7 entry daha
  • (bkz: #9820023)

    güneydoğudaki kürt aşiretlerinin devlet eliyle kurulduğunu iddia edecek kadar gerçekten uzaklaşabilme becerisini göstermek ilk başta şaşırtıcı olsa da, kürt meselesi üzerinde tartışırken muhataplarımdan çok daha beterini duyduğum için, en azından benim için çok da şaşırtıcı değil. selçuklu ve arap kayıtlarında dahi atıf yapılan söz konusu kürt aşiretlerin tarihi kürt tarihi ile denktir. bunu reddetmek, aşiret sistemini çok partili dönemde türk devleti kurdurdu demek kesif, ucuz propaganda yapmaktan öte bir şey değil.

    feodal yapının devlet tarafından korunduğu iddiası ise bir gerçeğin retorik maksatlı olarak çarptırılıp, doğru olmayan bir tabir ile ifâde edilmesidir. kürt feodalizmi'nin tanımını yaparken, daha en başta, aşiretlerin merkezi hükümetler ile başbaşa kalmamak için hep ikili oynadıklarını bu oyuna merkezi hükümetin istemeden de olsa alet olduğunu yazmışız. gerek muhafazakar sağ partilerin bölgeye yönelik yavşak politikaları, gerekse pkk'nın demoklesin kilici gibi ankara'nın üzerinde durması feodal düzenin işine gelmiştir. fakat bu gerçeği böyle ifâde etmek yerine, "devlet aşiretleri korudu" ve hatta "aşiretleri tc kurdu" * demek arasındaki fark propaganda amaçlı dezenformasyon yapmak ile tartışırken gerçeği aramak arasındaki farka eşittir.

    insanlık tarihinde hangi merkezi devlet düzeni, yerel feodal yapılarla anlaşmış ki, türkiye devleti de kürt feodali düzeni* ile anlaşsın, onları korusun, kollasın. yine aynı şekilde, çoğu kürdün inanmak istediği başka bir saçmalık da, pkk'nın aşiret düzenine karşı olduğudur. hayır, pkk devlet ile işbirliği yapan aşiretlere karşıdır. pkk bucaklara* karşıdır, ama ertuşi'ye karşı değildir. pkk'nın devlet yanlısı aşiretlere saldırılarını öne çıkarıp pkk feodal düzene karşıdır demek tipik bir dezonformasyondan başka bir şey değildir.

    yahu en başta, pkk'nın kendisi bir feodal örgüt, tek adam kuruluşudur. tipik bir aşiret yapılanması ile pkk'nın yapılanması arasında en ufak fark yokken, nasıl olacak da, pkk feodalizme karşı olsun ? kürt kadınlarını toplayıp, göbeğini kaşıyarak onlara hakaret eden, sıradan kürtleri tipik bir ağanın marabasına tepeden bakışına benzer şekilde küçük gören ve her fırsatta onlara hakaret eden zihniyet mi feodalizm düşmanıymış ?

    şimdi gelelim, burada kürtler hakkında kötü bir şey söylenmiş hemen savunmamız lazım refleksinden kaynaklanan, kürtler'i anti-modern, geri toplum olarak etiketlemeye çalışıyorsunuz iddiasına. emin olun, kürtler'i aşağılamak isteseydim, öncesinde uzun bir vaktimi bu işe ayırıp, bir ton kitap okuyup kürt feodalizmi başlığını açmaktan çok daha etkili ve kolay yollları seçerdim. söz konusu yazının (bu başlığın ilk yazısı) en altında yazının kaynakları verilmişken, bunlar gerçek değil, gazetelerden apartılmış vs diye saçmalamayın. bu kadar da eleştiriye tahammülsüz olmayın.

    hele bir de, başarısız kemalizm projesi saçmalığı var, behey adam;

    bir türk olarak kendi adıma konuşursam, 1950 sonrası gelen yavşak muhafazakâr sağ iktidarlar tarafından millete kemalizm olarak yutturulan, atatürk'ün yapılmasına önayak olduğu cumhuriyet reformları türkler'e çok faydalı olmuştur.

    ve en azından size bakarak söylüyorum, bugün iran'daki kürtler gibi kadın taşlamıyor, ırak'taki kürtler gibi hamaktan kameraya el sallayıp "tenk yu amerigga for demograsieaaa"* diye çığırmıyorsan, bence kemalizm sandığın şey senin adına da iyi işler yapmış demektir.

    elbette, ne yazık ki söz konusu reformların bütün kürtler'e size etkili olduğu kadar etkili olduğunu söylemek mümkün değil. zira paçasını bu zavallı hayattan kurtarmış turko kürtler canhıraş bir şekilde kürt feodalizmini inkar etmeye çalışmak yerine, diğer bazı cahil militan kürtler'i, hayatta doğuya gönderilen cumhuriyet öğretmenlerini öldürmekten daha faydalı şeyler yapabilecekleri yönünde ikna edebilselerdi, bugün güneydoğudaki kürtler de sizin ulaşabildiğiniz bu bilinç seviyesine ulaşabileceklerdi.

    (bkz: #10339162)

    gelelim şu kürt illeri saçmalığına. konu ile ne gibi bir alakası olduğunu çözemedim ama, kürt illeri tabiri de dahil olmak üzere buna benzer tabirler hep iki uçlu mızrak şekline benzer. sen başkasını bu mızrak ile dürteceğim derken yanlışlıla sana diğer ucu batabilir. zira kürt illeri varsa türk illeri de vardır. türk illerinde özgürce yaşayıp kürt illerinin varlığından dem vurmak, sırça köşkde yaşayıp, elalemin betonarme evinin camına taş atmaya benzer. birisi çıkıp pekala "kardeşim madem illeri yok bu kürttü yok bu türktü diye ayırıyorsun, demek ki ben olmam gereken yerdeyim ama senin ne işin var türk illerinde ?" diye sorabilir. bu vakte kadar soran çıkmadıysa, bunun altında yatan sebep, o beğenmediğiniz atatürk'ün türkler'in kafasına işlediği ilkeler* yüzündendir. üstelik böyle bir soruyu sormak, doğuya yani sizin tabirinizle kürt illerine giden otobüsleri durdurup, türkler'i ayırıp kurşuna dizmekten, en hafif tabirle, daha insanca olduğu da aşikardır !
49 entry daha
hesabın var mı? giriş yap