töre cinayetlerinin bu dürtü, bu akış açısı, ailemize sürülen kara lekenin temizlenme dürtüsü yüzünden işlendiğini biliyor muydunuz) iyi sonuçlar vermeyeceğini düşünüyorsam, bir kürt olarak da ne geçmişte ne kuzey ırak ta ne de başka bir yerde işlenen bir suçtan dolayı suçlu olamam, olay konusunda en azından vicdan azabı duyan, az/oh olmuş demeyen, hiçkimse töhmet altında bırakılamaz. ki zaten doğurduğu sonuçlar açısından da bu bakış açısı tamamen ilkel ve feodal bir bakış açısı.

    "aynı kesimin" kürtlere yaklaşımında da benzer süreç izlenmişti. önce kürtler in aslında türk olduğu fikri işlendi yıllarca, sonra kürtlerin türk olmadığı fikri yavaş yavaş metamorfoz geçirerek aslında türk olmadığı hatta türklerin muasır medeniyet seviyesine ulaşmasında önündeki en büyük engel olduğu/olmuş fikrine varıldı. ki bu yapılan tümevarım ın sonunda bu sefer de tümden gelim yapılarak kürtler in geçmişte işlediği suçlar ortaya serpilmeye başlandı. ki bunların birininde ermeni soykırımı olduğu söylenmeye başlandı. bir histerezis sözkonusu yani.

    burda konu geçmişte yaşanan olaydan çok bakış açısı bence. geçmişte yaşanan bir olaydan ders almak, bir türk ya da kürt olarak değil insan olarak vicdan azabı duymak ayrı konu. burdaki asıl konu sakat bakış açısı.

    peki sakatlık bunun neresinde; sakatlık bu ülkedeki yıllardır var olan tarihe bakış şekli olan almanya yenilince bizde yenildikin, bir yansıması olan kürtler soykırım yapınca, töre cinayeti işleyince(ki bu konu radikal 2 de gayet sağlıklı işlenmişti, linki ullaşılabilir olunca koyabilirim) bizde yapmış sayılıyoruz fikri. sürekli ortaya çıkan milliyetçi temelli özleleştiriden kaçış dürtüsü. ve işin en acı tarafıda bir karış toprak parçasını bölmeme konusunda şahin kesilenlerin, toplumu biz ve onlar diye ayırma rahatlığı.

    evet geçmişle yüzleşelim ama bir türk ya da kürt olarak değil, insan olarak(biraz gelin canlar bir olalım tadına oldu ama böyle). çünkü insan olmak herkesin ortak paydası ve biz onlar olarak ayırmak zor.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap